Децата и бонбоните – любов с ограничения

20/03/2015

child

Детското пристрастие към бонбони, вафли, сладкиши и сладолед е толкова категорично, че би уплашило сериозно всеки родител, ако не беше всеобщо явление. Възрастните го възприемат като неизбежно зло и от време на време размишляват с тревога: колко и докога може да се тъпче със сладкиши, без да си навреди? Не прекалява ли? Как да сложим край на настървеното влечение към лакомства? Отговорът: отложете битките, за да спечелите войната със захаросаните глезотии.

Ползите

  • Все пак сладкото – това са въглехидрати, а в случая и важен източник на енергия за детския организъм. Въглехидратите участват в строежа на клетъчната мембрана, кръвния белтък, хормоните…
  • Най-популярното лакомство – шоколадът, съдържа и антиоксиданти – вещества, които укрепват имунитета, влияят добре на обмяната на веществата и предотвратяват развитието на хронични и инфекциозни болести.
  • И накрая – сладкото е удоволствие и радост. Никое дете не заслужава да бъде лишавано от това. Въпросът е в количеството, в спазването на умната мярка, която не трябва да се прехвърля.

Дневната доза може да се разпредели така:

  • На закуска – подсладен чай или какао;
  • На обяд – десерт, но не задължително;
  • Следобедна закуска – най-подходящото време да му дадете курабийка, бисквита или парче шоколад;
  • вечеря – нищо сладко.

А как стоят нещата по време на празник? Нормално е тогава на трапезата да има и торта, и сладкиши, и бонбони. Което означава, че допустимото количество въглехидрати неизбежно ще се удвои. Донякъде можете да контролирате ситуацията, като възпирате посегналата към сладкиша за пореден път детска ръчичка. А на следващия ден пълно въздържание по отношение на всичко, в което има захар.

Вредите

  • Всеки път, когато детето изяде бонбон, съдържащата се в него захароза образува при преработването си млечна киселина, която повишава естествената киселинност в устата. Ако сладкишите се ядат непосредствено след обяда, оставащият по зъбите налеп ги вследствие на храненето ги защитава от разрушителното действие на захарозата. Но ако детето хапне бонбон два часа след хранене, зъбният емайл вече е без покритие и дори и най-здравите зъби са застрашени от кариес.
  • Захарта се отнася към лесно усвоимите въглехидрат, което означава, че притежава способността да се отлага под формата на мазнини.
  • Безразборното приемане на сладкиши и бонбони разстройва обмяната на веществата, предизвиква допълнително натоварване на черния дроб и предразполага към алергични реакции.
  • Прекаляването със сладките въглехидрати засилва секрецията на стомашен сок, особено при децата с нарушения във вегетативната система. При тях изобилието на сладости може да предизвика стомашни болки, киселини и гадене.

Въпрос на вкус

Чувствителността на вкусовите рецептори при децата е занижена. Затова те обичат крайностите – много сладко или много солено. Превъзпитаването на детския вкус е задължение на родителите. В тяхна власт е да формират сдържано отношение към лакомствата или, обратното, да отгледат шоколадови човечета.

  • От бонбоните най-добре е да се избират шоколадовите. Вече има и продукти с добавени витамини, желязо и калции.
  • Не купувайте карамелизирани сладости. Това е чиста захар с ароматизатори – хранителната стойност е нулева, а натоварването на ферментната система – голямо.
  • На деца до 3 годинки не бива да се дава дори да опитват газирани напитки: газировката образува въздушни мехурчета, които подуват стомаха. Много по-добре е да пият натурален плодов сок.
  • Сладоледът никак не е лош като алтернатива. В качественото ледено удоволствие има и калций, и витамин В2 и мляко. Единственото „но“ е, че заради съдържанието на мазнини не бива да се дава на деца с наднормено тегло и на такива, които страдат от холецистит или дискинезия на жлъчните пътища.

от

публикувано на: 20/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: