WRCKLSS или еротиката е все още жива

14/04/2014
Фотограф: Драгомир Дончев
Фотограф: Драгомир Дончев

Преди ерата на свръхконсуматорството, повсеместната порнография и уеднакваяването на половeте, имало време, в което, един женски глезен или малко разголена шия раждали дива страст, любов от пръв поглед и здраво поколение. Тогава хората се гледали право в очите и това наистина било секси.

Днес, когато всеки се е разпищолил, да браниш фината еротика, макар и в актуалния й прочит, е смело и изисква един по-идеалистичен поглед към живота. Ето защо реших да попитам екипа на WRCKLSS как го правят. Това са четирима прекрасни млади българи, така добри да ни предлагат наслаждението от добра фотогрaфия, деликатна разголеност и неустоима женственост в един общ проект, роден от любовта към красивото.

Стефан Василев и Драгомир Дончев са момчетата зад обектива, Надя Сивкова отговаря за стайлинга, а Биляна Брайкова – за комуникациите и връзките с хора като мен, на които им е интересно. Няма как да пропусна, че Биляна и Драго са гаджета и от тях всъщност тръгва самата идея. И така…

Как създавате вълнуваща и красива еротика в свят, в който отвсякъде дебне гола женска гръд или поне бедро? Каква е формулата?

Фотограф: Стефан Василев
Фотограф: Стефан Василев

НАДЯ: Гледаме самите момичета, които подбираме, да са интелигентни и далече от пошла визия, това си личи и на снимките.

ДРАГО: Ти сама каза – отвсякъде дебне. Но идеята е внимателно да я подбереш и представиш на света през най-интересната гледна точка.

СТЕФАН: Различната гледна точка. По-деликатният поглед и желанието ни да направим нещо различно, нещо нежно и красиво.

Разкажете за началото на WRCKLSS и това, което ви събра.

Фотограф: Драгомир Дончев
Фотограф: Драгомир Дончев

ДРАГО: Всеки харесва разголени жени, дори жените… Дори хомосексуалистите. От край време се снимат разголени жени, но ние решихме да правим нещо по-различно. Събра ни отношението към естетиката и неприязънта към пошлостта.

СТЕФАН: Именно, събра ни по-различният поглед и общото ни желание да направим нещо красиво и изтънчено в една област, в която лесно може да бъде прекрачена границата.

Какви момичета снимате и как ги намирате?

Фотограф: Стефан Василев
Фотограф: Стефан Василев

ДРАГО: Да живее интернет.

БИЛЯНА: Започнахме и продължаваме с близки и не толкова близки  момичета от обкръжението ни, част от които за наше щастие, се съгласяват. Facebook и Instagram определено помагат за непознатите. Аз обаче още се притеснявам да заговоря момиче на улицата и да ѝ предложа да се снима. Сигурно ще ме гледа странно.

СТЕФАН: Хаха, правилно, интернетът улеснява много нещата. Скоро се надяваме да се наложим и това със заговарянето на улицата да става малко по-лесно и естествено, хаха.

Жените по снимките ви изглеждат съвършени. Такива ли са наистина или обективът е магически предмет?

Фотограф: Стефан Василев
Фотограф: Стефан Василев

НАДЯ: През нашия поглед си си перфектни, всяка по свой начин. Няма магия.

ДРАГО: Една от идеите на проекта е да представяме жените в натуралното им състояние. Разбира се, Надя подчертава тяхната красота, но не сме фенове на агресивното фотошопиране.

СТЕФАН: Всеки е красив и съвършен, въпрос е на гледна точка. Целта ни е възможно най-ефективно да покажем нашата такава, за да я усетят и зрителите след края на сесията. Има достатъчно места, на които визията е фикс идея, за която се жертва всичко, ние умишлено не искаме да сме поредното такова място, било то и само виртуално за момента.

Случва ли се да се притесняват  по време на снимки как ги предразполагате?

Фотограф: Драгомир Дончев
Фотограф: Драгомир Дончев

НАДЯ: Ние сме чудесен екип, при нас нещата са кликнали и се разбираме идеално, това момичетата го усещат и затова е лесно да предразположим и тях. И комплименти помагат, де….

ДРАГО: Съвсем нормално е да има нотка на притеснение в началото, особено като прибавим факта, че в повечето от случаите момичетата не са професионални модели. Отпускането идва само  след първите 56 кадъра.

БИЛЯНА: Музиката винаги помага.

СТЕФАН: Ами според мен точно фактът, че нито ние сме професионални фотографи, нито те – професионални модели, води до това лесно да се отпускаме, както ние, така и момичетата, и накрая резултатът да е естествен и ненатрапчив.

Забавно е, когато момичето се отпусне и предразположи преди фотографа, случвало се е и това, хахах. Но в края на сесията винаги сме на една вълна, даже не ми се иска да приключва понякога.

Случвало ли се е да не се получи?

Фотограф: Стефан Василев
Фотограф: Стефан Василев

ДРАГО: Случва се, но трябва да изцедиш максимално дори малкото, което се е получило.

СТЕФАН: Разбира се, в това е тръпката. Аз лично преди всяко снимане се притеснявам, идея си нямам какво ще стане, но кадрите някак накрая естествено се получават. Да не се получи абсолютно нищо, за щастие досега не ни се е случвало.

От какво зависи сексапилът на една жена?

Фотограф: Драгомир Дончев
Фотограф: Драгомир Дончев

НАДЯ: Самочувствието ѝ, умът ѝ.

ДРАГО: Много хора ще кажат, че е относително и зависи от вкуса. Ми, не. Съчетанието между красивите, изваяни форми, излъчването на неудържима енергия, усмивката и желанието за живот. Всичко това прави жената сексапилна.

БИЛЯНА: Определено красотата трябва да е подплътена с готин характер, за да ми е сексапилна една жена. Не намирам напомпани момичета с празен поглед за  привлекателни.

СТЕФАН: От отношението и искрата в очите може би повече от всичко останало. Физиката е продължение на това, ако тя се чувства красива в кожата си, това си личи и отвън.

Завиждат ли ви? Все пак красиви момичета често се събличат около вас. Някои хора само си мечтаят за това…

Фотограф: Стефан Василев
Фотограф: Стефан Василев

ДРАГО: Не би трябвало да ни завиждат. Все пак им поднасяме поне част от това, за което мечтаят.

СТЕФАН: За съжаление сме не за завиждане. Ужасно трудно е, напрегнато, процеса е тежък и мъчителен. Шегувам се, разбира се, цялото това нещо е ужасно приятно и готино, като се замисля има за какво да завиди човек. Но нека не е завист, а радост за това, че правим нещо, което ни харесва и ни зарежда с положителни емоции. Накрая резултатът мисля, че показва това.

Иначе с какво се занимавате?

Фотограф: Драгомир Дончев
Фотограф: Драгомир Дончев

НАДЯ: С грим и графичен дизайн.

ДРАГО: Дигитална реклама.

БИЛЯНА: Връзки с обществеността.

СТЕФАН: Графичен дизайн, брандинг, продуктов дизайн.

Какви отзиви срещатe за WRCKLSS?

Фотограф: Стефан Василев
Фотограф: Стефан Василев

НАДЯ: Изумявам се от какви невероятни и талантливи хора (може би най-добрите за момента в България) получавам огромно браво, което ме прави много щастлива.

ДРАГО: Предимно позитивни, но разбира се не липсва и хейт.

БИЛЯНА: Аз искрено се забавлявам на коментари от сорта на „скрита реклама на цигари“ (тъй като има снимки с цигари) или „ясно е каква е целта на конкурса“. Няма конкурс, мили хора. Това са просто снимки на красиви момичета, нищо повече. За нас важно е мнението на авторитетите в снимането и градивната критика, а не злостните коментари.

СТЕФАН: И аз като Надя се учудвам всеки път, когато човек, чието мнение много уважавам, каже нещо готино за екипа, за проекта и като цяло за начинанието ни. Това е важно за мен, злобните подмятания ги игнорирам автоматично, това ми е вече изграден рефлекс.

от

публикувано на: 14/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: