Растящите градини на света: Кукенхоф – раят на лалетата

03/08/2020

Страстта по лалетата в Нидерландия има дълга история. Шарл дьо Леклюз, известният ботаник, който е и пръв уредник на ботаническата градина в Лайден, е и ученият, запознал нидерландците с луковицата на лалето, което означава, че в известен смисъл той има съществен принос за съществуването на градините Кукенхоф (Кухненски двор), известни и като Градините на Европа. Те се намират в Южна Холандия, в област известна под името „Районът на дюните и луковиците“. Градините оживяват през пролетните месеци – от средата на март до средата на май, когато растенията – лалета, зюмбюли, нарциси, лилии, рози и карамфили – цъфтят.

 

 

Името на парка е свързано с историята на създаването му. През XV век той се намира в ловните полета на замъка Тайлинген, осигурявайки за обитателите му плодове и зеленчуци. През 1638 г. имотът е закупен от губернатора на Източноиндийската холандска компания, който за няколко години построява сегашния замък Кукенхоф. Два века по-късно, през 1857 г. замъкът и градините са собственост на барон и баронеса Ван Паланд, които възлагат на ландшафтните архитекти баща и син Зохер цялостно да реконструират градините по модела на английската градина. Едва век по-късно, малко след края на Втората световна война, паркът Кукенхоф добива днешния си облик. Организация на местни производители на лалета и луковични растения придобива мястото и го превръща във впечатляваща рекламна градина на холандската цветарска индустрия. И така всяка пролет паркът отваря за два месеца, приемайки посетители от близо и далеч. От 2016 г. Кукенхоф се управлява от благотворителната фондация на граф Ван Линден, а се издържа без правителствена помощ, от постъпленията от билети. При отварянето си през пролетта на 1950 г. паркът е бил посетен от 200 000 любители на цветята, а за 2017 г. посетителите са милион и половина.

 

Кукенхоф се намира близо до Лизе и недалеч от Амстердам, в сърцето на луковичната индустрия на Холандия, около която е организиран цял годишен жизнен цикъл. Това е особено валидно за градините. Всяка есен, между октомври и пети декември, или до навечерието на техния Никулден, екип от 40 градинари засажда над седем милиона луковици, дарени от местни производители. През януари в Нидерландия честват Деня на лалето, превръщайки един от площадите в Амстердам в градина от 200 000 лалета за ден, в края на който минувачите и посетителите могат да си изберат лале от градината съвсем безплатно.

 

 

Градините Кукенхоф са засаждат така, че цъфтежът на луковичните да продължи през осемте седмици, в които паркът е отворен. Във всяка леха се засаждат по три луковици от всяко растение на различна дълбочина в почвата. Така най-плитко засадената луковица израства и разцъфтява първа, последвана от другите. Освен градината с лалета, паркът Кукенхоф все още има английска градина с алеи, както и Nature Garden, в която лалетата съжителстват с храсти и многогодишни растения. Японската градина пък предлага нетрадиционен и различен градинарски подход, както и различни гледки за посетителите. И, разбира се, паркът разполага с четири павилиона, в които се провеждат множество събития и изложби на растения. През цялата година паркът е домакин на различни събития – фестивали, концерти и Коледен базар.

 

Ако посетите Нидерландия през пролетта, ще имате възможност да разгледате полетата с лалета около Лизе и дори да ги видите отвисоко. Една от атракциите за туристи през сезона на цъфтеж е 30-минутен полет, предлаган само през уикендите. И за още по-пълноценно цветно преживяване – през април е и Парадът на цветята. Кукенхоф ще ви порази с цветовете си и с друг от символите на Нидерландия – вятърната мелница. Темата на парка всяка година е различна, така че можете да се изненадате и няколко години поред. Освен с красивите си ярки цветове, цъфтежът ще ви възхити и с уханията си. Ще отвори всичките ви сетива за мимолетния възход на красивото, което всяка година с много усилия се възражда отново и отново.

 

от

публикувано на: 03/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: