Растящите градини на света: Tromsø – най-северната ботаническа градина

18/08/2020

Да имаш градина, за която да се грижиш е толкова човешко и разпространено навсякъде по света, без значение от мащаба, целите и предназначението на тази градина – било само за лично съзерцание, както е направил художникът Клод Моне, било понякога с търговски цели, както се случва с немалка част от градините в страната на лалетата – Нидерландия.

 

 

Град Тромсьо в северна Норвегия е третият по големина град в света след руските Мурманск и Норилск, разположен 200 километра навътре в границите на Полярния кръг. Мнозина биха допуснали, че е невъзможно толкова на север да има ботаническа градина, но ето че това малко и почти тайно растително кътче цъфти от май до октомври. За това има причина, разбира се. Климатът в Тромсьо и на остров Тромсьой, на който е разположен градът, е благоприятстван от Гълфстрийм. Зимите са много по-меки от други, по-южни места, а в летата слънчевата светлина не секва 24 часа в денонощието. Всичко изброено създава идеални условия за отглеждане на алпийска и арктическа растителност. В градината виреят растения от цялото северно полукълбо, както и от други високи места по света, а самата тя е поразително млада, малка и кокетна, и почти тайна, като градината от романа на британската писателка Франсис Ходжсън Бърнет.

 

Създадена през 1994 г., градината се стопанисва от Университетския музей в Тромсьо, който е най-старата научна институция толкова на север, и около нея няма нито огради, нито врати, нито специален туристически достъп (имате възможност да дарите средства за развитието ѝ). Можете да я разгледате и през „деня“, и през „нощта“, в течение на цялата година, под магичните светлини на Aurora Borealis. Твърде вероятно е да ви разведе самият директор, куратор и основател на градината – проф. Арве Елвебак, а ако сте достатъчно ентусиазирани и има работа за вършене – бихте могли да посадите някоя и друга леха.

 

 

Най-приятно и образователно за посетителите е да видят градината по време на цъфтежа, който започва през май и приключва с падането на първите снегове през октомври. Комбинацията от южно ярък и едновременно с това хладен ден (през лятото температурите стигат до около 12 градуса по Целзий) само ще допринесе към впечатлението от красивите цветни туфи по хълмовете в градината. За нас тя би била по-скоро печална през зимните месеци, докато трае дългата арктическа нощ, но допускаме, че радостта от топенето на снега в началото на април и заместващите го цветни пъпки, са несравними с което и да било ботаническо преживяване по света.

 

Всичко това превръща градината в интересен изследователски център и примамлива дестинация за множество студенти ботаници по време на лятната им ваканция. Изследванията се фокусират върху това какво ще се случи с алпийските и арктически растения при затоплянето, което наблюдаваме през последните десетилетия. В същото време освен арктически и алпийски видове, в градината има и доста други, които също се развиват много добре, отново благодарение на Гълфстрийм. Там се пази едно от последните находища в страната на вид див Ранункулус, който, смятан за плевел, е унищожен в цяла Норвегия.

 

През 2013 г. норвежкият крал Карл Густаф е очарован от разходката из градината, а един от най-влиятелните експерти по градинарство във Великобритания – Монти Дон, водещ на поредицата на BBC Gardener’s World – обявява малката градина за една от петте в света, които на всяка цена да посетите. Днес градината има новопостроен каменен пейзаж (почти като японска дзен градина), а на двата основни склона в нея са разположени различни видове. На по-топлия и сух южен склон виреят растения от Турция и Ливан, Южна Африка и Чили, а на северния, който отстои на само десет метра, са посадени растения от архипелага Свалбард. Сред тях е и един от най-редките видове в Европа – Ranunculus wilanderi – срещащ се само на нос Тордсен в Свалбард.

 

Сред 28-те тематични колекции, изложени в градината ще срещнете и немалко други изумителни растения, които се чувстват съвсем като у дома си тук. Хималайската и Патагонската колекции са създадени насред имитиран пейзаж, а заснежените хълмове на север от градината само добавят към впечатлението за чудо, природно, растително, но и чудото на човешкото упорство и любов към растенията. Можете да комбинирате съзерцанието на градината с чаша кафе в къща от 1850 г., изцяло пренесена тук от центъра на града. Можете и да се убедите, че на север не се правят само тропически градини за луксозни посетители, каквато е градината в Яранга. Също така не забравяйте – можете да отидете в Тайната градина на Тромсьо дори в два сутринта и никой няма да ви изгони от нея.

 

от

публикувано на: 18/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: