Растящите градини на света: Яранга – бъдещата сибирска градина

30/07/2020

Поредицата Растящите градини на света започна вдъхновена от легендарните градини на Семирамида, едно от древните чудеса на света. Започна също така с удивление от многообразието на растителния свят и „колонизаторското усилие“ на човека да обхване, покори, опише и изучи растителния свят, да го използва за свои цели, да му даде форма, облик и цвят съгласно своите предпочитания. Да го промени, накратко. Бяхме в градини, които визионери колонизатори създават от нищото, впечатлени и омагьосани от богатствата на различна и дива природа, чиито ресурси могат да използват на практика свободно. Видяхме как се заражда идеята за hortus botanicus в Европа, как се прави градина изобщо, как се събират и комбинират растения, как се пренасят с кораби, а пътешествениците ботаници се борят с природните стихии, за да култивират и да приспособят питомците си, дошли отдалеч. Видяхме как растителният свят се смалява и как изчезват видове, как хора умират, отдадени на ботаническата си страст и даващи всичко от себе си, за да утолят жаждата за знание за стихията на растителния свят, която ще покори Земята по-бързо от всяка друга стихия, веднъж щом Човекът си тръгне от тук, по една или друга причина.

 

Ето че следващата ни ботаническа градина дори не е готова все още и това е ново за нас и за поредицата. Тя е бъдеща ботаническа градина, проект, който сам по себе си говори много за това как се променя концепцията за създаването на такава градина, в чия полза се прави това и какво ще произлезе от промяната. Тоест – какви ботанически градини ще продължи да създава човечеството, защо и как ще опази богатството на растителния свят, ако изобщо го направи.

 

„Аквамарин“ е компания от Нова Зеландия, която се е специализирала в проектирането и изграждането на големи съоръжения за забавление – увеселителни паркове, места за семейни посещения, аквариуми и …. ботанически градини. Проекти на компанията могат да бъдат видени из цял свят – като започнем с Floating Reef Aquarium в Таити, минем през Охайо и Мичиган, където има аквариум и discovery center. И още – аквариумите в Перу, в Парагвай и в Малта, проекти в Индия, в Дубай, в Корея и т.н. Страните, в които компанията е изключително активна, са Русия и Нова Зеландия. Няма да си говорим за проектите в страната-майка за компанията, но ще ги споменем мимоходом – частни резиденции, национални аквариуми и учебни центрове. Подобна е ситуацията в Русия, където проектите са дори повече от тези в Нова Зеландия – по един в Москва, в Санкт Петербург и на другия край – във Владивосток. И цели шест проекта в западносибирския град Когалим – център за забавления, аквариум, хотел, парк, конферентен център и ботаническа градина, единствената ботаническа градина сред проектите на „Аквамарин“, чиято тясна специалност изглежда са водните и морските съоръжения.

 

 

Когалим се намира доста на север, а през зимата температурите там понякога  достигат до -62 градуса по Целзий. Климатът разбираемо е суров, а градът – доста млад – създаден през 1975 г. като обслужваща селищна единица за нефтената индустрия. Проектът „Яранга“ на „Аквамарин“, който трябва да бъде завършен след две години, предполага в този суров климат да бъде създадена голяма тропическа ботаническа градина, пресъздаваща четири типа тропически гори – от Югоизточна Азия, от тропиците на Южна Америка, от тропическите острови и от Западна Африка. Нещо повече – освен тропически растения в нея ще има птици, влечуги, риби и насекоми. Накратко – една малка биосфера, затворена под стъкло и защитена от сибирските студове. Удобна капсула, снабдена с ресторант, кафе, център за мероприятия. Изобщо – пълното удобство на утопичните затворени пространства, в които потребителят получава всичко срещу съответната сума.

 

Не искаме да сме скептични, разбира се. Но когато горите на Амазония се унищожават с плашещо бързи темпове, а климатът на Сибир осезаемо се променя, решението на компанията „Аквамарин“ да създаде подобно ново световно чудо, ни се струва по-скоро като каприз, пореден човешки каприз. Този проект не е подвигът на ботаниците от едно време, а луксозно пространство, в което в умален размер местните жители да срещнат всички онези неща, които се предполага да могат да срещнат в природата. Не точно в природата на „родния си край“, но в Природата. Компанията използва дизайна и името на ярангата – шатрата, която е дом за местните северни племена (например чукчите) – като символ на дома и неговия уют.

 

Дали е възможно да се чувстваме уютно в такъв дом? Може би никога няма да видим ботаническата градина в Яранга, но не мислим, че е нужно. Има неща, които бъдещето не трябва да променя и да затваря в капсула, и едно от тях е растителният свят. Защото колкото по-опосреден и удобен е достъпът до едно нещо, толкова по-безинтересно, обичайно и подчинено на човешките стремежи и интереси става то.

от

публикувано на: 30/07/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: