Огромна любов ни изпраща John Legend

26/06/2020

Лятото започва добре. С леко сладък коктейл, приготвен с нужното количество любов за любимите хора и изящни детайли в музикално отношение. Всичко това меломаните очакват още преди да натиснат бутона “play” на новия албум на John Legend, озаглавен “Bigger Love”. Запис, появил се в най-подходящ момент за обичания от различни поколения изпълнител и композитор. 

 

През 2018-а артистът с името Джон Роджър Стивънс се превърна в най-младия афроамерикански творец, постигнал впечатляващия голям шлем от награди в американското изкуство – ЕГОТ. (Акроним от статуетките Еми (телевизия), Грами (музика), Оскар (кино) и Тони (театър). Не по-малко признание получи 41 годишният джентълмен от може би най-престижното музикално учебно заведение в света. Колежът в Бъркли го провъзгласи за почетен доктор. Но и с това не изчерпваме новините за Любимеца на Холивуд, тъй като в края на миналата година популярното списание “People” посочи John Legend за “Най-секси жив мъж” в света. 

 

По думите на широката усмивка от Охайо, най-значимата радост в последно време е раждането на третото му дете, и първороден син Майлс, от щастливия му брак с модела Криси Тайгън. От всичко изброено става ясно, че трудно би било за толкова успяла личност да стори нещо различно от това да изпраща положителни послания към световната публика. Всъщност, новият албум на Legend e изцяло записан през 2019-а в опит да осмисли, а и да се отблагодари на милионите фенове по света. Усещането за приповдигнато настроение и широко отворена прегръдка към живота резонира отчетливо във всички 16 композиции в тавата. Артистът сам определя горещата си творба като “звуци за ценители със съществена модерна чувствителност.” 

 

Със сигурност можем да поздравим John Legend с успешния му 7-и магичен студиен експеримент в кариерата му. С “Bigger Love” изпълнителят с кадифени бленда и излъчване навлиза смело в нови за неговите опити полутонове, но спазвайки правилото в основата на идеите му да стои хубавата, романтична нотка. Така любовните композиции, в които пианистът излива душа, строят устойчиви мостове между по-смели парчета, ориентирани към по-младата публика. Онази, която все повече предпочита да се запознава с музикалното изкуство през удобно систематизирани плейлисти.

 

 

За да демонстрира успешното разбиране на актуални тенденции, музикантът внимателно подбира екипа, с който работи по албума. Отговорен за прогреса на Legend е главният музикален продуцент по проекта Рафаел Сайдик. Агент, активно комбинирал се с ярки имена като Джос Стоун, D’Angelo, TLC, Solange, Mary J. Blige, Уитни Хюстън и ред други. Сайдик се отличава с желанието да съхрани автентичния магьоснически почерк на John Legend, но и да го предизвика с вибрацията на сцената от 2000-ните години. Вероятно там можем да потърсим виждането на тандема да открие “Bigger Love” със соул композиция върху откровен трап бийт. Експерименталното парче носи заглавието “Ooh Laa”. В него с вкус са реализирани идеите на по-скоро хип-хоп чаровниците Уорън „Oak“ Фелдер и Кийт “Ten4” Сорелс.

 

С началото на песен номер 2 в записа – “Actions”, слушателят вероятно искрено ще се усмихне, връщайки се към тийн трепетите. Причината – в парчето чуваме популярния откъс от композицията “The Edge” на шотландския автор Дейвид МакКалъм. Едва ли е нужно да припомняме за огромния хит “The Next Episode” на хип-хоп легендата Dr. Dre. В лириките към припева на “Actions” съвсем сериозно John Legend признава: “Действията говорят по-силно, отколкото песните за любовта”. А за изпълнител, сътворил жанра сватбени композиции, това звучи като своеобразен катарзис. 

 

Еклектиката в седмия албум на мега популярния артист от Охайо продължава с първичен, изследователски плам. Приятен бриз с примес от брит поп музика дочуваме в композицията “I Do”. Отличният фънки инструментал, опростен до запомнящи се ударни, закачливи китарни обаждания и респектираща бас линия, дава възможност на Legend да се развихри. Във вокално отношение той е изумителен. Но не бива да пропускаме автора на асистенцията в случая – предпочитаният от днешните гимназистки Мистър Чарли Пут.

 

Звуковата среда елегантно прелива в един от топ моментите в “Bigger Love”. По думите на обявеният за “Най-секси жив мъж в света” дълго отлагана, гениална среща с водачът на ефирния LA заряд Anderson. Paak. При такава комбинация груувът в “One Life” изглежда и се оказва гарантиран. Човек чак започва да си мечтае за подобен, изцяло нео соул проект от именития композитор от Охайо. Очевидно колкото по-талантлива личност си, толкова по-лесно правиш да изглеждат подобни трансформации.

 

 

В този контекст се движи и следващата серия от четири песни в албума. Коя от коя по-любопитна и смело можем да кажем неочаквана за John Legend. Във всяка от предстоящите композиции флангманът на чувствената клавирна музика вещо подбира качествени помощници в зависимост от търсения резултат. Стремиш се към блус, китарен химн – на линия да съдейства е изригващият китарист Гари Кларк младши (в песента “Wild”). Питаш се как би звучал твоят любимец в съчетание с популярния тропик бийт? С подходящ отговор те посреща Раян Тедър от футуристичните One Republic. А създаденото носи достатъчна стойност за заглавна песен. За псайхъделик атмосфера доверието на Мистър Легенда заслужено пада върху едновременно загадъчната и отворена към света Джейн Айко. В дуетната “U Move, I Move” можем да изпитаме причинените от световната пандемия несигурност и притеснение у артистите. А, когато искаш да се почувстваш свободен, просто да се носиш по мелодиите, търсиш в листа с контактите името на Джулия Майкъл. И така можеш да се похвалиш с бижу, наречено “Favorite Place”. 

 

Логично след 8 песни любопитни движения, John Legend решава да отдаде нужното внимание на верните фенове. Дарявайки им, а и най-вече на своята любяща съпруга Криси, три фантастични творения: “Slow Cooker”, една от по-старите идеи в записа “Focused” и интимната за онези смешно-сантиментални моменти в живота ни – “Conversations in the Dark”. Със задоволство бихме отбелязали още ярко дамско присъствие в албума “Bigger Love”. Летният регетон “Don’t Walk Away” в компанията на чудо, по което тепърва ще въздишаме с име Koffee от Ямайка. А веднага след него се проява на най-значимият жанр в последната декада – хип-хоп редове от рап дамата Rapsody от Северна Каролина. 

 

Всички тези емоции идват да подскажат нещо важно за John Legend. Да бъдеш ужасно добър и талантлив в определен ракурс може да прелее в нож с две остриета. Дори толкова популярен изпълнител осъзнава, че в днешно време не може да си позволи да издаде продукция с 16 любовни песни, колкото и поетични да са те. Затова, без да се страхува, че ще изгуби частица от чара си, любимецът от Охайо рискува оправдано, напомняйки, че продължава да бъде начело на масата. Ако поканените са представители на хубавия, смислен, поп от сърце, пълно с човещина и любов. 

 

 

 

от

публикувано на: 26/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: