Всеки живот е от значение

05/06/2020

Вече повече от седмица светът е потресен. Случилото се на 25-и май в Минеаполис, щата Минесота, разгневи, натъжи и напомни, че неправдата продължава. С безочлива, грозна агресия тя отнема човешки животи на бащи, майки, братя, сестри, приятели, съседи и роднини. На обикновени хора, хора като нас. Като Джордж Флойд. Защото, ако приемем ролята на анонимни свидетели на злото, то ние се съгласяваме с него. Както гласят думите на падналия в същата борба доктор Мартин Лутър Кинг: “Задава се време, в което тишината значи предателство.” Но както голямата музикална компания Universal Music Group напомни: “Идва и време, когато можем отговорно да дадем глас на желанието за промяна.” Това време настъпи. 

 

Да, случващите се безредици оттатък Океана също предизвикват отрицателни реакции. Да се влиза с взлом в магазини, домове, да се палят коли по улиците, да се мародерства изглежда не е правилният отговор на случилото се. Само че клишето, макар и изтъркано, обяснява болезнено точно ситуацията: “Насилието ражда насилие!”. Расизмът, дискриминацията, безконтролното налагане на сила срещу различните, с огорчение отбелязваме, заема огромна част от живота в уж емблемата на модерен и демократичен свят. Страната на неограничените възможности явно не е за всеки… 

 

И макар по нашите ширини подобни ужасяващи случаи да изглеждат далечни, ние също сме в разговора и в (без)действията, свързани с тях. Дали с телефона, който държите в ръка, докато четете тези редове, дали с известието за новия пост на любимия ни афро артист или с божествения глас на гениалната Бийонсе, която оправя трудния ден в домашния офис. Ние живеем в поп-културата на 21-и век. А тя в музикално отношение се управлява от огромни корпорации, силно зависещи от вдъхновението и влиянието на афроамериканските артисти. Тези компании съзнават своята отговорност към случващото се в Щатите. Правят го категорично, с ясни послания в защита на човешките ценности. И най-святата сред тях – правото на  живот.

 

 

Обединени от инициативата “Black Out Tuesday”, издигната от Джамила Томас – старши директор маркетинг дейности в Atlantic Records и Бриана Агиеманг – мениджър, отговарящ за кампаниите на артисти от лейбъла Platoon, заетите в индустрията излязоха с предложение. В рамките на 24 часа всички служители да оставят настрана ежедневните задачи. Вместо тях да използват работния ден за проучване, включване и подпомагане на активности, организирани от тяхната общност. Петиции, дарения, разговори със силно изплашени граждани, дискусии за основните права на участници в мирни протести…. Броят на социалните инициативи расте в геометрична прогресия, само дни след жестокото публично убийство на Джордж Флойд в Минеаполис. 

 

Музикалните компании напълно подкрепили инициативата “Black Out Tuesday” за съпричастност с афро обществото са трите големи: Warner Music Group, Universal Music Group и Sony Music. Към тях се включват лидерът Live Nation на Jay-Z, AEG Presents, Motown, Captiol,  UTA, CAA, Paradigm, DHP Family, Kobalt, вероятно най-талантливият музикален продуцент и композитор някога – Куинси Джоунс и британският лейбъл, ръководен от Матю Хийли от The 1975 – Dirty Hit. Компанията Interscope – прочута с издаването и разпространението на революционните артисти от 90-те Tupac Shakur, Dr. Dre, Snoop Dogg, Marilyn Manson, Eminem и много други – официално обяви, че няма да издава музика през настоящата седмица. За да добиете представа за мащаба на компанията, изброяваме някои от музикантите в договорни отношения с нея: Madonna, Billie Eilish, Lady Gaga и Кендрик Ламар.

 

 

Споменатата икона на афро музиката, част и от безкомпромисната формация Niggaz Wit Attitudes – N.W.A. от края на 80-те, Dr. Dre също призова за решителност и действия, споделяйки болката, която изпитва от случващото се по улиците. В интервю за предаването Young Money Radio продуцентът призна: “Усещането е сякаш онова ченге натиска с коляно врата на всеки от нас. Болката е нетърпима, защото това безпричинно насилие се случва отново и отново. Нещата очевидно не се променят с векове. Човек се пита: “Какво можем да направим? Или по-скоро какво, по дяволите, е нужно да сторим, за да спрем беззаконието и произвола?”.  

 

В последните дни много поп артисти, наши любимци, могат да бъдат видени рамо до рамо със своите съграждани, мирно протестиращи по улиците на големите американски градове. Сред тях Ariana Grande, J Cole, Halsey, Tinashe, Nick Cannon, Yungblud, Camila Cabello и Shawn Mendes. Супер успешният през 2020-а The Weeknd обяви дарение от половин милион долара на различни кампании в защита на човешките права на афроамериканците. А двете R&B диви на нашето време Бийонсе и Риана призоваха почитателите масово да се включат в петицията, търсеща справедливост за загиналите вследствие на полицейската бруталност Ахмауд Арбъри, Бриона Тейлър и Джордж Флойд. 

 

Apple Music припомни факта, че според нейни данни, а и на конкурентите ѝ Spotify, Amazon и Google Play Music, именно артистите с корени от Африка и техните верни слушатели са причината за възраждането на музикалния бизнес в последното десетилетие. Творческият ръководител и водещ на раздела за хип-хоп култура в Apple Music – Ибро Дардън – написа в обръщение към милионите си последователи: “Отменям всички свои предавания. На тяхно място ще се излъчват разговори с обществени активисти, политици и музиканти – автори на социални песни.”

 

Към позицията на Ибро от Ню Йорк се присъединиха влиятелни водещи и журналисти от двете страни на Океана, поставяйки хаштага #TheShowMustBePaused. А искрените признания на един от новите и все по-харесвани от аудиторията на BBC гласове, разчувства милиони по света. 36-годишната Клара Амфо от Radio 1 обобщава и нашето настроение:

 

 

Не можем да се възхищаваме от таланта на личностите от афро обществото, а да оставаме безразлични към техните съдби. Нямаме право да го правим. Защото всяка неправда, отнасяща се до принципи, които възприемаме, е и наша неправда. Всеки път, когато си затваряме очите, всеки път, когато останем безмълвни срещу липсата на аргументация и честност, ние сме съгласни с тази липса. Именно затова е важно да действаме. А музикалните ни любимци, които и днес ще си пуснем за удоволствие, са отличен пример за това. А ако се чудите с какво бихте били полезни, ето няколко идеи:

 

 

Бъдете смели и отстоявайте това, което обичате и за което живеете.

 

от

публикувано на: 05/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: