Да обиколиш Африка с колело

19/05/2020

През 2005 г. Риан Мансер става първият човек, който обикаля континента Африка с велосипед, покриващ 37 000 км и пътуващ във всяка крайбрежна страна, някои от които се нареждат сред най-опасните места на Земята. А след това преминава Мадагаскар с каяк.

 

Преди Риан да стане световноизвестен приключенец, той води съвсем спокоен начин на живот – без страст, без тръпка, както той определя „без дълбок смисъл”. Всеки ден отива на работа от понеделник до петък от 9 до 5. Има красива приятелка, няма финансови затруднения, но непрекъснато усеща, че нещо не му е достатъчно. Докато една неделя не се замисля по-сериозно, че трябва да направи нещо необикновено. В тази неделя той решава да промени живота си. Във вторник сутринта, докато пие кафе и се оправя отново да отиде на работа, разглежда картата на света и избира Африка за неговото значимо нещо.

Голямото приключение

 

Най-хубавата част от неговото приключение са хората, с които се среща. Риан научава толкова много неща за себе си и различните хора, които са на този свят. Един от най-хубавите му моменти е изкачването на Килиманджаро и стоенето на върха на африканския континент. Посещава и най-ниската точка на континента в Джибути, която се нарича езерото Асал. По време на това пътешествие той определя Ангола като най-красивата страна заради страхотните реки. Единствената страна на целия континент, от която остава разочарован при напускането, е Алжир и вината тук е на момчетата от Ал-Кайда, които няколко пъти го връщат в северните части на страната. Двете му колела го отвеждат и до Египет. 4500-годишни пирамиди, храмът в Абу Симбел, Червено море и Шарм ел Шейх – такава многообразна страна с осезаема култура. Невероятно място.

За описаните моменти

 

Един от най-страшните моменти е когато напуска брега на Кейптаун. Отделът за външни работи му казва, че ще оттегли цялата си дипломатическа подкрепа, ако Риан навлезе в територията на Либерия. Въпреки всичко той попада в Либерия и усеща, че нещата не са наред. Докато минава през едно село, става свидетел на унищожени къщи, вижда разпръснати играчки и куфари. На следващия ден тамошните момчета под влияние на наркотични вещества го свалят от колелото му в джунглата. Започва една поредица от удари и ритници по тялото на Мансер, след което го затварят в клетка. Момчетата са толкова надрусани, че изпитват желание да го убият по-възможно най-жестокия начин. В този момент той вярва, че идва краят на живота му. За щастие има списание със снимката на бившия президент Табо Мбеки в него и това го спасява.

Всяко едно дълго начинание има психическо и физическо натоварване. Има моменти когато нещата вървят на зле – липсва му домът, няма пари, кара по 100-150 мили на ден през много трудна територия – но нито веднъж в цялото това пътуване не помисля да се прибере. Не физиката, а психиката му го тегли към финала.

Срещата с Нелсън Мандела

 

Когато Мансер се завръща от Африка, бившият президент Нелсън Мандела е толкова впечатлен от подвига му, че иска среща с него. Мандела определя Риан като вдъхновение за континента.

Риан Мансер започва обиколката си през 2003 г. и в края на 2005 г. той се прибира в Кейп Таун. Изминава 36 500 км в 34 страни и отслабва с 14 кг. Той използва своето пътуване, за да генерира местна и международна осведоменост за ужасяващия жизнен стандарт в Африка, както и да засити глада си към приключение. Но истината е, че този глад трудно може да бъде задоволен, особено след като веднъж си опитал. След обиколката на Африка с колело, през 2009 той обикаля Мадакаскар с каяк. В момента Мансер има дете и заедно със семейството си продължава да опознава света.

от

публикувано на: 19/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: