Храна за цяла Африка

22/06/2018

25791106_10207907687889512_8170754276665606621_o

Ганайският готвач Илайджа Амо Адо си е поставил баронмюнхаузенската мисия да реши проблема с глада в родината си, при това като го направи безплатно и за сметка на хранителната индустрия.От 2012 г. година насам той събира стоки и храни от хранителни вериги, ресторанти и доставчици, преди да бъдат изхвърлени, защото срокът им на годност скоро изтича. След това ги преразпределя към сиропиталища, болници, училища и общности в риск чрез своята организация с нестопанска цел „Храна за цяла Африка“ (анг. Food for All Africa).

Освен това Илайджа Амо Адо и колегите му предоставят безплатна храна чрез програмата „Сподели закуската си“, както и множество инициативи за даряване на храна от големи компании. Основната цел на Адо обаче е една – да промени начина, по който хората и бизнесът гледат на храната и да им помогне заедно да преодолеят нейното разхищение.

Идеята му идва през 2009 г. На връщане от работното си място в първокласен ресторант в столицата на Гана Акра той се натъкнал на човек с умствени затруднения, който проси храна от улични търговци, за да я раздава на други хора в неравностойно положение. Той решил да спре и да го попита какво точно прави. Мъжът му отвърнал, че няма кой друг да помага на хората в нужда. Тогава Амо Адо взима важно решение за себе си –  равният достъп до храна за всички е обща отговорност.

С помощта на обществени и частни организации „Храна за цяла Африка“ прави проучване на храната в Гана и открива, че 45% от нея се изхвърля. През 2016 г. УНИЦЕФ изнася доклад, според който 3.5 милиона деца в Гана живеят в бедност, а повече от една трета от тях – в условия на системно недохранване. В допълнение 24% от детската смъртност в Гана са по един или друг начин свързани с недохранване.

23511449_10207678586802128_5281700627697068219_o

Амо Адо вижда намаляването на загубата на храна като възможност да се спасят от недохранване най-нуждаещите се и по този начин Гана да постигне една от целите за устойчиво развитие, поставени им от ООН – елиминирането на глада.

Въпреки че организацията все още върши работа си и раздава храна на нуждаещите се, целите и вече са променя на законите в национален план. През цялата изминала година „Храна за цяла Африка“  разработвала проект за „Национален закон за насърчаване на донорството на храни“. Неговата цел е да улесни процеса за онези хранителни вериги в Гана, които имат желание да даряват излишъка си от храна.

Според него мерки като тези във Франция, където от 2016 г. е забранено да се изхвърлят определени видове храна, са наистина вдъхновяващи, но на този етап прекалено крайни за Африка. Всичко трябва да започне от улесняване на режима на даренията и по-лесен достъп до безплатна храна.

„Бързо разбрахме, че проблемът не е в това, че хората в индустрията не искат да даряват. Те имат желание да го правят, искат да дават. Проблемът е в усилията, които се изискват от тях, за да се осъществят даренията.“ – категоричен е Амо Адо и допълва, че предлаганият от тях закон ще е насочен директно към данъчни облекчения за онези, които даряват. В момента ситуацията в Гана е такава, че са нужни седмици административна работа из всевъзможни институции, за да може даден хранителен магазин или ресторант да получи данъчни облекчения заради дарена храна.

Въпреки тези трудности, все повече хора и компании искат да помагат в осигуряването на храна за хора в неравностойно положение. През миналата година, например, една от най-големите хранителни вериги в страната е дарила продукти на стойност почти 100 000 долара, а общите дарения са се вдигнали с 48% в сравнение с 2016 г.

По време на Коледните празници миналата години Амо Адо забелязал, че много повече организации и общности се насочват към това да се борят с глада и разхищението на храна в сравнение с минали години. Това станало или чрез директни дарения към нуждаещи се хора или към организации, осигуряващи безплатни кухни за бедни из цялата страна. „Това още повече ме окуражи – споделя готвачът. – Сега хората мислят повече и повече ги е грижа, особено младите. Голяма част от младежите в Гана полагат усилия за преодоляването на глада в страната.“

Elijah-Awards-1

И въпреки че голямата цел на този етап си остава прокарването на закона за дарителството, Амо Адо и колегите му продължават с наглед малки инициативи, защото знаят, че именно те променят ситуацията. Пример за това е мобилното приложение, което показва на потребителите къде могат да намерят безплатна кухня, но и където могат да дарят храна. Мобилното приложени е универсално и може да бъде използвано от всеки смартфон независимо от модел и марка. Изборът на  мобилно приложение не е случаен, защото по данни от направено през 2016 г. проучване е много по-вероятно бедните хора в Гана да притежават смартфон, отколкото лаптоп.

Ентусиазмът и работоспособността на Амо Адо и колегите му наистина са достойни за уважения. И усилията им за щастие не остават незабелязани – през 2017 г. благородният готвач от Гана беше награден от Нейно Височество Елизабет II с Наградата на Кралицата за млад лидер. Наградата му беше връчена от самата нея миналото лято на специална церемония в Бъкингамския дворец.

Снимки: Wikimedia Commons; социални мрежи.

от

публикувано на: 22/06/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: