Растящите градини на света: Кралска ботаническа градина Перадения

06/05/2020

Почти на върха на полуостров Индустан, който дръзко се врязва в Индийския океан, се намира остров Цейлон, известен с чая си. Първите колонизатори на острова са португалците, последвани от холандците, а от началото на XIX век до 1948 г. той е част от Британската империя. Въпреки богатата му история като колонизирана територия, идеята за ботаническа градина не е привнесена на острова от Европа. Напротив, Кралската градина в Перадения, за която предстои да разкажем, е напълно автентична, бихме казали автохтонна, и с доста дълга история. 

 

 

Перадения е неголямо предградие на град Канди, в което през 1371 г. коронованият местен монарх Викрамабаху III създава двора си, а заедно с него и градина, най-вече заради близостта на река Махавели. Един от по-късните царе построява и храм в градината, който британците разрушават, когато през 1815 г. поемат контрола над независимото кралство Канди. Както казва Робин Лейн Фокс, „местните монарси вече са имали ботанически градини, но подходът на британците е различен“

 

В този смисъл, изглежда наименованието „кралска“ съдържа в себе си двойна конотация – един път местна, и втори път колонизаторска, доколкото концепцията на официалните създатели на ботаническата градина още през 1810 г. е била тя да е „Second Kew gardens“. Именно от градините в Кю са пренесени доста от растенията през 1843 г., заедно с растения от днешната столица Коломбо, от Slave Island и от градините в провинция Калутара. Първоначално обаче целият проект е свързан с името на Александър Муун, който само за три години около 1821 г.  успява да събере и публикува каталог на цейлонските растения с цели 1127 образци. До 1825 г. градината в Перадения вече е почти 150 акра, всъщност толкова голяма, колкото е и днес.

 

Въпреки че много от растенията са пренесени от Кю, подходът на британците спрямо ботаническа градина в екзотично място като Шри Ланка е все пак различен, не само в сравнение с подхода на местните царе, а и по отношение на концепцията – докато градините в Европа се създават с желанието да бъдат описани лечебните видове, една голяма част от екзотичните градини из колониите на европейските империи са създадени с естетическото чувство на колонизатора, разтърсен от толкова тропическа красота, изобилие и великолепие, и от друга страна, с търговския усет на същия този колонизатор, видял финансовата изгода в екзотичните видове билки и подправки.

 

Размахът е видим в широките алеи и просторните зелени площи на градината, която съдържа над 4000 вида растения, а е най-известна с колекцията си орхидеи, почти всички съвсем местни видове (в Шри Ланка има 188 вида орхидеи, а около половината от тях могат да бъдат открити в района около Канди). Друга атракция в нея са палмовите дървета, а има и още една причина градината да е наречена „кралска“.

 

В части от градината свой принос са оставили немалко кралски особи: през 1894 г. руският цар Николай II посажда фиданка Mesua ferrea (цейлонско желязно дърво или наричано още индийски розов кестен), който и до днес расте в градината. Белгийският принц Алберт пък посажда огромната Amherstia, чиито яркочервени цветове и днес красят мястото. През 1981 г. японският принц Акихито посажда бразилския вид Tabebuia chrysotricha (Златно тръбно дърво), а през същата година кралица Елизабет оставя своя отпечатък със засаждането на Ashoka tree или познато още като Sorrowless tree (отново вид с червени цветове). Десетилетие по-рано първата жена министър-председател на Шри Ланка Сиримаво Бандаранайке посажда камфорово дърво.

 

За разлика от Ботаническата градина в Копенхаген, достъпът до която е свободен, за да видите тази в Перадения, трябва да платите немалка такса, която, разбира се, си струва напълно. Административно към градината принадлежи и Националният хербариум на Шри Ланка. Голяма част от нея е „дива“, като бамбуковите горички по поречието на река Махавели, а павилионът с орхидеите, тези сексуални хищници на растителния свят, ще ви зашемети с цветовете и формите си. Само градината с подправки и билки би трябвало да се разглежда в отделен ден, такова е богатството на видове в нея. Причината за това е, че първите растения, изнасяни от острова и следователно отглеждани промишлено, са били „тестово“ засаждани в градината – такива са кафето, чаят, индийското орехче, каучуковото дърво, хининът…

 

Ботаническата градина в Перадения се радва на два милиона посетители годишно. Тя е и най-голямата ботаническа градина на острова, който e поделен между няколко различни климатични зони и има пет различни ботанически градини (и още пет в проект). Най-новата е Mirijjawila Botanic Garden, създадена на опустошения от цунами бряг на Шри Ланка, която отваря врати за посетители през ноември 2013 г. Но за нея някой друг път..

 

от

публикувано на: 06/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: