Изчезналата кралица на криптовалутата

02/04/2020

Преди няколко години името на Ружа Игнатова стана известно в целия свят. Всички вестници и телевизии говореха за изчезналата кралица на криптовалутата, която успя да измами хиляди, да спечели милиони и накрая просто да се изпари.

 

Д-р Ружа Игнатова основава българската компания OneCoin през 2014 г., като по този начин създава своя собствена криптовалута. Тя дава обещание пред света, че OneCoin ще изпревари Bitcoin (най-продаваната криптовалута), залагайки парите на хората. Харизматичният оратор печели тълпи по време на различни събития, отправяйки убедителни твърдения като:

„За разлика от парите, издадени от правителствата, има ограничен брой OneCoins, гарантиращ, че те не могат да бъдат засегнати от инфлацията и е невъзможно да бъдат фалшифицирани.“

Благодарение на доброто си образование, уважението от страна на бизнес бранша и обожанието от последователите ѝ, успява да убеди инвеститорите в световен мащаб да се разделят с буквално милиарди лири. В разгара на успеха на OneCoin българката изчезва, след като не се явява на събитие през 2017 г. Оттогава не е виждана. Тя е обвинена задочно за пране на пари от Министерството на правосъдието. Очевидно OneCoin е част от крипто скандал и е оприличаван на старомодна пирамидална схема. Оказва се, че валутата е напълно изкуствена, така че не може да има възвръщаемост на инвестицията. И въпреки това, компанията продължава да работи.

Начини на манипулация

 

Събитията с Ружа Игнатова ще останат в историята – ефектно появяване с пламъци, избухващи от сцената, проглушителна музика и крещяща публика. Това представляваше първото събитие за представяне и продаване на уан койн в лондонската Арена Уембли – приличаше по-скоро на рок концерт, отколкото на финансова конференция за продажби. Тогава тя започна да разказва за необикновенната визия. Бъдещето, според нея, принадлежи на криптовалути като Bitcoin, които бяха направили милиони за някои малки инвеститори и са без правила, регулации и скъпи такси на традиционните банки. Вярно, биткойн беше сложен за обикновените хора. Но д-р Ружа, както сама се представяше през онази вечер на юни 2016 г., предложи нова радикална алтернатива – съвършено безопасна криптовалута с нейния собствен дизайн, наречена OneCoin. С харизма заяви пред публиката, че не е късно да се присъедини към финансова революция, която ще стане по-голяма от биткойн само за няколко години. Тя призова всички да инвестират. И публиката го направи. Такива събития бяха организирани и в Дубай, Макао и Сингапур. Към март 2017 г. в системата OneCoin са инвестирани повече от 3,5 милиарда паунда от 175 страни. Смята се, че от тях около 100 милиона паунда са дошли от Обединеното кралство. И все пак само след няколко месеца мистериозната българка ще бъде бегълка от ФБР, обвинена в извършване на една от най-големите индивидуални измами във финансовата история. Днес жертвите ѝ наброяват повече от милион, като мнозина са изправени пред финансова разруха.

 

Както бе обещано, OneCoin е лесна криптовалута за разбиране. Инвеститорите могат да се регистрират, за да закупят валутата, която след това да се появи в тяхната сметка. Тъй като все повече хора се присъединиха, вложенията на ранните инвеститори нараснаха повече. Преди време магазини и ресторанти биха приели OneCoin за разплащателна единица. Така Ружа можеше да се радва и на много привърженици, които я боготворяха. Един от тях бе Марк Зукърбърг. Българката дори е изобразена на корицата на списание Forbes, посветено на заможни личности. Благословена с магнетична индивидуалност и добър външен вид, тя имаше култово влияние. Служителите ѝ я обожаваха. Инвеститорите вярваха, че споделя с тях сделката на века.

 

Първите съмнения за нещо нередно относно OneCoin бяха във Финландия, Швеция и Белгия, където властите предупредиха инвеститорите. Специализирани финансови уебсайтове забелязаха, че OneCoin носи отличителните белези на пирамидална схема за продажба. Но подобна критика не направи нищо, за да спре изливането на пари. Привържениците на д-р Ружа отхвърлиха скептиците като „мразещи“ или като страхуващи се от революцията, или просто неразбиращи. В края на краищата в какво можеше да се съмняват? OneCoin ставаше все по-продавана. Все още нямаше признаци да може да продаде OneCoin за долари или лири, но пари се правеха.

През 2016 г., когато д-р Ружа говореше в Лондон, много хора правеха значителни парични комисионни, продавайки OneCoin на приятели и семейство. И как може д-р Ружа да бъде нещо друго освен доверен човек? Завършила право в Оксфорд, последвано от работа в една от най-уважаваните компании за управление на активи в световен мащаб. Самата българка беше успокояващо богата, организираше скъпи партита на луксозната си яхта, акостирала в Черно море. Живее в нает пентхаус в лондонския Кенсингтън, където отпразнува 36-я си рожден ден.

Кога се спука балонът?

 

До есента на 2017 г. самодивата на „криптовалутата“ изглеждаше неудържима. Но през октомври тя не успя да се яви на събитие OneCoin в Португалия. Неистовите телефонни обаждания, имейли и съобщения останаха без отговор. Никой не беше чувал нищо в централния офис на OneCoin в столицата на България, София. И точно тогава за пръв път повечето от милионите жертви на д-р Ружа започнаха да осъзнават, че нещо не е наред. Оказа се, че измамата ѝ е била изненадващо проста.

 

Една от жертвите ѝ, Джен Макадам, 48-годишна от Глазгоу, инвестира 900 британски лири в криптовалутата, след като е видяла презентация онлайн. Подобно на много инвеститори в OneCoin, тя наистина не е разбирала технологията, но е била очарована от невероятната възвръщаемост на офертата и най-вече от самата Ружа Игнатова. След като се е регистрирала, тя е получила достъп до сайт, на който лесно може да следи стойността на своите OneCoins. Когато вижда, че сумата нараства много бързо, тя инвестира наследството си от 8 600 британски лири – всичките спестявания на баща си. Насърчава приятелите си и семейството си да се присъединят и съвсем скоро 200 000 британски лири са били инвестирани от нейната мрежа, базирана в Глазгоу.

 

След само няколко месеца Джен вярва, че първоначалният ѝ залог струва близо 100 000 паунда. Една вечер тя получава тревожно обаждане от Тимоти Къри, биткойн ентусиаст от Калифорния, който се опитва да предупреди инвеститорите, че OneCoin е измама и парите им ги няма. Отначало не му повярвала. Но след като Къри обяснил основния принцип, че всички криптовалути имат специален тип база данни, наречена блокчейн – компютърен запис на всички транзакции, който доказва на всички, че валутата е здрава, Джен пожелава да види доказателства за блокчейна на OneCoin. Служителите на компанията ѝ отказват, твърдейки, че е тайна. След като говори със специалист по блокчейн, тя стига до ужасяващото осъзнаване, че ежедневната оценка на нейната инвестиция на екрана на компютъра ѝ изобщо не отразява истинска стойност. Това е била просто измислена цена, създадена в България. Компанията OneCoin не е била част от революцията на криптовалутите, а старомоден трик за увереност, облечен във високотехнологично облекло. Катастрофата придобива глобални размери, тъй като OneCoin е била продадена чрез мрежов маркетинг и хора като Джен са вкарали приятели и семейство.

Как д-р Ружа успя да убеди хората по целия свят да инвестират в такава измама?

 

Айлийн Баркър, професор по социология в Лондонската школа по икономика, смята, че организацията OneCoin е имала прилики с месианските движения или култове, в които хората са накарани да вярват, че са част от нещо толкова голямо, че ще промени света. Освен това регулаторите бяха слаби. Органът за финансово поведение на Обединеното кралство издаде предупреждение за OneCoin през септември 2016 г., но го премахна през август 2017 г. с малко обяснения. Шокиращо е, че хората все още продават OneCoin във Великобритания днес и все още споделят тази снимка на Forbes в корицата в социалните медии (всъщност това не е нищо повече от платена реклама в българско издание на списанието).

Частните имейли, публикувани в пакет от американски съдебни документи, предполагат, че д-р Ружа е имала стратегия за излизане, планирана скоро след създаването на компанията: „Вземете парите и бягайте, и обвинявайте някой друг…“ е написала тя. Но от документите може да се предположи, че в други моменти тя е усетила тежестта на действията си. Пише на свой колега „Щетите са нанесени. Трябва някак да живея с това. Но то наистина ме разстройва.“ Не че това ще бъде много голяма утеха за нейните жертви.

 

През март 2019 г. по-малкият брат на д-р Ружа, Константин Игнатов, който пое OneCoin, когато тя изчезна, беше арестуван от ФБР, докато се качваше на самолет от Лос Анджелис за Турция. Той беше обвинен в измама, а тя беше обвинена задочно в измами с ценни книжа и конспирация за извършване на пране на пари. Днес кралицата на криптовалутата все още е издирвана от ФБР. Един от главните прокурори на Ню Йорк, окръжният прокурор на Манхатън, описа OneCoin като „пирамидална схема, основана на дим и огледала. И като всички пирамидални схеми само хората в горната част стават много богати. Докато повечето криптовалути, включително биткойн, са напълно легитимни предприятия, тя е установила, че може да използва свръхзаобикалящата нова технология, липсата на ефективно регулиране и доброто старо невежество.

Къде е кралицата на криптовалутата сега ?

 

Никой не знае със сигурност къде е тя. Според различни източници е потърсила убежище в Дубай, Русия, Бразилия и дори Лондон. Носят се слухове, че тя може да получи помощ от висши сили – организирана престъпност, може би дори от Кремъл. Някои казват, че тя живее на яхта и пътува из Средиземно море с фалшив паспорт и че външният ѝ вид е променен с помощта на козметична хирургия. Други са убедени, че тя е мъртва. Но истината едва ли ще разберем скоро. С достъп до толкова пари тя би могла да има множество самоличности, адреси и редовно променящ се външен вид – също толкова обезпокояващо, колкото т. нар. валута, чрез която е откраднала милиарди от обикновени и доверчиви хора.

 

от

публикувано на: 02/04/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: