Tъпотиите, на които вярва интернет

06/09/2017

Човешката глупост винаги е била на мода и не се интересува от пол, цвят на кожата или социално положение. Тя до голяма степен е безобидна за всички, освен за онзи, който е изтеглил късата клечка и се е родил глупав. Или поне така беше доскоро…

Какво се случи ли? Интернет се случи.

Комбинацията между ограничен умствен багаж, неограничени количества вярна и невярна информация и пълна анонимност се превърна в перфектна буря за следващото еволюционно стъпало в това да си неприлично дезинформиран.

Дигиталните технологии наистина изиграха лоша шега на глупавите хора – дадоха им неограничен достъп до специализирана информация, с която уж да могат да подкрепят идиотските си теории, без грам да я разбират. Осигуриха им и анонимност и убеждението, че всеки е свободен да защитава мнението, независимо от неговата пълна абсурдност. Но най-важното – позволи на глупаците да се събират във виртуални групички, в които да се чувстват силни в глупостта си и да бранят кретенски си вярвания.

Естествено, походът на интернет глупостта няма някак да не започне с:

Извънземните

Тук не говорим за извънземен живот в някоя далечна галактика, нито за микроорганизми, возещи се през дълбокия космос на някои астероид, а за зелени човечета, чиито единствен смисъл в живота е поставянето на сонди в телесните кухини на бедните земляни.

Благодарение на интернет, производителите на алуминиево фолио направиха много пари. Стотици тонове от него отиват зян, за да могат вярващите в зелените човечета и техните светещи космически кораби да си омотават празните глави. В мрежата има неизброимо количество „доказателства“, че не сме сами на планетата. То не са мръчкави снимки, тресящи се домашни записи, необясними събития и хиляди страници с всевъзможни теории и обяснения за необичайните светлинки в небето. Много хора дори още вярват в онези „документални“ кадри с дисекция на извънземни.

Всичко това доказва единствено прословутата фраза на Айнщайн, според която две неща на този свят са безкрайни – вселената и човешката глупост, като за първото не е съвсем сигурно.

Илюминатите

C1hTByd

Глупостта и теориите на конспирацията си отиват като свинското със зелето и формират не по-малко реактивна комбинация. Тук не говорим за ордена от 18 век, борещ се за просвещение и извиняване на човека. Става дума за нещо, което уж се случва в наши дни.

Независимо дали ги наричаме илюминати, Нов световен ред, световните кукловоди или просто „Те“, бая народ вярва в тайно и свръхвлиятелно общество. Най-лесният начин да си обясниш защо нещата в тоя живот не се получават, е да прехвърлиш вината върху несъществуваща, най-добре еврейска, клика свръхбогати, облечени в черно мъже, които по цял ден седят в една стая с видео стени и се чудят как да ти вземат петте лева, за да вгорчат и без това безрадостния ти живот. Кои точно са тези хора, къде живеят и защо все още никой от тях не е станал риалити звезда, това никой в интернет не знае… Или пък има хора, които знаят, но Те са ги…

Рептилите

Теорията за рептилите в последно време губи тяга, но не защото хората поумняват, а защото е толкова абсурдна, че здравият разум поне тук полека-лека надделява. И все пак нека да я споменем в чест на всички онези, които все още вярват в тази дивотия. Теорията за рептилите е комбинация между горните две – влечугоподобна раса, зелена и най-вероятно от друга планета, тайно ръководи света. Рептилите обикновено си изглеждат досущ като хора, докато радарът на интернет умниците не ги засече, след това истинската им люспеста същност лъсва. Тяхната едничка цел е да ръководят човечеството и да си съскат. След най-изявените техни представители са Барак Обама, кралица Елизабет II, Никола Тесла, Путин и, разбира се, учителката ви до четвърти клас.

Ефектът „Манделa“

parallel-universe

Това е относително нова мода сред конспиративните теории, но набира изключителна популярност сред интернет армията от безумци. Нейното мото е „нещата не са това, което бяха“ или по-скоро „нещата не бяха това, което са“.Тя е базирана на напълно „научни“ и „логични“ обяснения. Според тях ние всички живеем в множество вселени, които от време на време вземат, че се смесват една с друга, променяйки определени факти от миналото. Името на теорията идва от обстоятелството, че преди известно време голяма група хора заявиха в интернет форум, че ясно си спомнят как Нелсън Мандела умира в затвора, че никога не е бил освобождаван и не е ставал президент на ЮАР. Според тях сегашната информация за живота на Нелсън Мандела е подменена, а разминаването няма нищо общо с тяхното невежество. После манделата се завърта и не знае спирка до ден-днешен.

Истерията бързо се измества към американската попкултура, така че много от примерите не са близки до българските бит и душевност, но все пак ето няколко: „Сексът и градът“ („Sex and the city”) според манделците доскоро се е казвал „Сексът в града“ („Sex in the city”). Прословутата реплика на Дарт Вейдър към Люк Скайуокър от „Междузвездни войни“ не е „Не, аз съм твоят баща“, както в момента е запечатана на лентата, а е „Люк, аз съм твоят баща“, както уж доскоро е билa. Според тях и репликата „Животът беше като кутия шоколадови бонбони“ на Форест Гъмп пък в миналото е била „Животът е като кутия шоколадови бонбони“, а „Хюстън, имахме проблем“ на Том Ханкс от „Аполо 13“ до вчера е била „Хюстън, имаме проблем“. (Бел.ред.: Всъщност, във филма Том Ханкс действително казва „имаме“, а не „имахме“ проблем – което обаче е грешка спрямо действителните събития.)

Според вярващите в тази конспиративна теория дори и разположението на Слънчевата система вече не е същото и тя някак си е мигрирала от спиралния ръкав „Стрелец“, където уж винаги си е била, към ръкава „Орион“, където се намира в момента.

Интернет е пълен с още множество мандели. От тях ще научите, че сърцето ни се е преместило от крайно лявата част на гърдите ни към средата, че очните ни дъна вече имат кости, които преди не са били там, и че плаващите ни ребра са се видоизменили. Абе, мандели дал Бог (както и лоша обща култура, рехава памет и стадно чувство).

Плоската Земя

И понеже горе стана дума за космически неща, нека да приключим с темата. През последните няколко години се оформи изключително гласовита група от хора, които вярват (и непрестанно се опитват да убедят околните), че Земята е плоска. Няма шега, няма измама. През 21 век има хиляди хора, които могат да боравят с интернет и вярват, не че живеем на кълбо, което се върти около друго горящо кълбо, а те заедно с други кълбета се движат със страшна скорост из космоса.

В какво вярват ли? Ами че Земята прилича на голяма тава, която не помръдва, затова моретата не изтичат и водата винаги застава… водоравно, а гравитацията е измислица. Според тях над тази земна тава има голям похлупак, а звездите са дупки в него. Зад похлупака, разбира се, живее Бог, защото според тях така пише в Библията. Слънцето и Луната пък са много по-малки, отколкото ни лъжата илюминатите от НАСА, и се шматкат между „Майката тава“ и божествения похлупак. Не вярвате ли? Е, те пък си го вярват.

Химическите следи (кемтрейлс)

Кой не знае кемтрейлс, който не е слушал за тях? Не може да нямате поне един агент сред приятелите си в социалните мрежи, който да не поства денонощно за това. Според вашият приятел и другите като него всеки самолет на гражданската авиация е оръжие за масово поразяване. Доказателството за това са белите следи, които оставят (щях да се объркам и да кажа двигателите)… които оставят пръскачките на самолетите. Химикалите имат за цел да ни разболяват, да убиват пчелите, да контролират съзнанието ни и изобщо да изпълняват пъклените планове на онези, които искат да повярваме, че земята е кръгла.

Нищо не може да убеди тази клета част на интернет населението, че белите линии са всъщност конденз вследствие на контакта между горещите изгорели газове, излизащи от соплото на самолета, с влажния въздух. Фактът, че наистина ги виждаме по-често също така не се дължи на непрестанно увеличаващия се въздушен трафик, а е доказателство, че в последно време ни тровят повече.

Това е личният ми фаворит, както вероятно и на нашия президент Румен Радев, който предизборно обеща да го разследва. Винаги съм искал да попитам някой (най-добре генерал от въздушните сили), който вярва в това, следното – защо тези незнайна и всевластна организация просто не направи смъртоносния си газ безцветен, че да мирясаме всички?

Глобалното затопляне

Тук за разнообразие нашите интернет приятели не вярват в нещо. Естествено, невъзможно е да се каже с точност каква част от хората не вярват в глобалното затопляне, но съм сигурен, че всеки е чувал реплики от рода „какво затопляне, миналата зима умряхме от студ“. За неоснователния скептицизъм към това глобално природно явление допринася фактът, че то е трудно обозримо за обикновения човек – някакви там парникови газове се формирали и някакви ледени шапки се били топели – ама виждал ли ги е някой тези газове, къде точно са тези шапки и колко бързо се топят? Тая работа е малко съмнителна и сложна, освен това кой вдига най-много шум по въпроса? Зелените, нали? А кой друг е зелен – рептилите! Слочайност? Не мисла!

Ваксините причиняват аутизъм и са вредни

 

Интернет феноменът „анти-вакс“, който през последните години се превърна в сериозен обществен проблем, е основан на разбираеми притеснения от страна на някои родители. За разлика от всички други интернет мании, за които стана дума тук, този обаче е изключително опасна. Като всяка медицинска процедура, имунизацията крие известни минимални рискове (аутизмът доказано не е сред тях), но въпреки това ваксините са едно от най-големите постижения на медицината и всяка година спасяват милиони детски животи.

Интернет обаче направи така, че много родителите стават жертва на подвеждаща и непълна информация и решават да не ваксинират децата си. Много скоро това може да доведе до катастрофални последици, застрашавайки колективния ни имунитет. В най-общи линии колективният имунитет е процесът, при който ваксинираните деца пазят не ваксинирате, пречейки на болестите да се разпространяват. Колкото повече родилите отказват да ваксинират децата си, много често дори прибягвайки до измами, толкова по-реална е опасността всички нагледно да си припомним колко опасни са болестите дифтерия, туберкулоза, коклюш, полиомиелит, заушка, морбили и рубеола.

Да си глупав наистина е личен проблем, но понякога масовата глупост, подхранвана от псевдоучени и разбирачи може да е много, ама много опасна.

от

публикувано на: 06/09/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: