Дълбоката мрежа, за която не знаете

26/03/2020

Доколко мислите, че познавате интернет пространството? Човек прекарва средно по четири часа на ден онлайн. Всички социални мрежи, платформи и стандартните уеб търсачки са всъщност само 1% от цялата световна мрежа. Това, което обикновено наричаме Интернет, е само повърхността. Под нея има огромен, неизследван океан, наречен Дълбоката мрежа. В нея се намират страници, до които нямате достъп с обикновена търсачка. Това обаче съвсем не означава, че не можете да използвате Дълбоката мрежа. Дори сте го правили, без да знаете. Когато купувате самолетен билет, когато влизате в имейла си, в банковия си профил, или в профила в Амазон. И това не е нещо лошо, защото именно тя защитава данните ви: вашия имейл, парола, номера на кредитни/дебитни карти, номер на телефон и т.н. По този начин те биват защитени, макар и не на 100 процента.

 

Всъщност, създането на това пространство не е случайно. Дебютира като проекта Onion Routing през 2002 г., направен от американската морска изследователска лаборатория като метод за комуникация онлайн анонимно. Някои го използват за чувствителни комуникации, включително политическо несъгласие. В днешно време много журналисти водят кореспонденцията си там, за да не бъдат проследявани. Както и много известни корпорации, които обменят секретна информация. Освен всичко изброено, в това огромно пространство е скрито още едно много по-малко кътче, наречено тъмната мрежа. За да попаднете там, ви трябват специален софтуер и познания. Както стана ясно по-нагоре, всичко е напълно анонимно и това създава благоприятна среда за престъпниците. Най-големите сделки за наркотици и оръжия в днешно време се случват именно там. Така е и с продажба на хора, органи, порнография, лични данни и фалшиви документи… И това е най-безобидното, което може да намерите, защото там закони няма.

Silk Road – най-бързо развиващият се онлайн пазар до момента

 

В така наречената тъмна част има предимно черни пазари, от които може да купите всичко. В историята на онлайн пазарите завинаги ще остане емблематичният Silk Road – най-големият и известен пазар на наркотици, който в рамките на две години се превръща в най-посещавания сайт на света. Наричан някога „еBay на дрогата“, Silk Road позволяваше на десетки хиляди потребители от цял свят, при това гарантирайки тяхната анонимност, да си набавят хероин, кокаин, LSD и други наркотици, продавани във виртуалната валута биткойн. Осонователят му Рос Улбрихт (или по-известен като Dread Pirate Roberts) беше създал непробиваема защита на сайта, както и изключително доверие в клиентите си. В продължение на две години ФБР не можеше да разбие защитата на сайта, както и да открие кой е „Страшният Пират”. След две години преследване, властите залавят 29-годишния пират. За този период платформата успя да генерира приходи от над 214 млн. долара, като комисионните на Улбрихт надхвърлиха 13 млн. долара.

Какво се крие зад успеха на Silk Road

 

Този пазар става толкова популярен, защото улеснява до голяма степен потребителите на наркотици и оръжие в цял свят, които се оказват немалко. Представете си го като сайт за дрехи – всичко е наредено по категории. Плюс информация как да се ползва. Това е нещо иновативно в този бизнес. Сайтът е съдържал напълно безплатен форум, в които е било обяснено в какви грамажи може да се взима даден продукт, било то с лечебна цел или за удоволствие. Така вероятностите за свръхдоза намаляват. Както знаем, този бизнес е нелегален и на пазара има много фалшива стока. Но в този сайт стоки без ясен произход не се продават. На потребителя е гарантирана сигурност, когато купува даден продукт. Затова и хората, които продават в тази платформа, не са случайни и качеството на продуктите е високо – хората знаят за какво плащат. По този начин се поражда и уважение между продавач и купувач.

 

Друго предимство на този черен пазар е доставката. Сега сигурно очаквате някакви схеми за доставяне, но не. Всъщност всичко става съвсем лесно и нормално. Първо продавачът не знае на кого продава, както купувачът не знае самоличността на продавача. Пратката се изпраща по пощата, като обикновено тя е опакована в кутия от друг артикул и се доставя до адрес, избран от потребителя – може да е кафе, бар офис, или каквото е посочено. Плащането също е важна част от цялата процедура. То не става по банков път, а с криптовалутата „Биткойн”, която е напълно анонимна и непроследима. Когато сайтът е стартирал, цената на биткойна е била 50 цента, а малко след отварянето на сайта е станала над 30 долара. Във всички дарк маркети се пазарува с криптовалута, а биткойнът е една от най-предпочитаните (в момента стойността му е 6593 долара). И се смята, че точно Silk Road е помогнал за това, защото даде пример как биткойн може да функционира в реалния свят, доказвайки че децентрализираната валута е в състояние да издържи и да прехвърли стойност между участниците на глобалния пазар.

 

Silk road остави огромни следи в тази индустрия. След като през 2013 г. бива затворен, няколко месеца по-късно се появява нов сайт със същото име. Неговата защита не е толкова добра, колкото тази на оригиналния, и ФБР бързо го свалят от мрежата. Това обаче не спира появата на трети друг такъв сайт със същото име. Самият Рос Уилбрихт при залавянето си отхвърля всички обвинения, но наркая признава, че е създал сайта и получава доживотна присъда. Въпреки всичко, този пазар ще остане в историята като първият най-модерен сайт за продажба на стоки и модел за всички други след него в това пространство.

Автор: Елмира Джома /Радио София/

от

публикувано на: 26/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: