Milli Vanilli: всичко или нищо

20/11/2018

20 ноември 1990

Случва се прецедент. Фабрис Морван и Роб Пилатос връщат обратно спечеленото „Грами“ за дебют на годината. Скандалът е огромен. Това е единствената награда, която е върната на Академията и едва ли ще има втори такъв случай.

Ако сте родени някъде между 1965 и 1980 година, със сигурност сте чували за историята. Останалите ви връщам назад.

Март 1988 г.

Най-големите песни по това време са „Living on a prayer“, „La Bamba“ и „Walk like an Egyptian“. Рок звездите залязват на небосклона и тийнеджърите не се идентифицират с идолите на родителите си. Има музикален вакуум, нужда за нещо ново. Рано е за хип-хоп, късно е за хеви метъл.

Мюнхен, Германия.

Роб и Фаб са в голямо, лъскаво студио. Пред тях стои Франк Фариан. Той вдига слайдър от пулта и в помещението загърмява инструментал на песен. Три минути и деветнайсет секунди по-късно всички в стаята знаят, че започва нещо огромнo.

1974 г.

Същият Франк Фариан е в същото студио. Този път пее. Той записва вокалите на „Baby do you wanna bump”. Няколко седмици по-късно намира хората, които ще изпълняват песента му. На плейбек. Тези екзотични изпълнители ще се превърнат мултиплатинени артисти, по- известни като карибско-германското чудо „Бони Ем“. Успехът на групата носи на Фариан ужасно много пари и го кара да вярва, че е звукозаписен бог. И донякъде това е подплатенo.

Март 1988.

Обратно в студиото.

Песента, която бъдещите „Мили Ванили“ слушат, е „Girl you know it’s true”. Песен, която Фариан чува в един от американските барове в Мюнхен. Оригиналът ѝ е на “Numarx” и е със същото заглавие. Роб и Фаб не знаят това. Също така не знаят, че вокалите вече са записани от други хора и от тях се иска само да танцуват и да си отварят устите в правилното време. Само Франк знае това и се възползва. Той поставя два договора пред амбициозните красавци и докато им обяснява колко са важни и велики, те подписват без да четат. Така се започва.

След няколко часа Фариан решава да посвети Роб и Фаб в тайната си  (или в част от нея). След като разбират, че те са марионетки за песен, която вече е записана, двамата отказват и демонстративно си тръгват от студиото. Франк е спокоен, той не е очаквал друго. Все пак има опит.

В продължение на няколко седмици бъдещите Мили Ванили кръстосват Мюнхен и празнуват независимостта си с пари, идващи от Фариан. Около осем хиляди дойчемарки за дрехи, прически, партита и всичко останало. Момчетата ги приемат като жест на извинение от страна на студиото. Грешките на младостта.

Фариан вика Роб и Фаб на втора среща, за да преговорят условията. Така и не се стига до преговори, вместо това пред групата е поставен ултиматум. „Не искате да го правите, няма проблем. Върнете ми парите“. Те са в капан. Все още никой не знае колко голямо ще стане цялото нещо. Никой няма идея, че сингалът ще бъде платинен и ще станат световноизвестни.

Август 1988г.

“Girl you know it’s true” става хит. Първо в Германия, след това в Холандия, докато не изкачва британските класации. След Лондон идва Ню Йорк и целите американски Щати.

Заедно с успехът идва и първото дело срещу Фариан от лидера на “Numarx” Кевин Лайълс. Да, същият Кевин Лайълс, който след време ще стане президент на “Def jam” и един от най-големите музикални продуценти в Америка. За сега той още иска да бъде само рапър. Кевин се споразумява за права в песента и това го тласка към бизнеса в музиката.

Междувременно песента е тотален хит. Мили Ванили запълват липсата в музикалната сцена на Америка. Те са различни, енергични, сексапилни и всичко това, което рок звездите вече не са. Това е времето, в което MTV все още пускаше музикални клипове и Слава Богу, защото телевизията прави Мили Ванили световен феномен.

Декември 1988г.

Идва време за втори сингъл. Роб и Фаб са световно известни и решават да го играят тежко. Те съобщават на Фариан, че ще пеят и няма да приемат „Не“ за отговор. Тогава Фариан им пуска албума, който вече е записал за тях. „Мили Ванили“ имат албум, за който „Мили Ванили“ не знаят. Договрите и славата не им позволяват да си тръгнат.

“Baby don’t forget my number” е лавина, която помита класациите от двете страни на Океана. Отново MTV изстрелва „Мили Ванили“ отвъд стратосферата. До такава степен, че Фариан преиздава албума само за територията на Северна Америка под ново име: „Girl you know it’s true“ – малко нагло от негова страна, имайки предвид, че нищо не е истина.

Юли 1989г.

Роб и Фаб започват турне. 140 дни, седемдесет града из целите Щати. Те са на върха на вълната, но зад кулисите е различно. Фабрис и Роб трудно се справят с напрежението, идващо от лъжата, в която живеят. Те не смеят да изтрезнеят. Друсат и пият по цял ден, след това се качват на сцената, слизат и продължават. И така месеци наред. Не могат да споделят с никого тайната си, дори не познават „гласовете си“, защото Франк Фариан не им дава шанс да се срещнат. До случката, която бележи началото на края.

Ноември 1989г.

Оттук нататък пътищата се разделят за всички. Взаимоотношеният между Роб и Фаб никога не са същите след това. Фариан разбира, че няма да стане както с „Бони Ем“ и започва да мисли следващия си ход, но е изпреварен.

На сцената се появява Брад Хоуел. Вероятно нищо нямаше да стане, ако този човек не се беше намесил. Тук идва логичният въпрос: „Кой, по дяволите, е Брад Хоуел?“. Това е гласът на Роб Пилатос, певецът в групата. Докато „лицата“ на „Мили Ванили“ живеят живот, за който всеки човек е нормално да завижда, „гласът“ живее в малък град в централна Германия на име Росбах. В тотално забвение. Усетил трусовете в групата, Брад решава да говори. Той казва всичко на местните медии и на следващия ден има статия в „Уошингтън поуст“.

Франк Фариан отрича, Роб и Фаб отричат, феновете отричат. Никой не иска да повярва на измамата.

Януари 1990 г.

Само година и половина след дебюта им, групата е продала 17 милиона копия от албума си и още близо 30 милиона сингъли.

Последният сингъл на „Мили Ванили“ излиза. Отчаян опит да запушат с коркова тапа пробойната от торпедо в кораба на успеха. Естествено, не се получава. Все още публиката не знае със сигурност, но за тези, които са в измамата, резултатът е ясен.

Февруари 1990 г.

32-те церемонии за наградите на американската Национална звукозаписна академия. Там се случва това:

Месеци след наградата медийният натиск идва в повече за всички и Франк Фариан не издържа. Той си признава. В известно интервю той казава: „Роб и Фаб не са изпели и дума от албума.“ Това слага край на „Мили Ванили“.

След това започват съдебни спорове и грозни сцени, осем години по- късно Роб е намерен починал от свръхдоза в апартамент в Германия. Сега Фаб продължава да изпълнява песните на Мили Ванили с истинския глас на групата…

 

 

 

от

публикувано на: 20/11/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: