Новогодишни ритуали

31/12/2019

Може би имате планове за новогодишната вечер още от средата на лятото. А може би нямате дори и бегла представа какво ще правите тогава, с кого и защо. Излежда естествено да празнувате и вероятно ще го направите. Може би ще си легнете рано и на другия ден ще продължите нормалния си живот с нормалния му ритъм. Може би ще сте самотни, пропуснали някои възможности в живота си и допуснали някои грешки, но знаейки, че няма как да върнете Времето назад. Всички ние имаме усета за преминаващото Време, но рядко се догаждаме съвсем какво всъщност е то. Светлина върху него донякъде хвърля едно забавно меме, на което попаднахме в мрежата преди няколко дни.

Както показва картинката, ние живеем в цикли от условности, а часовникът е една от най-големите от тях. Разбира се, заблудата, че извънземната раса ще ни сметне за глупави, защото празнуваме пълната обиколка на планетата си около звездата ѝ, е другата крайност на глупостта. Човечеството само прави живота си, мисленето си, предразсъдъците, поверията, митовете и ритуалите си. Във всичко това понякога може и да има глупост, но на нас ни се струва, че Нова година е най-отбелязваният празник по света и вероятно това не е случайно. Преди да възразите, че консуматорството на съвременното общество е изпразнило новогодишната нощ от съдържание, ние трябва да кажем, че е дяволски лесно нещо да бъде изпразнено от съдържание и ролята на консуматорското общество в този процес не е решаващата. В крайна сметка всеки сам за себе си избира дали и как да бъде част от обществото и неговите „ритуали“ и митове. Нашият умерен скептицизъм се подхранва от факта, че на първи януари всички ще сме притихнали след залповете, градинките ще са пълни с отпадъци от пиратки, факли, фоейрверки и прочее. И всички ще мислим за новата обиколка на Земята около Слънцето с нова надежда.

 

В този текст ще си говорим за традициите и ритуалите на Нова година в различни части по света без да се опитваме да ги тълкуваме, само с желанието да покажем пъстротата на човешкия начин да бъдем впечатлени от света, Космоса, в който живеем, Вселената, в която се намираме, начина, по който тече времето и нещата се променят или не се променят. Или да не бъдем впечатлени, разбира се, защото плурализмът и свободата да избереш своя начин са трудна отговорност и не всеки може да я носи.

 

Фоейрверките, за които вече споменахме, са най-разпространеният начин да отбележим обиколката на планетата си около Слънцето. Пищните, клонящи към кич фоейрверки в Дубай, мащабното празнуване в Хонгконг, новата година на плажа Копакабана. Или дори новината, че празнуването на новата 2016 г.  в Брюксел е било отменено поради мерки за сигурност.

 

 

Много по-интересен е ритуалът, който датчаните имат за новогодишната нощ, много близък на ритуала в гръцките таверни. В Дания носи късмет да счупите чиния на прага на ваш приятел – за него, разбира се, за следващите 12 месеца. Ако и вие искате късмет – трябва да имате приятел, готов да счупи чиния на вашия праг. В Бразилия освен празненствата на Копакабана, трябва да сте готови да хапнете леща, тъй като това е начинът на бразилците да се обнадеждят за финансово сигурна година. В САЩ е разпространена традиция да се хвърлят топки на нова година, а в някои щати, например Индиана, хората хвърлят дини за празника. Какво ли щяхме да хвърляме, ако Земята наистина беше плоска?

 

В Испания също има традиция свързана с топки, но в техния случай те са много по-малки – в полунощ испанците ядат по едно гроздово зърно при всеки удар на часовника. Вярва се, че ритуалът носи късмет през следващите 12 месеца. Новогодишните традиции в страни като Финландия не оставят късмета и бъдещето на случайността – там хората топят метал и го пускат във вода, за да гадаят по образувалите се форми какво ще се случи и каква ще бъде годината. Бихме отбелязали, че гадаенето по остатъка от кафето на джезве и гадаенето по вътрешностите на жертвени животни са същия тип ритуал.

 

Японците и корейците удрят храмовите камбани по 108 пъти в новогодишната нощ, а в Южна Африка хората изхвърлят ненужните си мебели, за да започнат годината „на чисто“. В някои страни в Южна Америка хората се разхождат с празните си куфари в последния ден от годината, за да бъде следващата година пълна с късмет и щастливи събития.

 

Човешкото понятие за изминаващото и изминало вече време е странно и чудно събитие, чийто пик всички ние на глобуса, наречен Земя, преживяваме по различно време и по различни начини. Първи посрещат новата година самоанците, новозеландците и австралийците, а сред последните са хавайците. И въпреки различията и приликите между всички нас, ние неизменно обръщаме поглед към следващия цикъл на планетата ни, за да се уверим още един път, че живеем в странна Вселена. Не забравяйте да отпразнувате този факт с любимия си новогодишен ритуал, но не гадайте за следващата година, просто я живейте с хъс!

от

публикувано на: 31/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: