Най-скапаните подаръци за Коледа и Нова година

17/12/2014

https://www.youtube.com/watch?v=MEHlUjWp93c

Въпреки че трудно се понася фактът, че Коледата продължава 2 месеца, не съм достaтъчно благоразумна да започна с подаръците по-отрано. Обикновено отивам в последния момент и харесвам неща все за себе си. Лесно е, защото няма начин да сбъркам какво ще ù хареса на тази мацка… И тъй като не е хубаво да подаряваш неща, които не искаш да ти подарят, нека ги обобщим.

1. Пуловер с еленче [ильенчи], снежинки, шейна и елхи

Колкото и да са сладки и в десетката по това време на годината, тематичните дрехи са уместни за носене само докато траят самите празници – точно 7 дни. След Васильовден е нелепо да се премениш с туника на джудже. В същия кош попадат шапките с рога, домашният халат на Снежанка, ръкавиците с капачета копита и пижамата на Дядо Мраз.

2. Чорапи от „Метро“

Може да са всякакви: топлинки, терлици, по-дебели чорапи, още по-дебели вълнени чорапи, чорапи с коледни мотиви. Чорапите са досаден подарък, защото са консуматив, при все че не се ядат. Отива им да се подаряват от баби заедно със задължителния шоколад – независимо от възрастта на печелившия.

3. Украса и пластмаса от КНР

Всеки път губя ума и дума, щом се сблъскам с веригата от солидарно безумие, в което някой е проектирал, друг одобрил, трети изработил и пакетирал, четвърти взел на консигнация, а пети купил и подарил подобен боклук. Докато има кой да купува никому ненужни, вредни за природата с производството си и откровено грозни вещи на батерии, те ще продължават да идват при нас: изкуствени елхи, топки и тематични хора и животни, които държат бележки, лепят се по стъкло, циркулират вода, клатят се, мигат и пеят „Джънгъл белс“ на фалцет. Да прекъснем тази причинно-следственост на планираната търговска глупотевина, която не носи радост за никого, освен за търговците.

4. Китайска сурвакница

Нещото, което със сигурност попарва трепета от Рождество Христово, е гледката на ром в подлеза с четири кашона синтетични сурвакници, произведени в Китай. Не се радвам на шаренко, нито вярвам на силата в пожеланията с вносния франкенщайн на дряновата сурвакница. Неизяснен остава въпросът как стана така, че изнесохме към Азия кисело мляко, а ни се върна под формата на травестирали национални атрибути.

5. Офис джвъчки

Календар за задачи, класьор за визитки, поставка за химикалка, столче за телефона, настолен часовник с палми… подлият садизъм няма край. Подаряващият е воден от невинното намерение да внесе уют и организация на работното място. Ала последното нещо, за което искам да мисля, докато седя на масата, огъваща се от тиквеник, баница, сарми, руска салата и домашно вино, е как ще трябва да се върна на галерата след няколко бързо стопяващи се дни. Пада лист от календара, а-а-а…

6. Комплект козметика от камарата

… си е отбиване на номера, богат на PEG, цинк и няколко вида парабен. Комплекти дебнат отвсякъде, накамарени на купчини в хипермаркетите и дрогериите. В момента, в който го отвориш, вътре виждаш: шампоан, сапун, гъба за баня – в този или различен ред… а ти какво очакваше? Сапунът като подарък е останал далече във времето, когато банята е била събитие.

7. Компакт диск с коледни песни

Шансът подобна компилация да е добра е много малък и той расте експоненциално с всяка една от следните подробности: компилация от кавъри, кавърите се пеят от световно неизвестни изпълнители, останалата половина от диска са мелодии за караоке и някой е решил да се отърве от него.

Видеото най-отгоре н атози текст е поздрав за всички, които ще подарят компакт диск.

8. Бестселър с избелени зъби

Книга от всеки гуру на съвременния лайфстайл с избелени по последна технология зъби. Уморявам се само от заглавията с мъдри мисли за живота и какво още има да свърша, преди да умра. При мисълта да запълня ваканцията си с подобна дидактика със съмнителна полза ми иде да се самообеся. Бих допълнила, че жизнеутвърждаващите статуси и пожеланията за прекрасен ден във Фейсбук напълно ме задоволяват.

9. Тарифни планове, мобилни „подаръци“ и пакети

Защото са Наглите. „Вземи“, та „вземи своя“… Всъщност в началото на последното тримесечие всяка година вдигат цените с 20-30%, а преди празниците ги свалят с 5-10% и го обявяват за „специалната цена“ на таблети и смартфони. Освен това, след като са ти надули главата и отидеш просто да „вземеш твоя“, се оказва, че преди това трябва да го платиш и да продължиш да плащаш през следващите 2 години. Лицемери.

10. „Аз съм твоят подарък“

Стига, де… Аз пък се постарах за теб. Освен това, нека публиката ги решава тия казуси.

Бонус за стигналите до края на списъка: подаръците, които не излизат от актуалност

Купете сувенирите, които децата и възрастните в неравностойно положение изработват цяла година със сърцето и ръцете си. Коледните базари за благотворителните инициативи са много по това време на годината. Вземете бездомно животно от приют или календар в тяхна полза. Или дарете пари на улицата и връчете като подарък картичката, която получавате в замяна.

от

публикувано на: 17/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: