Пиратката ми е по-голяма от пиратката ти

30/12/2016

fireworks-1202926_960_720

Броени часове до настъпването на Новата година, хладилниците са заредени догоре с провизии, а чекмеджетата са пълни с пиратки и фойерверки. С едната храна сънародникът ни си пълни корема, с другата – самочувствието. Колкото по-голям гръм – толкова по-голям купона. Показваме щастие и освободеност. Няма да се даваме на комшиите, нали така? Трябва да произведем по-мощен взрив от тях. Както се казва: „Пиратката ми е по-голяма от пиратката ти”.

Това мерене на взривните атрибути стана част от народопсихологията по време на новогодишните празници. Като да паркираш новия си джип на паркинга пред блока, да те видят всички колко си напред с материала. Времето, в което живеем, позволява да си премерим и пиратките. И тук размерът има значение, колкото и някои да отричат това. Само преди четвърт век на родния пазар се продаваха единствено конфети и бенгалски огън. След дърпане на връвчицата, конфетите поръсваха главите на празнуващите с хартиени кръгчета. Доста невинна забава в сравнение с откъснатите пръсти и ръце при някои от съвременните пиратки.

Всяка година полицията залавя около 500 000 незаконно внесени фойерверки, най-често китайско производство. Вероятно поне три пъти повече са незаловените, които достигат до потребителите. Като прибавим и легално продаващите се в магазините за увеселения, количеството новогодишни боеприпаси става наистина внушително. От своя страна броят на пострадалите в болниците пропорционално расте. Добре че нямаме пазари за фойерверки. Като нищо да надскочим братята мексиканци. Малко преди Коледа те показаха завидни способности във взривното „майсторство”. Близо 30 души загинаха и 72 бяха ранени при експлозия на пазар за фойерверки недалеч от мексиканската столица.

Ние ще си се раняваме по домашному. Там сме силни и имаме традиции. Домашна ракийка, домашно винце, домашно кисело зеле, домашни травми от пиратки и самоделни взривни устройства. Това ще ни гарантира смяната на битовия уют с този на болницата. За някои това е единственият начин да се отърват от досадните си тъщи или мърморещи половинки. В случай че не искаме да започнем 2017-а увити с бинтове като египетски мумии, е добре да не доказваме алкохолните си заложби успоредно с пиротехническите. Ако сме пили 5 ракии, не значи, че трябва да хвърлим 55 пиратки. Много по-разумно е да запазим петте пръста на ръката си. Със сигурност ще ни свършат повече работа от еднократното удоволствие да покажем пред съседите колко добри сапьори сме.

от

публикувано на: 30/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: