Сън зад волана

12/08/2014

Drowsy-Driving_t580

Няма да повярвате, но дрямката зад волана е най-опасният участник в движението по пътищата. Според световната статистика числото на автопроизшествията по вина или с участието на заспали зад волана водачи превишава числото на всички останали катастрофи по други причини. Какво ни приспива в автомобила и как да преборим сънливостта на пътя!

„Защо ми се спи?” – хронично недоспиване

Сънливостта зад волана се проявява особено отчетливо сред жителите на големите градове. И това не е случайно. В техния ритъм на живот преобладават стресът и претоварването с работа. Работим повече, отколкото би ни се искало.

Казано още по-простичко – работим и сме заети толкова много, че не ни остава достатъчно време за сън. А освен за работа допълнително трябва да отделим време за приятели, роднини, забавления. Статистически, съвременният човек спи с 20–25% по-малко от предшествениците си.

С недостига на сън се сблъсква практически всеки жител на по-голям град. Това е напълно сериозно и реално явление, което означава, че постоянно крадем от времето си за сън – заради други интереси, работа, развлечения. При това го правим напълно доброволно и продължително. Така че хроничното недоспиване е най-честата причина за сънливост по време на шофиране.

„Защо ми се спи?” – нервни разстройства

Те също са един от главните виновници за сънливостта денем. Пресираните от делови ангажименти хора дотолкова затъват в работата си, че и вечер не могат да се откъснат от нея, постоянно превъртат събитията от отминалия ден в главата си и планират следващия.

Естествено, този тип хора изобщо не могат да си позволят да превключат от режим „работа” на режим „почивка”, да се отпуснат и спокойно да заспят.

„Защо ми се спи?” – психофизиологическо безсъние

Още една причина за нетипичната дневна сънливост са различни нарушения на съня, от които най-често срещано е трудното заспиването. Съществува дори такъв термин – психофизиологическо безсъние.

Това е характерната ситуация, при която на следващия ден се налага да станеш рано, защото ти предстои нещо важно. Лягаш си навреме, но не можеш да заспиш, защото се самонавиваш: „Трябва да заспя, трябва да заспя, трябва да заспя…”

Мъките и въртенето в леглото продължават с часове, заспиваш призори и ставаш изцеден като лимон.

Психологическото безсъние се среща при относително здрави хора, които обаче имат някакви неврологични проблеми. Например широко разпространените неврози и депресии, които мнозина не смятат за сериозни заболявания. Голяма грешка! Неврозите могат силно да разстроят нормалния ритъм на живот.

Повишената възбудимост при хората, страдащи от неврози и депресии, се отразява точно на качеството на съня. При жените проблеми със съня може да предизвика и предменструалният синдром.

Той често е придружен от възбудимост и раздразнителност, които провокират бодърстване до зори и сънливост денем.

EЙ, СЪБУДИ СЕ!

Първото и най-важно правило да сте бодри зад волана е да се наспите добре преди път, особено дълъг път. Ако не сте в състояние сами да нормализирате нощния си сън, трябва да потърсите помощ от специалист. Първо трябва да отвоювате съня си и чак след това да преминете към следващата стъпка – борба с дневната сънливост.

Ако все пак не успеете да се наспите и не можете да отложите пътуването, вземете спешни мерки:

Кофеин – основно и жизненоважно средство в борбата със сънливостта в цял свят. Чашка силно кафе или черен чай преди път ще ви изтръгне от обятията на Морфей, макар и не за дълго – действието на кофеина започва половин час след приема му и приключва 2-3 часа по-късно.
ЗАПОМНЕТЕ! Кафето, изпито непосредствено след засищаш обяд, предизвиква обратен ефект – предизвика още по-голяма сънливост.

Ободряващо действат и някои растителни адаптогени: женшен, лимонник, елеутерокок. Те прекрасно тонизират и намаляват дневната сънливост. Курсове с тях трябва да се правят редовно при изтощение или през пролетта – за овладяване на неприятните симптоми на авитаминозата. Но дават ефект и при форсмажорни ситуации.

Например отвара или настойка от женшен преди пътуване гарантира заряд от бодрост за 2-3 часа. Още по-лесно е да си набавите и готова комбинация от адаптогени. Една от най-успешните формули за ясен ум, бистър поглед и бързи реакции, които се продават у нас, е например препаратът ЕР ЕЛ енерджи, който съдържа екстракти от три от най-силно стимулиращите адаптогени в света – родиола, левзея и китайски лимонник.

Избирайте възможно най-безопасното време за пътуване: не е желателно да потегляте на дълъг път нощем или в ранните следобедни часове, тъй като естествените биоритми подават на организма в този момент сигнали за отдих и сън. В тези периоди се появява сънливост, дори и да сте си отспали добре.

Избягвайте да шофирате сами. Доказано е, че водачите без придружители в автомобила по-често попадат в катастрофи. Още по-добре е, ако с вас пътува някой, който също може да шофира и от време на време ви отменя зад волана. Радиото не е подходящ заместител, защото предполага пасивно слушане, което действа приспивно. Реалният събеседник е нещо друго – разговорът с него ще държи нащрек реакциите ви.

от

публикувано на: 12/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: