Защо обичам декември

06/12/2016

snowflake-1823942_1920

Ако има конкурс за най-готин месец, декември няма да участва. Декември ще е жури на конкурса и, качен на трон, високомерно ще преценява качествата на останалите кандидати – март, юли, септември и както там се казваха другите! Без никакво съмнение, декември е най-хубавото време. Той е смисълът на годината и всички мъчения и страдания в нея са напразни без него.

Защо ли? Защото декември е през зимата, не през лятото, а, както вече недвусмислено доказахме, лятото не струва. Декември идва в перфектния момент – има снежец и времето е свежо, но в същото време не е като през януари, когато може да ти е яко само ако си пингвин. Декември е идеален за зимни спортове, но в същото време можеш да идеш до магазина по блуза, без да се притесняваш, че ще ти паднат пръстите.

healthy-food-1348430_1920

А пръстите са особено ценни, защото с тях се държат нож, вилица и чаша – работните инструменти на месеца, така да се каже. През декември яденето и пиенето са всеобщи занимания, благоприятствани от специфичния климат, който прави възможно втасването на зелето, туршията, узряването на суджука, пастърмата и сланината. Като прибавим и обилното количество изпечена ракия и приготвено домашно вино, нещата и коремите се окръглят, а душите и коланите се разхлабват. Последният месец превръща пиенето и яденето в официален, повсеместен и национален спорт за радост на малки и големи. Пък ако някой толкова много иска да пази линия, да си пасе мандарини и портокали, декември и за него е помислил.

church-street-1111099_1920

Освен за телесната радост декември се грижи и за естетическата ни наслада. Той е най-красивият месец – заради снега, който прикрива мръсотията по улиците и найлоновите торбички в природата. Светът  става чист и  бял, като изпран с прах за пране, ама от скъпите.

Освен това всичко живо се втурва да украсява, да се кичи с лампички, рога, да се маже с брокат и да си облича новите дрехи. Ако пък на някого коледната красивост не му е по сърце, може просто да се отдаде на зимен уют, да се завие с дебело и пухкаво одеяло през глава и с едно око да се наслаждава на зимната идилия.

gifts-570821_1920

Декември е и най-икономически изгодният месец. В сравнение с него август и септември изглеждат като най-долни просяци. През последния месец от годината се получава нещо като перфектна буря за потребителя, формирана от коледните бонуси в комбинация с коледните намаления. Това си е двойна печалба и правилният момент да си купуваш всичко – от лаптоп до оризоварка.

Идеално е и за подаръци, защото празнуват всички, а това автоматично означава, че в замяна на всеки пакет с панделка, натикан в ръцете на твой близък, самият ти ще получиш подарък и никога няма да си назад.

Подаръците обаче не са само за нас. Декември е месецът с най-много благотворителни кампании. И въпреки, че понякога се отнасяме към тях с недоверие, благотворителността е хубаво нещо, защото в крайна сметка помага на някого.

danbo-1863075_1920

Освен това, през декември има най-малко работа и най-много яки неща за правене. Нека си го признаем, независимо от това как са разположение празниците, след 20 декември всяка работа е между другото, а другото обикновено са ядене, пиене и веселби. А най-хубавото е, че това важи за половината свят и не се налага да обясняваме на партньорите от Австралия, защо са получили снимка на пиян елен, вместо месечния отчет.

Освен това всички яки фестивали, панаири и мероприятия се правят в края на година. Книги, кино, музика, всичко се изсипва накуп. И още – по време на коледните празници дават цирк по телевизията, а цирк всеки обича.

1

Дават и много коледни филми и концерти и това съвсем не е случайно, защото през декември, както всички знаем, са най-хубави празници в годината. Като се започне от Никулден, та чак до Васильовден – който морално също е през декември, защото на първи януари никой не е достатъчно трезвен, за да разбере, че месецът се сменил.

Гвоздеят в празничната програма, разбира се, са Коледа и Нова година, които слагат всички празничета в малкия си джоб. Дори Великден, оставен самичък по средата на гадната пролет, не може да се мери с обединените сили на Бъдни вечер и Коледа.

Така че, честит декември!

Вадете еленовите рога, проверете коледните лампички с фазомер, раздвижете перисталтиката и се гмурнете в морето от туршия, порете вълните от греяно вино като весели пълнени шарани и разпръсквайте подаръци и празничното настроение, защото ей сега ще дойде януари и ще ни разгони фамилията с делничната си гадост.

от

публикувано на: 06/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: