Изотопия №6: Слонският живот на Артайда, съживяване на старите думи и кросоувър резачки от Suffer H

18/09/2019

В шестия брой на автономията за слушане „Изотопия“ ви чака нова порция слонски истории от Софийския зоопарк. Разказваме ви за глезотийките в живота на 56-годишната слоница Артайда. Идваме си на думата с Момчил Цонев – автор на проекта „Стародумци“, чиято цел е да бъдат съживени позабравените думи в езика ни. А десертът няма да е лесносмилаем – звук от машини и урбанистични мелодии с госта ни Васил Катинчаров – вокалист на кросоувър/метъл групата Suffer H. Говорим си за новите ремастерирани издания на два от албумите им и още куп неща.

 

×

 

Време е за близки срещи от слонски вид. Продължаваме със слонските истории в „Изотопия“ с разказ за живота на слоницата Артайда от Софийския зоопарк. Следваме си плътно животинската линия от миналия брой и насочваме прожекторите към настоящата слонска царица на зоопарка. Тя е на 56 години и има благородно име – Артайда. У нас идва през ноември 2004 г. от зоологическата градина в германския град Гелзенкирхен.

 

×

 

Тайди, както й казват на галено, си има всичко. Осигуряват й специални хранителни добавки от Германия. Храни се със сено и ябълки, моркови, картофи, краставици и други полезни зарзавати. Любопитен момент от ежедневието на Артайда е грижата за нейния маникюр и педикюр, за да няма абсцеси по краката. Работният процес по разкрасителната дейност отнема един час. За целта ползват пейка, на която слоницата вдига предни крака. Те са по-важни от задните, носят по-голямата част от тялото – около 60% от него.

 

„На животните трябва да се дава право на избор. На Артайда й осигуряваме достъп навсякъде, където може. През нощта има възможност да излезе на хлад, може да се прибере и вътре. Може да пие вода от няколко източника“, разказва ветеринарят д-р Иван Цветков, който е един от хората, грижещи се за Тайди и обобщава: „Тя има всичко. И най-вече: внимание“.

 

Още за живота на Артайда чуйте в звуковия файл.

 

 

Знаете ли как казват на пържените филии във Варна и какво може да тръгне от едно домашно по български език? На тези съвсем съществени за Битието въпроси ни отговори Момчил Цонев. По образование е журналист, но напоследък се е отдал на историята и на доста любопитен проект. Казва се „Стародумци“, а идеята е да възроди старите думи, използвани от нашите баби и дядовци.

 

 

Още като ученик Момчил започва да събира истории за своя род, а след това и за други родове в неговото село, за празници и обичаи. Започва да прави и речник на диалектните думи в село Горна Росица – между Габрово и Севлиево.

 

Ражда се и Фейсбук страницата – „Стародумци“.

 

Разбрахме за домашното, а сега – обещаните филийки. „Изненадата ми – как се наричат пържените филийки във Варненско – джиджипапа“, пояснява с усмивка той и допълва, че дори да си в страната си, може да си останеш гладен.

 

Ако пък вие сте гладни за стари думи – чуйте първата част от материала на редактора ни Иван Русланов.

 

 

×

 

Във втората част от разговора на изотопския редактор Иван Русланов с Момчил Цонев се пренасяме в света на уличното изкуство и 6Fest. И след като вече доказахме, че предпочитаме нощта пред деня, ще го попитаме и за събитието „Нощ на историите“.

 

 

×

 

 

Десертът в „Изотопия“ №6 е с вкус на машинно масло, защото ни гостува Васко Катинчаров, вокалист на кросоувър/метъл групата Suffer H и – разбира се – водещ на култовото предаване за тежка музика „Фрактура“. Говорим си за ремастерирани издания на два от албумите на Suffer H. Ето и едно от парчетата:

 

×

 

„Изотопия“ на поход в света на стоманените чаркове и ледената им разсъдливост. Васко ни обяснява новото звучене на песните с кулинарен пример. „Това е все едно да имаш вече готова торта и да й направиш глазура. Имаш блатовете, имаш всичко. Просто по нов начин да я опаковаш. Да има по-лъскава и по-пипната опаковка. Не говорим за пистите. Албумите не са пресмесени. Говорим за готовия запис, който е пипан само честотно. Фина настройка на часовника“.

 

 

 

Целия разговор с Васко може да чуете в звуковия файл.

 

 

А на изпроводяк – малко фина настройка от Suffer H:

 

×

 

 

×

 

 

от

публикувано на: 18/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: