„Изотопия“ №4: Историите отвъд историята

27/08/2019

В четвъртия епизод на автономията за слушане скачаме в машината на времето. Може ли трагедията да бъде trendy? До Припят и обратно пътуваме с географа и пътешественик Димитър Желев. Какви истории за историята разказва интерактивната карта на България, създадена от Move.bg? Ще чуете в репортаж на Иван Русланов. Финалът винаги е време за „Равносметка“. „Тангра“ записаха емблематичната песен в памет на Буги Барабата. В студиото ни гостува цялата група със специалното участие на поета Александър Петров.

 

×

 

Може би днес мнозина свързват Чернобил с минисериала, който нашумя преди месеци, но така звучи оригиналното предупреждение за евакуация от украйнския град Припят, което жителите му чуват на 27 април 1986 година, ден след аварията в ядрената централа Чернобил – една от най-опустошителните в историята на човечеството. Може ли една трагедия да се превърне в тренд и повод за мейнстрийм туризъм? Каква е връзката между Литва и ядрената катастрофа?
Поговорихме си с географа и пътешественик Димитър Желев, който наскоро беше в Припят:

 

ЧЕРНОБИЛ ЗВУКОВ ФАЙЛ 1

 

 

 

ЧЕРНОБИЛ ЗВУКОВ ФАЙЛ 2

 

 

 

 

×

 

 

Време е да се разходим като котки из кълбетата на историята. Кои са нишките, които се преплитат в тях? Отговор на въпроса търсят от Move.bg с проекта „Моята българска история“. Интерактивна карта на страната, в която всеки може да се включи като сподели малко известни факти от миналото.
Истории за историята – разказва ги Иван Русланов, слушате ги вие:

 

ИСТОРИЯ ЗВУКОВ ФАЙЛ

 

 

 

×

 

„Никога не трябва да правиш нещо като абсолютен имитатор плагиат едно към едно. Винаги трябва да дадеш нещо от себе си (…). Това е поклон към Буги. Тази песен е като автобиография не само на всеки български рок музикант. Мисля, че всеки обикновен човек в България усеща нещо подобно на това, което Буги е написал. Гениален текст за мен. И го направихме по нашия начин, между другото малко набързо, но мисля, че се получи много добре“.
Така Боби Косатката описва начина, по който група „Тангра“ записва емблематичната песен „Равносметка“ в памет на Буги Барабата след погребението на големия музикант. Песента Буги пише и подарява преди години на Георги Минчев. Днес вече е в изпълнение на Константин Марков, Емил Герасимов, Дани Ганчев, Боби Мудолов (известен като Боби Косатката). Всички те заедно с едно от бележитите имена в рока – поетът Александър Петров, споделиха спомените си за Буги в студиото на „Изотопия“.
Можете да ги чуете тук:

ТАНГРА – ЗВУКОВ ФАЙЛ 1

 

 

×

 

 

ТАНГРА – ЗВУКОВ ФАЙЛ 2

 

 

 

 

 

 

от

публикувано на: 27/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: