„Изотопия“ №3: В жълтия басейн с чаша зелено вино и желирани бонбони

02/08/2019

Изотопичният август започва на Азорските острови – в жълт басейн с чаша зелено вино в ръка. Цопваме се в него с Крум и Бистра Божикови, очарователни брат и сестра, които са запалени пътешественици и още по-сладкодумни разказвачи.

 

Как се комбинират екстремната фотография и желираните бонбони? Ще ни каже фотографът Иван Тотев.

За финал – какви познания за себе си и света можеш да достигнеш, ако никога не си ходил на училище? Разговор с Джеймс Илиянов, който е оцелял едва няколко дни в родното школо, както и с майка му Даниела Маринова. Тя пък решава да не прати децата си на училище заради личния досег с образователната система. Дали е била права? Преценете сами.

 

×

 

Кое е мястото, за което казват, че европейците най-късно посрещат изгрева и най-късно изпращат залеза? Какво е да пиеш зелено вино, докато си в жълт басейн? Разказват ни Бистра и Крум Божикови. Тя се занимава с маркетинг, той е географ и учител. По-важното за нас обаче е, че са обиколили десетки повече или по-малко познати места по света. Сред тях и най-отдалечената населена част на Европа на запад – Азорските острови.

Какво видяха и преживяха там Бистра и Крум? Чуйте разказа им специално за „Изотопия“.

 

 

×

 

Звуков файл Азорски острови 2

 

 

×

 

В „Изотопия“ №3 има и сблъсък с екстремното в комбинация с желирани мечета, защото ще ви запознаем с момче, което е страстен любител и на двете. 24-годишният Иван Тотев е фотограф, който снима наши сноубордисти, скиори и катерачи в техните високоадреналинови преживявания. Самият той се качва на ски за първи път още преди да е навършил 3 години. Син е на известните алпинисти Петко Тотев и Милкана Русева. Баща му е един от участниците в първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., а в момента е председател на Федерацията по катерене и алпинизъм.

Какво е усещането да висиш над няколкостотин метрова пропаст, за да снимаш приятелите си, докато правят рисково изкачване, и защо са важни желираните бонбони в подобни ситуации?

Таня Иванова разговаря с Иван Тотев.

 

×

 

Какви познания за себе си и света можеш да достигнеш, ако никога не си ходил на училище? Въпроса си зададохме, когато разбрахме за историята на 27-годишния Джеймс Илиянов и сестра му Меделин, която е на 21. Те са учили само и единствено вкъщи. Преподавали са родителите им. Защо в това семейство вярват, че решението да бойкотират образователната система им е донесло повече ползи, отколкото негативи? Смятат ли, че са пропуснали нещо особено значимо в годините назад?

 

Срещаме ви с Джеймс и майка му Даниела, която разказва как са направили този важен, но необичаен избор.

 

 

 

×

 

Звуков файл Джеймс 2

 

 

×

 

Звуков файл Джеймс 3

 

 

×

 

Трети епизод на автономията за слушане избяга от даскало, за да изкатери девет вулканични острова, снима се на скалите и яде желирани мечета. И всичко това – само за да ви подари цялото августовско слънце.

 

×

 

от

публикувано на: 02/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: