Изотопия 9: Свободата на дългите разстояния, вкусът на соц-а и кефът да си нелегален със спрей в ръка

27/09/2019

Девети брой на „Изотопия“ с поглед към датата 09.09, но отвъд традиционната полемика, която тя предизвиква. В автономията за слушане търсим свободата – във всичките ѝ форми. Търсим я дори когато изглежда, че отстъпва от определени територии. Започваме с тройно коронования Петър Ванев – първият българин, преминал 12 700 километра планински преход по три от най-дългите пешеходни маршрути в света. Гостуваме в „Образцовия дом“ на семейство Петрови или иначе казано – „Червеният апартамент“ в центъра на София, пресъздаващ живота от времето на социализма у нас. Финализираме деветката с истории от фестивала Sofia Graffiti Battle. Софийският OSM Clan и гостуващият холандец Nash от LoveLetters Crew изплуват от дълбокия ъндърграунд, за да ни разкажат за техните творчески интрепретации на свободата.

 

×

 

„Изотопия“ тръгва пеша с екстремния пътешественик Петър Ванев. Той е първият българин, извървял Тихоокеанския хребетен път (през САЩ от границата с Мексико до тази с Канада), Апалачката пътека и Континенталния преход.
Веднага го питаме какво го прави свободен и какво НЕсвободен по време на неговите маратонски преходи. А той ни отговаря: „Докато не дадеш време на съзнанието си да се отпусне и наистина да потъне дълбоко в собствените си дълбини, няма как да разбереш всъщност кое е това нещо, което най-много те вълнува и можеш да размишляваш върху него. Тези преходи ми дадоха свободата да дам това време“.
Петър ни разказва един от най-трудните си моменти по американските пътеки. Случва се в щата Колорадо почти в нищото. Изненадан е от свирепа снежна буря и виелица. Натрупва над метър пресен сняг, което затруднява придвижването му. „Намирах се на 50 км в едната и на 60 км в другата посока от най-близкото място“, разказва пътешественикът. Преди да измръзне и да се стигне до по-тежки последствия за здравето и живота му, Петър изпраща сигнал до спасителите чрез сателитния предавател, който носи. Започва голямото, мъчително чакане, по време на което не губи надежда. 30 часа по-късно все пак идва помощта и Петър е спасен.
От какво обаче Петър не успя да се спаси? Кой е по-страшен – уайомингските кърлежи или мечките гризли? Чуйте в двете части на интервюто с Петър Ванев.
Звуков файл Петър Ванев 1
×
Звуков файл Петър Ванев 2
×
Дойде време да ви поканим на чаша лимонада и лимонови резенки, защото „Изотопия“ отиде с очите си и останалите сетивни органи да провери как се е живяло през социализма у нас. Бяхме на гости в „Образцовия дом“ на семейство Петрови от „Червения апартамент“. Той се намира в сърцето на София. Създаден е от Стефан Огнянов, председател на Сдружение 365, в партньорство с архитект Валери Гюров от Gifted.
Екипът на апартамента ви посреща от името на Петрови, за да потънете в ежедневието им, а оттам да изплувате в спомените си или в тези на по-възрастните ви близки. И да изберете свободата.
Право напред към осемдесетте години на миналия век. Как „Изотопия“ щурмува антрето и други части на „Червения апартамент“ – чуйте в звуковия файл:
×
Предметите в апартамента са събирани от мазета, купувани по интернет и подарявани от приятели. „Необходими са известни усилия, за да докараш автентичност. Естествено, че никога няма да е точно както е било тогава, но сме се постарали да се доближим максимално до тази обстановка“, казва ни Стефан.
Звуков Червен апартамент – 2
×
„Ела и виж как се е живяло през соц-а“. Така:
Звуков файл Червен апартамент – 3
Стигаме до финала на „Изотопия“ №9, където сме ви приготвили истории от провелия се в средата на септември Sofia Graffiti Battle. Събитието, организирано от Sofia Graffiti Tour и 0511, се случи на паркинга срещу ЦУМ.
За различните стилове, какво прави графити артистът, когато порасне и не на последно място – за законността на графитите, си говорим с Константин Кръстев, известен и като Костура, графити артист от OSM и 0511.
„Започнахме да гледаме от по-големите, намерихме си спрейове от някаква железария, започнахме да пръскаме. През 2008-а вече рисувах от около 2 години и бях нашарил квартала. От crew-то ме намериха и ме поканиха. Кварталът е „Левски“, „Подуене“. Всички сме от там. Измислихме си букви, абревиатура, започнахме и вече 11 години рисуваме заедно. В момента буквите означават Only Style Matters“, разказва Косьо за началото си като артист.
OSMC (Only Style Matters Crew) не слиза от софийските улици. Някои от артистите от crew-то продължават да бомбят – т. е. да рисуват нелегално или почти легално по сгради, влакове, подлези и канали.
Константин Мравов събра историите от Sofia Graffiti Battle преди да се случат – чуйте ги в звуковия файл.
Звуков файл – Графити
×
Гост на феста беше и Неш от Холандия – артист с 30-годишен опит зад гърба си. Освен него пред всички ще рисуват артисти измежду организаторите, както и спечелилите участието си ZEFO, GANA и GLOW.
„През 89-та полицията ме хвана и трябваше да платя 6000 евро. Когато започнах, нямаше легални стени и заради това рисувах нелегално. Но после ме хаванаха и трябваше да платя глобата, а тогава това бяха много пари. Има различни дисциплини в графитите – една от тях е бомбенето, което е начин да станеш известен“, разказва за „Изотопия“ 49-годишният холандец.
Още от разговора на Константин Мравов с Неш чуйте в звуковия файл:
Звуков файл НЕШ
×

от

публикувано на: 27/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: