Пастата от филмите до религията

22/08/2019

Не, няма да говорим за сладките пастички, препоръчвани от Мария Антоанета вместо хляб. Не че е излишно да напомним, че брашното не стигало заради перуките на придворните, които след измиването си с оцет е трябвало да бъдат обилно поръсвани с брашно до побеляване. Брашното, включително царевично или картофено, е истинският протагонист на следващия ни плейлист, посветен на смятаното за типично италианско ястие, но всъщност с по-широки средиземноморски корени и име, идващо от Древна Гърция.

 

 

Към 100-те най-популярни вида паста от Атласа на вкусотиите почти няма италианска такава без посветена ѝ музика. Да не говорим, че един вид спагети се казва „алла китара“ поради уреда със струни, върху които се реже тестото – виждате го на снимката. И нали помните от проучването, цитирано в един предишен плейлист – класически звучности с лиричен оттенък и няма да сбъркате!

 

 

Различните видове паста – за предпочитане, ал денте (не разкашкана от преваряване) зависят от региона, но общото помежду им дава място за нарицателни в популярната култура, където италианците често са наричани макаронаджии, а филмите на Серджо Леоне за Дивия Запад създават категорията „спагети-уестърн“. Всичко това, естествено, намира отражение и в плейлиста, започващ с продължение на темата за любимите неща, сред които са нудълсите.

 

 

Започнала на шега в 2005 като опит за протест срещу въвеждането на креационизма в часовете по биология в Канзас, религията на Пастафарианците е заигравка с растафарианците. Музикантите, свързващи паста с раста са започнали игрите на думи доста преди официализирането на религията по света и у нас. Но нашето внимание е насочено и към тези, които правят музиката си върху собствени рецепти за паста – с тях се запознаваме в края на плейлиста.

 

от

публикувано на: 22/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: