Любимите ми неща

13/08/2019

Едноименният джаз-стандарт дава свободата на всеки да добавя и да премахва от текста „шницели и спагети“. При един от концертите си у нас, Юн Сун На в това парче например възпя киселото мляко. Години по-късно, ARTE помолиха 12 джазмени да дадат тяхната версия на „My Favorite Things“ – ето тази на любимката ни Мелиса Лаво:

 

 

Учени от цял свят не са безразлични нито към хубавата храна, нито към хубавата музика, нито към възможните им съчетания. Ето някои примери.

 

Според едно проучване сред над 700 доброволци на Чарлз Спенс, доцент по експериментална психология в Оксфордския университет и бивш член на екипа на най-добрия готвач в света – Феран Адриа, лиричните класически мелодии подхождат идеално на пастата. Сходна катедра, но в Джорджия, изследва почти десет пъти по-малък брой студенти и учените Нанет Стробел и Джон М. де Кастро са единодушни, че лазанята е предпочитана с Паоло Фрезу, а не с „Айрън Мейдън“. Както и шоколадът, който решително предпочита джаз пред рап.

 

 

Видът храна има съответствия в звуковите нюанси. Сушито, за което в следващия плейлист ще стане дума, върви идеално с джаз. Пикантните подправки допускат рок, горчиви добавки вървят с баси, стипчивите – с високи честоти. Сладкото не обича дивите звуци, но при соленото нещата са по-сложни.

 

Там единствените доказани с тест резултати засягат ускорения ритъм като добро съответствие на подсолените неща. Усилването на вкусовите възприятия с подходящата музика е средно с 4-5%.

 

 

Друго проучване в Илинойс сред произволно разделени посетители на една верига заведения, проведено от Брайън Уонсинк и Коерт ван Итерсум доказва, че слушането на джаз води до намаляване скоростта на хранене и удължава удоволствието за небцето. Неслучайно джаз-дами като Шърли Хорн посвещават композиции на готвенето за приятели след концерт – джазът е основната съставка и то не само в името на албума. Колкото до Колтрейн, Хърби Хенкок и Били Холидей  те просто влияят положително на растежа на ядливите растения.

 

 

В плейлиста сме взели пред вид съветите на учените, но и практическите ни упражнения, обикновено съпътстващи подборките ни.

от

публикувано на: 13/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: