Паоло Фрезу, 60 думи за 60 години

12/02/2021

Като че ли беше вчера, когато с 50 концерта на 50 места в родната му Сардиния, Паоло Фрезу, един от кръстниците на Джаз+, отбеляза юбилея си. Оттогава на няколкото ни срещи на фестивали, от които сме излъчвали, винаги е ставало дума накъде върви света и джаза, като начин на осмислянето му. След последната ни среща „тромпетистът срещу тръмпетите” не подозирахме какви други предизвикателства ни очакват. За разлика от много други артисти, Фрезу бе доста активен не само онлайн в последната година, последната от петото му десетилетие. Три албума в различни конфигурации, концерт на Празника на музиката в Долината на храмовете в Агридженто и поредното издание на джаз фестивала, който той организира в Сардиния.

 

 

Навръх шейсетия си рожден ден Фрезу изненада приятелите си с троен албум с три различни формации и концерт на уникално място – библиотеката на най-стария университет в света, този в Болоня. Авторска музика със северноевропейците Дидерик Виселс, Пале Даниелсон и Йон Кристенсен (последните двама, познати като сайдмени на Ян Гарбарек и Кийт Джарет), дует с бандонеона на Даниеле ди Бонавентура с латиноамерикански класики и посвещение към Дейвид Бауи с вокала на „Мусика нуда” Петра Магони – всичко това в три албума. Освен бандонеон, пианото и контрабас, в библиотеката бяха и други негови отдавнашни сподвижници – струнен квартет „Алборада”, с които има издадени албуми с традиционна музика от Сардиния.

 

 

Актьорът Алесандро Бергонцони в промеждутъка между композициите даде литературен израз на 60-те думи, подбрани от Фрезу за 60-минутния спектакъл. Не е задължително да владеете добре италиански, така или иначе ще бъдете завладяни от консонансите и алитерациите, игрословиците и импровизациите, съвсем в джазов стил. Ще попитате коя дума е била най-важна? Мястото на концерта я подсказва: образование. А в типографията на албума е останалото: P60LO FR3SU.

от

публикувано на: 12/02/2021

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: