В брой №2 на „Изотопия“ говорят, пеят и свирят само момичета. Или почти.

31/07/2019

Във втория брой на автономията за слушане „Изотопия“ ще чуете историите на три млади дами.

 

Какво е общото между Португалия, Грузия, хартиените карти, рафтинга, детските градини и изящните и приложни изкуства? Разказва ни Дани Богданова.

 

Споделяте ли дома си с прилепи? Ще търсим отговора с Вяра Крушкова от платформата Batworld Bulgaria.

 

Пред какви предразсъдъци се изправя човек по пътя към себе си, другите и сцената? Среща с актрисата Наталия Цекова.

 

Но и с още много и талантливи жени в музикалната ни линия. В брой №2 на „Изотопия“ говорят, пеят и свирят само момичета. Или почти.

 

×

 

Как случайността помага да преодолееш страха? Дани Богданова споделя къде се събират координатните точки на житейската й система. А те са много – тя е съдия по рафтинг, моторист, пътешественик, има художествено образование и мечтае да съчетае изкуството и спорта в работа с деца.

Качва се на мотор случайно. „Имах желание да карам колело и покрай форумите стигнах до темата за кросовите мотори, стана ми интересно, започнах да чета за ендуро, отидох на курс да проверя дали е за мен, защото ме беше страх много.“

 

Ендуро моторът е подходящ за офроуд, но е и официално одобрен за употреба по пътищата. Това е основната разлика с кросовия мотор, който няма фарове и мигачи и се кара изцяло в гора или на специална писта.

 

„Страшно много ме беше страх. Ужасявах се от това да изляза на улицата и да карам, тъй като кола не бях шофирала тогава, да кажем от десет години, съответно – никакви навици относно трафик и движение по пътищата. Потърсих помощ, защото ме беше страх да изляза с мотора буквално от паркинга, сама. Намерих непознат човек (вече сме приятели), който откликна на моята молба и съответно идваше на паркинга почти всяка вечер, за да излизаме заедно да караме из квартала, докато аз се успокоя и свикна“, разказва Дани.

 

Следва и по-смелата стъпка: с мотора из Европа. „Започнах да обикалям от любопитство. Свикнах с мотора, отпуснах се, разбрах, че това наистина е голяма моя страст и любов, може би заниманието, което ме е правило най-щастлива към момента, в сравнение с всички останали занимания – екстремни или не.“

 

Днес признава, че страхът определено я стимулира и търси начини да се справи със страховете си.

Защо хартиената карта дава по-добро познание за пътя и накъде сочи стрелката в живота на Дани Богданова – чуйте от интервюто с нея:

 

 

×

Част 2:

 

 

×

 

×

 

Загасяме лампите и потъваме в тъмното, където живеят чаровни създания с незаслужено зловеща репутация от киното и литературата. Оказва се обаче, че по-зловещи за тях са хората. Колко трудно e да си градски прилеп и да живееш с човешките си съседи в панелен блок например? За „Изотопия“ разказва Вяра Крушкова от платформата Batworld Bulgaria, която се грижи за опазването на прилепите в България.

Безкрайно много са опасностите за дивите животни, пред които съвременната градска среда ги изправя, твърди Вяра. Според нея хората не знаят, че има диви животни в градовете, а те са много и са сред нас – не само прилепи, но и бързолети, кукумявки, керкенези, а на по-южните места дори гекони.

 

Вяра разказва и една от историите, които помни:

 

„В апартамент в „Дружба“ през зимата хората си сменят дограмата. Под нея се отваря отвор, в който зимуват 150 прилепа. Било е пълна изненада за всички, защото те им живеят в хола де факто, а никой не знае това“.

 

Прилепите в България се хранят с насекоми, които са опасни за нас, вредни за селското ни стопанство. „Прилепите са нашата лична армия охранители“, убедена е Вяра. Примерът: 4-сантиметрово малко прилепче изяжда 1500 насекоми на вечер.

 

Как можете да спасите или поне да не навредите на личния си Батман, който най-вероятно живее на покрива – чуйте в интервюто с Вяра Крушкова.

 

 

×

 

„Много рано осъзнах какво искам и защо го искам“. Това е едно от обясненията, които младата актриса Наталия Цекова ни дава, когато разказва как е постигнала мечтата си да влезе в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от раз, да го завърши, а по-късно да приложи актьорското майсторство в социалните каузи, зад които застава.

Една от първите й роли още като студентка е на Отело. Тогава Здравко Митков решава да смени ролите в класа си. Така момичетата играят мъжки образи, а момчетата – женски. Чупи и други клишета като актриса. В Академията идва от бедно ромско семейство на село. Именно от близките си обаче научава ценностите, които я определят като човек и днес.

 

Няма конкретна роля, за която да мечтае, няма и роля, която ѝ се струва твърде предизвикателна:

 

„Въобще не стои в главата ми нещо, което би могло да е трудност, колкото и да звучи типично за младостта, защото младият човек не се спира пред нищо. Все си мисля, че каквото и да излезе пред мен, би било предизвикателство, но не и спирка.“

 

Не спирайте и вие, а се гмурнете в света на Наталия:

 

×

 

А накрая – две момчета се промъкват в женското царство на „Изотопия“. Chemical Brothers идват у нас на 10 октомври и екипът няма търпение да ги дочака. Музикална точка на втория брой слагат Том Роуландс и Ед Саймънс. Чакаме ги с новия им албум No Geography, с 3D светлинното шоу, което представиха за първи път на фестивала в Гластънбъри миналия месец, но и с хитовете, които им донесоха световна слава. Като този:

 

×

от

публикувано на: 31/07/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: