Кои са суперелитните жилищни квартали в София?

23/03/2014

Двайсет и пет години след промените, като начало на които приемаме условната дата 10 ноември 1989-та, българинът е на път да преживее панелните си мечти.

Пазарът на имоти се отърси и от друго клише – задължително търсене на имот в идеалния център на София или около него.

Тенденцията, която устойчиво се наблюдава на пазара е покупка на къщи в средно високия сегмент, а районите, които предлагат подобни възможност са бившите вилни зони за София –„Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“ и още – „Малинова долина“, „Камбаните“, „Пънчарево“, като последните два района носят потенциал за развитие на новите суперлуксозни квартали на София.

В предаването ще има бърз преглед на изминалото време от календарно повтарящата се 1984-та до днес.

Разговаряме с представители на две от най-реномираните агенции за операции с недвижима собственост.

Весела Илиева, изпълнителен директор на „Юник естейтс“:

„ През 2012-2013 –та, продавахме повече къщи, отколкото апартаменти, а покупките ставаха не с цел инвестиция. Пазарът се движеше от желанието на платежоспособните клиенти да се разширят.

Българинът живее натясно в сравнение с другите държави от ЕС. Клиентите са предимно мениджъри, семейни с 2 или 3 деца, които търсят къща в средно високия сегмент, с малък двор, обзаведена на цена около 300-500 хил. евро.

В най-високия сегмент имотите са самостоятелни, на цени над 500 хил. евро, с голям двор, над 1 дка. Колкото по-голям е имот, толкова повече ще се таргетира като луксозен.“

Иглика Йорданова, изпълнителен директор на „Колиърс България“:

От средата на 2013-та вдигнахме флаг, че има недостиг на къщи в средно високия сегмент с добро съотношение ценя-качество.

Търсенето изпреварваше предлагането. Клиентите са между 30 и 55 години, със собствен бизнес или на мениджърски позиции, добър жизнен и социален статус, които търсят сигурност и подобаващо качество на средата на обитаване.“

от

публикувано на: 23/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: