Нощ на литературата

15/05/2019

Водим забързан начин на живот, все по-рядко намираме време да останем сами с книга в ръка. Книгите имат нужда от по-специално внимание и отношение и инициативи като Нощ на литературата от години работят точно в тази посока.

 

Ако обичате да четете или обичате да слушате, предстоящата вечер си я отделете за литературна разходка. Имате възможност да избирате между множество локации и писатели. Врати за събитието отварят не само културните центрове на много държави, но и добре познати книжни места.

 

Какви литературни изненади още ни очакват с падането на нощта? Срещаме ви със Силвия Дерибеева от Чешкия културен център.

Осмо издание на Нощ на литературата, в каква посока са насочени вашите усилия?

 

 

Радващо е, че с всяка година събитието се разраства и има все по-голям интерес към него. В международен план Нощта на литературата се провежда от 2006 г., в България тази година ще бъде нейното осмо издание. Целта на инициативата е запознаване с европейска преводна литература, т.е. с известни за страните си европейски автори, но повечето от тях непознати за българския читател.

 

Освен към самото произведение, искаме да обърнем внимание и към преводачите, чиято работа също е авторска, както и към издателите, които в нелеките за българското книгоиздаване условия, успяват да извадят на българския книжен пазар нови и актуални заглавия.

Кои са акцентите в тазгодишната програма на събитието?

 

 

Повечето от книгите, които са избрани от културните институти и посолства на европейските страни, са съвсем нови преводи, издадени в България през 2018 и 2019 година. Интересното е, че много от представените автори са носители на Наградата за литература на Европейския съюз. Има голямо разнообразие в жанрово отношение – проза, поезия и драматични произведения.

 

Нощта на литературата има три важни елемента – откъс, четец и място. Затова усилията ни и през тази година са, освен интересните откъси, да подберем привлекателни и не толкова популярни места за четене, както и да включим като четци известни личности – актьори, телевизионни и радио-водещи, музиканти, влогъри и др.

 

В Бургас например ще четат трима професори. На две от местата в София лично ще присъстват авторите. Това са датският писател Педер Фредерик Йенсен, автор на „Датските железници“ и младият македонски писател Стефан Марковски, автор на психологическия роман „Еретични писма“. Може да се каже че акцент през тази година е и Студентският дом, в който има организирани шест читателски гнезда.

 

Днес все още личат последствията от пожара, който изпепели основната сцена и затова желанието ни е да обърнем малко повече внимание върху тази мащабна сграда, която е в центъра на столицата ни и лице в лице с Народното събрание. Не по-малко интересни са и останалите места за четене: учебни центрове, книжарници, галерии, университетска библиотека, алтернативни пространства и др.

Вече има създаден уебсайт, посветен изцяло на българското участие в международното събитие. Каква е неговата цел?

 

 

Предишните години използвахме международния сайт на Нощ на литературата, който обаче се оказа неудобен за българската публика. Затова тази година направихме изцяло нова страница. В нея е нанесена цялата информация за местата, четците и откъсите. Надяваме се тя да е по-прегледна и участниците, които искат да се включат в събитието вече да са направили своя маршрут.

 

Имаме още Фейсбук страница, а от тази година всеки може да ни следи в Туитър и Инстаграм. Може би трябва да кажем накратко за тези, които никога досега не са били част от Нощта на литературата, какво всъщност представлява инициативата. На 15 май от 18 до 22 часа в София и още в десет български града има организирани места за четене, в които се четат откъси от книги на европейски автори. Чете се през половин час, на всяко място един и същи откъс. Публиката се придвижва от място на място, за да чуе различните откъси.

 

В София всеки посетил поне пет гнезда, което се документира с получаването на печат в специално издадената за целта брошура, има възможност в края на вечерта в 21:45 в Студентския дом да спечели чрез томбола една от четените книги.

Инициативата е подкрепена от много библиотеки, читалища и младежки организации. Има ли интерес към съвременната литература от страна на младите читатели?

 

 

Събитието не е конкретно насочено кум определена група от хора. То е за всички, независимо от възраст, пристрастия, социално положение. Има много хора, които не обичат да четат. Не е тайна, че такава критика се отправя най-вече към днешното младо поколение, а истината е, че в публиката ни преобладават предимно млади хора.

 

Целта на Нощта на литературата не е да накараме някой тепърва да заобича четенето. Няма човек или поне аз не познавам такъв, който да не обича да слуша, когато някой друг му чете. Затова и идеята е поне за една нощ да почетем на глас. Който иска да чуе ще дойде, който не иска ще остане вкъщи пред телевизора.

 

В Нощта на литературата се включват и много градове извън столицата. Как се приема четенията в по-малките населени места?

 

 

Първото издание на Нощ на литературата през 2012 г. беше доста камерно. Проведе се само в София с участието на 5 културни института и Представителството на Европейската комисия в България. Още на втората година редица други наши партньори – културни институти и посолства на европейски страни, проявиха голям интерес и се включиха, както и няколко български града. Към днешна дата сме общо 19 партньора и Нощ на литературата се провежда в 11 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

 

На всички места четенията се приемат положително. Не във всички градове има възможност да се организират толкова много читателски места, условието е да има поне три места, за да се осъществи литературната разходка на публиката. Затова и в по-малките градове организаторите имат голям избор от текстове и са много прецизни при подбора, залагайки на това какво би се харесало на местната публика. Понякога се случва в избора им да не попадне даден текст, заради това че в него има повече любов и интимност или обратното прекалено страшни сцени.

 

В градовете организатори и координатори на Нощ на литературата са самите общини в партньорство с библиотеки, читалища, младежки организации и др. В София събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Как ще премине събитието в Чешкия център?

 

 

 

За самото събитие Чешкият център в София избра да представи книгата на Бианка Белова „Езерото“ – удостоена с престижната чешка литературна награда „Магнезиа Литера“ през 2017 г. и през същата година с Наградата за литература на Европейския съюз. Преводът е на невероятния Васил Самоковлиев, а издателството е „Изида“ (2018). Авторката е от български произход и това е първата й книга преведена на български. Чрез историята на момчето Нами романът разказва за един реален екологичен, социален, дори политически проблем, които променя живота на цяло едно поколение.

Фотографии: Иво Чупетловски

от

публикувано на: 15/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: