Една събота в Детския отдел на Столична библиотека

31/01/2020

Попадаме в Детския отдел на Столична библиотека, докато тече събитие – среща с детската писателка Радостина Николова – така че можем да наблюдаваме как децата общуват чрез книгите, с книгите и изобщо със света и то в пространство, специално обособено за тях. Този отдел е създаден като самостоятелен през 1953 г., почти до края на 90-те години на миналия век се е помещавал на ул. Московска, а днес е на пл. Славейков, в същата сграда, в която са и другите отдели на централния филиал на Столична библиотека.

В месеците от последното лято насам Детският отдел се променя по отношение на материална база – залите, заемните, читалните и местата за детска активност, за които предстои да ви разкажем, стават пъстри, цветни и уютни. Читателите към края на 2019 г. са 15 000, а посещенията – 25 000. По отношение на активностите Детският отдел е с крачка напред, предлагайки на децата много повече от възможност да заемат книги и да напишат домашните си в читалнята. Едно от най-важните неща, привличащи по-големите деца в детския отдел, е и начинът, по който те се чувстват ангажирани като доброволци – в подреждането на книги, което пък им помага да осъзнаят, че книгите не са предмети, подредени на прашни рафтове, а врати към много и различни светове.

 

В отдела има читалня, стая за виртуална реалност с очила и удобни столове, (която прави технологията полезна за децата и засилва интереса им към книгите), зала за събития, зала за художествени активности, в която са и книжките на чужди езици, както и зала за най-малките, която е направена максимално близко до атмосферата на дома и в нея децата могат да лазят, да разгръщат книгите, подредени на ниски рафтове и да общуват с тях от най-ранна възраст. Все повече и повече деца избират да прекарат съботата си в детския отдел, да напишат домашните си или да приготвят презентация за училище, използвайки помагалата в читалнята.

 

Фондът на детския отдел е актуален, постоянно се обновява с помощта на читателите и техните търсения. При създаването му през 50-те библиотечният фонд на Детския отдел е наброявал 29 350 книги, а днес те са 60 000. Най-старата от тях е легендарната и издадена през 1827 г. в Единбург „Птиците на Америка“ на орнитолога и естественик Джон Джеймс Одюбон, която е с ръста на пет-шестгодишно дете. Сред най-новите заглавия, които са обичани от децата, са книжките за Дръндьо, книгите на българските автори Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова-Юлка, Катя Антонова, Милен Хальов, Петя Кокудева, Радостина Николова.

Всяка събота през август Столична библиотека предлага на децата „Зелена библиотека“, която се провежда в различни паркове и включва много повече от книги – куклен театър, срещи с композитори, различни творчески работилници, представления, а често за децата има подарък книга и много възможности да творят. През лятото в отдела има „Лятна занималня“, която включва ателиета, четения, щафетни четения, кинопрожекции на филми по книги, следвани от занимания по творческо писане. През годината в библиотеката има съботни занимания с художника Христо Кърджилов, на които децата се учат да рисуват, забавляват се и сами създават нови светове. По време на ваканции отделът приема деца и ученици в инициативата „Занималня в библиотеката“, а учебните часове под мотото „Училище в библиотеката“ връщат към читалнята все повече и повече деца. Това пък повлиява и на самия отдел – все повече от пространствата му променят своите административни функции и се превръщат в читални и зали за занимания.

 

Ако има нещо ценно, което привлече нас към инициативите на Детския отдел, то това е фактът, че и стенописите в залата за събития, и голяма част от интериорните промени във всички зали са продукт както на лично доброволчество, така и на подкрепа от различни институции – стенописите са правени от студенти от НАТФИЗ. Студенти от библиотечни специалности участват в доброволчески инициативи като „Часът на приказката“, четейки приказки на децата. В съботните дни, когато библиотеката е пълна, на помощ идват доброволци-читатели, които обикновено са родител с дете, а служителите на библиотеката приветстват всеки желаещ да се включи. Защото това създава нещо повече от общуването читател-библиотека. Създава връзки, приемственост, обществен ангажимент и ценности – невидими неща, от които всички ние имаме нужда. Детският отдел на Столична библиотека има 5000 нови читатели за 2019 г., а все още предстоят много и все чудни промени и инициативи, от които всеки може да стане част.

 

от

публикувано на: 31/01/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: