Детската литература – мисията възможна

22/05/2019

Юни наближава и определено можем да кажем, че това е месецът на децата. Сред множеството събития съпътстващи Деня на детето има едно, което приканва подрастващите да се отдадат на любимото си занимание – четенето на книги.

 

Предстои второто издание на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Форумът ще бъде проведен в Мраморното фоайе в НДК в рамките на традиционния столичен Пролетен базар на книгата.

 

Любопитните към литературата деца и младежи ще могат лично да се запознаят с творчеството на съвременни европейски и български автори и художници. Очакват ги много творчески ателиета и образователни срещи. Театърът и визуалните изкуства ще бъдат също част от програмата. Какво още ще съдържа това цветно и изпълнено с много веселие събитие ще ни разкрие Рада Езекиева.

Как беше прието първото издание на фестивала от младата публика? Към каква възрастова аудитория е насочен този формат?

 

 

Първото издание на Софийски международен литературен фестивал, изцяло посветено на детската и юношеска литература, се проведе през миналия април месец и получи изключително позитивен отзвук, както от страна на аудиторията, така и от тази на родителите, учителите и участниците в програмата. Форматът съдържа събития, подходящи за всякакви възрасти – от предучилищна до тийнейджърска, включително и активности, подходящи за родители и деца.

Какво не бива да пропускат подрастващите литературни фенове на тазгодишното издание?

 

Фестивалът за втора година фокусира вниманието върху широк спектър образователни и артистични събития за подрастващите без да ограничава литературните увлечения за приказни сюжети и у техните родители. По този начин съвсем естествено и елегантно се възпитава едно трайно любопитство към книгите и изострено въображение към света наоколо.

 

Като конкретен отговор на въпроса: не бива да пропускат нито една възможност за среща в неформалната, творческа атмосфера на фестивала с едни от най-добрите български автори за деца, сред които са имената на Петя Миладнова (28.05; 12:00), Цвета Брестничка (29.05; 10:30), Иглика Дионисиева (30.05; 11:30) и др. Международните гости също подобаващо ще предизвикат интерес, защото повечето от тях са вече добре познати от книгите „Детективи по неволя”на Бьорн Суртлан, „Бездомният Костас” на Макис Цитас и др.

Популярна ли е детската литература в страната ни? Кои български автори избрахте да участват тази година?

 

 

Детската литература в България предполага все повече широка публичност, изисква все по-атрактивни подходи към нейното представяне и връзка с читателите. Това е така, защото тя се заявява много категорично с потенциала си да бъде модерна и същевременно да се обляга на класическите традиции в писането за деца в България от XX век.

 

Заслужават специално внимание и новото поколение илюстратори, които несъмнено оформят историите в още по-изкушаващо книжно тяло. Във фестивала тази година са включени някои от най-актуалните имена от български писатели на детски книги, сред които любимите влогъри на тинейджърите Стан и Стефи, илюстратора Борис Стоилов, актрисата Петя Миладинова и др.

 

Във фестивала се включват и писатели от чужбина, с какво ще се представят те?

 

 

Гюдран Скретинг от Норвегия, Бьорн Суртлан също от Норвегия, Алесандро Гати от Италия, Макис Цитас от Гърция, българката от гръцки произход Мирослава Скарлату са международните гости на фестивала тази година. Всеки един от тях вече е познат на българските читатели, а благодарение на издателствата срещите разговор с тях ще бъдат вдъхновяващи и пълни с любопитни истории.

 

 

Част от събитието ще бъде майсторски клас по творческо писане. Всеки ли може да се включи в него или е за деца с проявени писателски заложби?

 

 

Майсторският клас по творческо писане с Петя Кокудева е насочен към деца и подрастващи с подчертано литературно влечение, с усет към нюансите в историите, със смело въображение и желание да приласкаят още приятели в писателските си светове. Всеки, който разпознае себе си в изброеното по-горе е добре дошъл на 2 юни, в последния фестивален ден от 13:30 ч.

Фестивалът ще е домакин и на изложба с илюстрации, разкажи ми повече за нея?

 

Тази година Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи има удоволствието да покани цялата си аудитория на изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация”, която ще се открие в първия ден на фестивала, 28 май от 10:30 ч. Любен Зидаров, този изящен майстор на визуалното оформление на книгата, със сигурност е влюбил в литературата не едно или две поколения читатели, разлистили „Том Сойер”, „Принцът и просякът”, „Андерсенови приказки” и т.н.

 

За повече от 50-години, обявеният за най-възрастен действащ илюстратор на планетата е нарисувал повече от 200 книги. В рамките на тазгодишното издание на фестивала даваме възможност на още повече хора да се доближат, да оценят и да предадат нататък този изключителен талант да рисуваш истории.

Фотографии: www.literaryfest.org

от

публикувано на: 22/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: