Какво да гледам: три сериала по книги

28/06/2019

От малки ни четат приказки или детски романи преди да заспим. Днес чуваме една глава, утре следващата и когато дойде краят на книгата, оставаме с чувство на празнота. От малки приемаме разказването на истории като процес, който се случва по-често на порции отколкото на един дъх. Затова има перфектна логика и смисъл да се адаптират романи в сериали и телевизионни поредици. Просто е естествено.

 

Следващите три проекта са постигнали нещо, което трудно се прави – успели са да се придържат към историята в книгата, без да ощетят генералното настроение и посланието в нея.

 

Good Omens  (2019)

Amazon не е случайна компания. Те вече имат правата върху всичко написано от Дж. Р. Р. Толкин и са в подготовка на най-мащабната телевизионна адаптация в историята. Но преди разказа за средната земя да стигне до нас, „Good Omens“ е добра алтернатива.

 

По едноименния роман на Тери Прачет и от сценаристът на “Doctor Who” и ‘’Lucifer” с каст, който включва Майкъл Шийн, Джон Хам и Францис МакДорманд.

 

×

 

 

Sharp objects (2018)

През 2014-та Джилиян Флин адаптира собствения си роман “Gone girl” в сценарий за пълнометражен филм, който естествено бе режисиран от Финчър и е един от най-добрите му филми. Миналата година HBO пуснаха минисериал по друга нейна книга – “Sharp objects”.

 

Има осем епизода и смея да твърдя, че Sharp objects е един от най-стойностните психологически трилъри от последната година. Режисьор е Жан Марк Вале (Dallas buyers club), участват Ейми Адамс и Патриша Кларксън.

 

×

 

 

Orange is the new black (2013)

Базиран на мемоарите на Пайпър Керман, в които описва тринайсетте месеца прекарани в женски затвор за пране на пари. Мемоарите ѝ са бестселър и естествено хващат окото на телевизионната индустрия. През 2013-та се излъчи първи сезон и оттогава „Orange is the new black“ е важна част от съдържанието на Netflix.

 

×

от

публикувано на: 28/06/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: