В памет на Невена

28/03/2019

Познаваме Николай Табаков като блус музикант и създател на лампи, но освен тези си занимания той е и обществено активна личност. Новата инициатива, на която Ники е отдал цялото си сърце, е създаването на паметник на Невена Коканова.

 

„Идеята за паметник възникна в края на миналата година в нейния роден град Дупница, когато се отбелязаха 80 години от рождението на актрисата. По този начин ще отдадем признателност на нашата съгражданка и любима актриса на поколения българи“, споделя музикантът. По думите му за паметника ще бъдат нужни около 40 000 лв. средства, които малко по малко се събират посредством дарители и благотворителни събития.

 

Как реши да се захванеш с мисията за издигане на паметник на Невена Коканова? Как реагираха твоите приятели?

 

Идеята дойде някак естествено, след една статия в дупнишки информационен сайт, по повод годишнината от рождението на Невена Коканова. Статията засягаше твърдението на една дупнишка легенда, че Невена Коканова не е харесвала Дупница, което е напълно невярно. Аз съм се срещал с нея, разговарял сме и не съм усетил и грам от тази градска легенда. Така реших да подема инициатива за изграждане на паметник на една от най-обичаните български актриси в родния ѝ град. Това от една страна би дало признанието, което Невена Коканова заслужава, а от друга страна би помирило Дупница и духът на актрисата, ако наистина е имало нещо в тази връзка. Паметниците могат да помиряват. Първо споделих за идеята в семейството ми. Около месец се колебаех дали се “хвърля” в тази история. В крайна сметка вече работим по идеята.

 

Срещна ли и други ентусиасти, които ти подадоха ръка?

 

Да, дупничани се гордеят, че Невена Коканова е родена тук и как би могло да бъде друго яче. Всъщност, малко хора в България знаят, че тя е родена в Дупница и тук е нашата роля това да се разбере. Срещам подкрепа от приятелите ми и не само. Хора вече ме спират и предлагат помощ, което е хубаво.

 

Ти самият си познавал Невена лично. С какво те впечатлява тя най-много като личност и артист?

 

Да, два пъти съм се срещал с Невена Коканова, за съжаление не можахме да направим това, за което говорихме с нея, но остана незабравимия спомен в мен за голямата актриса, гласът ѝ още звучи в съзнанието ми. И тези ми срещи с нея ми дадоха сили да се впусна в тази инициатива. А в това е същността – големият човек, вдъхновява другите.

 

Почитаме ли паметта на хората на изкуството в страната ни или ги забравяме след тяхната смърт по най-бързия начин?

 

 

Понякога наистина забравяме големите български артисти. А понякога трябва да се мине време, време, през което да се осъзнае значението на личността, да се почувства липсата и тогава се появява истинската нужда от големите хора на изкуството, с които сме живели и които искаме да помним. Надяваме се след година и половина вече да имаме паметник на Невена Коканова в Дупница. Тогава се навършват 20 години от кончината ѝ и това е знак, че не сме я забравили и още я помним.

 

Имаш ли някаква конкретна визия за паметника? Как изглежда той в твоите представи?

 

 

Конкретна визия не, но имам усещането за паметника. Искам само да отразява духовната и личностна красота на Невена Коканова. Такава, каквато я помним. Но най-общо искаме да бъде в цял ръст, бронзова скулптура, класическо произведение на изкуството.

 

Мислил ли си вече по въпроса, кой скулптор би бил достоен да го сътвори?

 

 

Желанието ни е да бъде избран след провеждането на конкурс и да се включат най-добрите български скулптори. Невена Коканова е една от емблемите на българското кино и изобразяването ѝ в скулптура трябва да бъде също толкова вдъхновяващо, колкото самата тя.

 

Тече дарителска кампания за събиране на средства за паметника. Към кого е насочена? Какви хора очакваш да се включат?

 

 

Да, от тази седмица вече имаме регистрирано сдружение “Паметник на Невена Коканова в Дупница”, което поема организацията по набирането на средствата. Кампанията ще е насочена към хората, като идеята ни е да се включат максимален брой дарители, защото Невена Коканова е обичана в цяла България. Затова ще обиколим България и ще дадем възможност и на Бургас и на Пловдив и на Русе и на големите градове да се включат в набирането на средствата. Идеята ни е този паметник да е от българите за Невена Коканова. Разбира се, ще се радваме и повече дупничани да се включат.

 

В неделя предстои благотворително събитие в Лондон, разкажи повече за него?

 

 

Наистина, в неделя ще представим идеята за изграждане на паметника в Лондон. В Българско школо “Васил Левски” в Баркинг, ще се срещнем с приятели, с наши съграждани и с всички, които искат да подкрепят идеята ни. Ще гледаме филми с Невена Коканова, ще си спомняме за голямата актриса, ще разкажем интересни случки от живота ѝ. Надяваме се да се получи една хубава българска неделя в Лондон.

 

от

публикувано на: 28/03/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: