Зоуи Кравиц: в сянката на родословието

17/03/2020

Бяло… Чисто. Ново. Радостно.

 

Такова е детството на едно дете, чиито родители са толкова известни, неудобно чаровни и екзотично красиви като тези на Зоуи Кравиц. Не мислим, че има какво да говорим за баща ѝ, сигурни сме, че образът и музиката му са в сърцето на всеки един от нас. Майката на Зоуи, Лиза Бонет, тази спираща дъха красива актриса, също е икона от миналите десетилетия. По времето на своя брак двамата артисти създават около себе си една почти магична обаятелност, която остава между тях дори след развода им през 1993-а, и се предава и във връзката им с дъщеря им. Семейството, макар и разделено, не претърпява емоционална разруха, а Зоуи остава да живее с майка си до 11-годишнината си. Чисто и бяло.

Зоуи Муун. Така я нарича майка ѝ, която през 90-те години също взима това име. Защото Лиза Бонет винаги е била малко свободна, малко различна, малко екстравагантна, малко хипи според някои. Новото име означава и ново начало. А за малката Зоуи означава и детство, разграничаващо я от известните ѝ родители. Предимно от фамилията на баща ѝ. Новото име върви и с ново място за живот – двете се местят в каньона Топанга в Калифорния. Защото Лиза иска дъщеря ѝ да живее сред природата и това да подхранва въображението ѝ. И явно си е свършила добре работата, защото малката Зоуи Муун става жива и артистична. Това показва на погребението на баба си, когато в къщата им се събират опечалените роднини, а тя, облечена в костюм, с мустаци и очила (по спомени на Лиза), започва да пее Thе boy is mine“ на Бранди и Моника. Това тя прави, за да повдигне духа на всички и го прави без никой да е поставил тази идея в съзнанието ѝ. Тогава Зоуи е само на 9.

 

Когато решава, че иска да преследва актьорска кариера ѝ предстои трудната задача за много борещи се в началото актьори да си намери агент. Е, не и за нея. Известността на нейните родители я благославя и с това. Всички агенти я искат, а тя признава, че е така най-вероятно заради парите, които ще направят от нея.

 

Малко преди това да се случи обаче цветовете на родословието ѝ започват да се променят и преливат. Знаете. Бялото вече не е толкова бяло, а добива сивкавия оттенък на живота на тийнейджърка в свят, в който си наблюдаван под лупата на славата. След като свободолюбивата ѝ и ексцентрична майка ѝ организира парти по случай първото ѝ пробиване на ушите, на което обаче Зоуи се разколебава, тя отива да живее с баща си в Маями. Тогава е на 11, а решението е взето, защото малкото момиче трябва да опознае баща си.

В Маями всичко е различно. Не е като живота в планините, където е имала само един телевизор, а и той не е бил на почит. При известния си баща има екрани във всяка стая, а животът му на рок звезда предполага и по-различни изживявания за дъщеря му. Така един ден преди училище тя се събужда, слиза по стълбите към кухнята по тениска и с крем за акне по лицето си и вижда не друг, а Аштън Къчър да прави омлети. Той ѝ предлага един, тя приема объркано, закусва, но продължава да не разбира, какво прави той там. Това е само един от сюрреалистичните моменти от живота в Маями.

 

Този живот обаче започва да приема все по-тъмни отенъци. Ето, че идват и демоните, предизвикани от постоянното присъствие на красиви и известни хора. Тези демони приемат образите на булимия и анорексия – черният цвят на славата започва да се промъква в живота на Зоуи. Признатата красота на майка ѝ сякаш започва постепенно да я задушава и да ѝ нашепва, че тя не е толкова слаба и красива. Моделите, с които Лени Кравиц се обгражда през тези години, задълбочават още повече нещата и на нея ѝ става все по-трудно да се обича. Борбата ѝ изисква години лечение, но сега признава, че е добре, въпреки че завинаги ще се бори с това. И след едно дълго, но може би не толкова забелязано присъствие на екрана, сега тя се превръща в една изгряваща звезда, макар че сякаш винаги е била такава.

След огромния успех на сериала „Big little lies“, Зоуи получава ролята на жената-котка в новия „Батман“, който се очаква да излезе през 2021 година. А тази година освен продуцент, ще е и звездата в телевизионния римейк на „High Fidelity“ – романът от 1995-а, филмиран през 2000 година. Иронично или не, в него тогава участва и Лиза Бонет. Зоуи обаче тук заема главната роля и вярваме, че вече нейното име ще има значение, а не фамилията й.

 

 

Трудно е да достигнеш славата на своите родители, особено когато те са Лени Кравиц и Лиза Бонет. Зоуи Кравиц обаче малко по малко го прави. Преминала през черно-бялата сянка на своето родословие, научила се да обича себе си, оставила ги назад, но все още бореща се с демоните си, тя прави изкуство във всичките му форми. И е благодарна, че има тази възможност.

„Мога да правя всяко изкуство, което искам, и да ми плащат за това. Лудост е.“

от

публикувано на: 17/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: