Джовани Мирабаси след „Аванти“ и „Аделанте“

30/10/2018
Джовани Мирабаси в Първо студио на БНР
Джовани Мирабаси в Първо студио на БНР

„Между тях има точно 10 години. Още като дете мечтаех за албум като „Аванти“. „Аделанте“ го записах на десетата годишнина на „Аванти“, по време на предизборната кампания на Саркози. Дискът е против него. Записах на Първи май „Интернационала“ в Хавана. И да, знам след многото ми концерти в Полша, че в Източна Европа нещата са наопаки. Там революционните ми песни се приемат с насмешка. Но когато свиря собствената си музика, те я оценяват по това дали е хубава. А дали съм знаел, че Че, на когото е посветена единствената мелодия, присъстваща в двата албума, е убивал затворници? Времето е било такова, в което дори и да си добър, си убивал.“

Христос Рафаелидес в Първо студио на БНР
Христос Рафаелидес в Първо студио на БНР

На въпроса ми за разлика във фийлинга, когато свирят на Изток и на Запад, на Север или на Юг, и двамата бяха привидно споделящи универсалността на музиката – Джовани в по-голяма степен вярващ в общото между хората, а Христос оценяващ по-скоро комбинацията между душа и интелект в музиката, която правят. „Не можеш дълго да слушаш само три акорда блуз, нито нон-стоп Булез. Е, да, любителите на джаза сме милиони в световен мащаб, но в сравнение с останалите милиарди сме си малцинство. А проблемът на милиардите не е, че не харесват тази музика, а че нямат достъп до нея.“

С тези уточнения започна кратката ни среща с Джовани Мирабаси и Христос Рафаелидес след дългото им пътуване от Козани през София до Истанбул, където свирят на следващия ден след премиерата си в София. Маестро Антони Дончев бе не само добър да ни допусне до Светая светих – Първо студио, където Биг-бенда имаше записи, но и да добави лични щрихи към това какво е да си говориш с пианото още от малък:

Джовани Мирабаси: „За мен това бе магична кутия. За разлика от другите инструменти, където правиш звука сам, в пианото има една машина между частичката от пръста ти и струните. Това ме омагьосваше от малък!“

Антони Дончев: „Да, при пианото нещата са опосредствани, но като петгодишен исках да ми подарят брадва за рождения ден, за да го насека. Приятелчетата ми отвън си играеха, а аз свирех. И после си дадох сметка, че колкото и да е трудно, това е най-вълшебното занимание – да правиш музика“.

Мирабаси и Рафалидес в Студио 1 на БНР
Мирабаси и Рафалидес в Студио 1 на БНР

„Никога не губим същността на културите си – Манхатън е моя квартал“ (Христос). „Ние, италианците сме си по-близки до французите, отколкото гърците до американците“ (Джовани).

Това е нашата музика, тя е като класиката, а Джовани току-що отпразнува две десетилетия на сцената. И това ако не е класика!

Концертът е достъпен за живеещите извън София на официалната фейсбук-страница на Радио Бинар и тук. С благодарности към Италианския културен институт и Джаzz+ концерти.

Видео и монтаж Йосиф Кокончев

С Джовани и Христос в Студио 1 на БНР.
С Джовани и Христос в Студио 1 на БНР.

от

публикувано на: 30/10/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: