Голямата малка хармоника

08/10/2018

antonio_serrano

Антонио Серано е артистът, който вкарва хармониката в новото фламенко. Познат ни е като концертиращ артист в последните формации на Пако де Лусия. Участва в двата проекта на Хавиер Лимон посветени на маестрото, за които сме си говорили тук.

Получава Латино Грами за първия – “Entre 20 aguas”.  С другия – Пако де Лусия проджект го чакаме за откриването на Оле фестивал на 11 октомври в София. Участва и в още един спектакъл, посветен на Маестрото – “Silencio en llamas” на „Лус Канденте“.

Още 13 годишен се качва на сцената до единия от идолите си, Лари Адлер. На другия, благодарение на когото влиза в джаза – Тутс Тилеманс, посвещава един от последните си проекти, „Тутсолоджи“.

А в родината на Тутс – вече на цели 18, Антонио солира в Концерта за хармоника и оркестър с Белгийския национален оркестър. На класиката във всичките й измерения, Антонио е не по-малко верен, отколкото и на блуза, фламенкото, филмовата музика или джаза – плейлистът ни ви го доказва.

Двама от „кръстниците“ ни – Хорхе Пардо и Карлес Бенавент, също членове на септета на Пако, канят редовно Антонио в албумите си. Дуетите му са предимно с пианисти – от валенсианеца Алберт Санц до уругваеца Хосе Рейносо или аржентинеца Федерико Лехнер.

Много интересни са и тези с приятеля ни Хавиер Колина, а заедно с бившия „Кетама“, Хосеми Кармона, свирят в трио в албум, посветен на един от хората, подпомогнали началото на Джаз+ преди четвърт век – незабравимия колега от Испанското национално радио, Хуан Клаудио Сифуентес.

Антонио с Хосеми
Антонио с Хосеми

Гласовете, разчитащи на увличащи интродукции и експресивни сола са както фламенкоси (Диего Караско и Мария Толедо), така и боса-звезди (Иван Линс), ангажирани автори (Педро Гера) и дори племенницата на Тереза Берганца, отдадената на шансона Палома Берганца, за която обогатява акордеонните партии със соло на хармоника.

Дори и разностилни хитове като “Englishman in New York”, “Orfeo negro” и “Chariots of fire” звучат като нови  благодарение на виртуозния му финал в първия случай, на свободните трактовки във втория и на цялостния лиричен прочит в третия.

AS2C11F2_1

На пръв поглед, подобна многостранност на интересите може да изглежда странна и дори объркваща, но мястото на един малък инструмент може да е достатъчно голямо в планетата на джаза, особено когато е очертано от фините краски на майстор като Антонио Серано.

И чак не ни се вярва, когато твърди, че се е паникьосал при поканата на Пако да свири с него. Отговарящ за всеки е в плейлиста!

https://youtu.be/oZYP2a9zYJM

от

публикувано на: 08/10/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: