Тина Търнър – робството е избор

29/11/2018

25 януари, 2013 г.

Анна Ме Бълок става швейцарски гражданин и се отказва от американския си паспорт. Ще си кажете: „Голямо чудо!“ и ще сте прави. Голямо е. Това не е просто легална процедура по смяна на гражданство. Това е послание. След седемдесет и четири години „робство“ една жена прекъсва омагьосания кръг. По всичко личи, че историята ѝ ще има щастлив край. Но при Тина Търнър нищо не e лесно.

Март, 1951 г.

Много се спори откъде идва рок‘н рола. Това, което със сигурност знаем е, че е някъде от Америка. Другото сигурно е, че “Rocket ”88” е считана за първата записана рок песен. Вокалите са на Джаки Брендсън, а музиката идва от „Delta cats“, които всъщност са „Kings of Rhythm“, водени от Айк Търнър. Тогава Търнър е на двайсет.

1939 г.

Кларксдейл, Мисисипи.

Резултат с изображение за greetings from mississippi 50's

Малкият Айк е на осем. Баща му вече е мъртъв, а вторият му баща вече го бие, когато се напие.

Той се прибира от училище. По навик минава през къщата на Мис Боузи – съседка на семейство Търнър. Той по навик ѝ помага да нахранят кокошките, след това по навик двамата влизат в спалнята. Айк Търнър никога не си признава, че е бил сексуално насилван от възрастна жена в продължение на години. „По наше време не му казвахме насилване, наричахме го забавление“- казва в интервю Айк за първите си срещи със секса.

Нътбуш, Тенеси.

Резултат с изображение за greetings from tennessee

На 150 мили от Айк, във ферма за памук, се ражда Анна Бълок. От ранна възраст тя започва да помага на родителите си в къртовската работа. После идва войната и е принудена да се премести при баба си и дядо си в Сейнт Луис. Там тя пее в църковния хор и впечатлява всички на службите с гласа си.

1956 г.

Сейнт Луис, Мизури.

Резултат с изображение за ike turner and the kings of rhythm

Айк Търнър и „Kings of Rhythm“ са локални супер звезди. Те свирят в клубове от двете страни на Мисисипи. С музикална смесица между R ’n B и рок, те са групата, която искаш да видиш в Мизури. По това време Айк се е установил като железен лидер. Той нарежда всички членове на бандата да живеят под един покрив, за да може да прави репетиции всяка сутрин, без никой да закъснява. Налага санкции за всеки грешно изсвирен тон, дори стига до физически наказания върху музикантите си, когато не е доволен от тях.

Това, обаче, не се знае от стотиците хора, които се тъпчат по клубовете в Сейнт Луис. За тях Айк и бандата му са нечувано досега шоу. Един от тези хора в публиката е седемнадесетгодишната Анна Бълок. Тя си е поставила за цел да пее с Айк. Не след дълго това се случва.

Резултат с изображение за ike AND tina 60's

Минават четири години. Анна започва да се утвърждава като звезда. Двамата с Айк стават партньори и добри приятели. Като брат и сестра. Междувременно изявите им стават все по-популярни. С неконвенционалния си стил и суров сексапил, Анна измества светлината на прожекторите върху себе си. Това не се харесва на Айк.

Айк Търнър, както всеки талантлив музикант и иноватор, винаги е искал световен успех. Написаната от него песен “A fool in love” е предназначена за Арт Ласитър – член на групата по същото време. Арт и Айк се скарват за пари, което води до напускането на Арт седмица преди записа на песента. Амбициозната Анна, по-известна тогава като “Little Ann”, изявява желание да запише вокалите. Айк се съгласява, но само като демо.

Айк праща песента в звукозаписна компания („Sue Records“) в Ню Йорк. Една седмица по-късно получава отговор. Продуцентите искат да запазят женския вокал. Айк не е доволен. Има нещо важно, което трябва да знаете за него. Айк Търнър щеше да е име на нивото на Рей Чарълс, ако не беше толкова травмиран човек. През неговата група минават имена като Биби Кинг и Джими Хендрикс, които си тръгват веднага, щом получат внимание от големите риби. Айк винаги остава в сянката на успеха, защото така и не успява да овладее комплексите си и да изгради трайни връзки в индустрията.

Анна се превръща в Тина Търнър. За да предотврати напускането на Анна, Айк решава да смени името ѝ с Тина, за да може да я притежава. Ако тя си тръгне, тя си тръгва като Анна – Тина Търнър е негов патент. И за да заяви лидерството си, той сменя името на групата си от “Kings of Rhythm” на “Ike & Tina Turner”. Да се знае, че е негово.

Юли 1960 г.

Сейнт Луис, Мизури.

“A fool in love” е издадена с вокалите на Тина Търнър. Песента е първият голям хит с името Търнър върху него. След успеха на сингъла, Айк е подгонен от параноя. Той е сигурен, че Тина ще го напусне като всички талантливи хора преди нея. Младата Тина, тогава на деветнайсет, му обещава, че това няма да се случи никога. Никога. Никога.

„Той започна да ме докосва и не ми харесваше. Беше странно – това е брат ми.“ – Тина Търнър пред Опра, 2013 г.

Тина и Айк са двойка от скоро. Тя е бременна от Айк. Нещо, което трябва да знаете за Тина – когато Зелма (майка й) забременява с Анна, вече е подложена на тормоз от мъжa си. Тина израства в дом, в който майка ѝ и баща ѝ се бият постоянно. Това е нормално за нея. Така че, когато Айк я хваща грубо за ръката, стиска бузите ѝ, казва ѝ да мълчи и да го слуша, тя не разполага с менталните инструменти, за да се справи със ситуацията.

Не успял да пребори демоните от детството си и окрилен от успеха, Айк се отдава на зависимостите. Наркотици, алкохол, секс… контрол. Той е зависим от всичко и робува, без дори да го осъзнава, до края на живота си. Но засега краят е далече в бъдещето.

Резултат с изображение за ike turner

Отново Айк е пиян и надрусан. Той вика Тина в стаята си. След кратка конфронтация, в която става ясно, че Тина никога няма да го напусне, Айк се протяга и взима дървен обтегач за обувки. Прави го, за да не нарани пръстите си, с които трябва да свири на китарата. Айк започва да бие Тина по главата. Тя е в шок. След побоя той я хвърля на леглото, съблича я и постъпва с нея точно така, както Мис Боузи е постъпвала с него.

Оттук Тина навлиза в Ада, който ще нарича живот в следващите шестнайсет години. Тя ражда син от Айк (Роналд) и осиновява двете му деца от предишни жени. Двамата се женят. Прекарват първата си брачна нощ в публичен дом, където Айк гледа как проститутките правят секс. Тина стои до него.

Свързано изображение

В следващите осем години инцидентът се превръща в правило. Тина е систематично бита от съпругa си. Тя живее с любовниците му под един покрив и се грижи за четири момчета, които са свидетели на всичко. Едновременно с това тя е на сцената почти всяка вечер и няма право да греши, защото вкъщи я чака Айк.

Август 1968 г.

Лос Анджелис, Калифорния.

През последните две седмици Айк и Тина имат седем участия в Лос Анджелис. В къщата им има три жени (освен Тина), с които Айк е в сексуални отношения. Децата са там. След поредното посегателство на Тина ѝ идва в повече. Цялата тежест на света се стоварва върху нея и я смазва. Тя иска да се приключи. Тина Търнър изпива повече от петдесет валиума с една единствена цел – да е свободна. Но това не се случва.

След като разбира, че жена му е изпила такова голямо количество успокоителни, Айк прави проста математика и решава, че хапчетата ще започнат да работят след няколко часа. Той кара Тина да се качи на сцената и да пее. Не приема, че тя няма да работи. Тина е неспособна. След това е пребита.

Когато я откарват в болница, тя не вярва, че ще оцелее. Тя не иска да оцелее. Докторите я спасяват и стабилизират. На следващия ден Айк идва в болницата и започва да обяснява, колко пари са загубили от нейните своеволия предната вечер. Той я взима и тя се качва на сцената същата вечер.

Резултат с изображение за ike turner tina turner beating

През следващите осем години нищо не се променя на повърхността. Всичко изглежда постарому. Тина е покорна, Айк е силен. Има работа, съответно има пари. С парите идва всичко останало. Но вътре в Тина се събужда идеята за нещо повече. Тя не иска да се примири.

Покрай нейни познати се сблъсква с религията. Имайте предвид, че малката Анна е отгледана от свещенослужители в баптистка църква. Тя се моли всеки ден, а „Отче наш“ тече през вените ѝ. Това, което открива в началото на седемдесетте години, е будизмa. След като сменя вярата си, тя започва да живее (доколкото може) по будистките норми.

Айк става все по-зле. Колкото по-известни стават, толкова повече страхът, че Тина ще си тръгне, се засилва в него.

Август, 1976 г.

Далас, Тексас.

Обикновена вечер за Айк Търнър. Той спи с няколко жени, изшмърква няколко линии и пребива жена си с метална закачалка. Тина не издържа. За първи път тя го удря обратно. Това прави побоя още по-жесток. Тина се свива обратно в себе си и отново става покорна. Тя увещава Айк да си легне, защото е много уморен. Айк си ляга и не след дълго заспива.

В този момент Тина има седемдесет цента в джоба си, четири деца и нула познати. Тя си събира нещата и излиза. Това е последната вечер, която прекарва с Айк Търнър.

Тина иска развод. Две години по-късно го получава. Тя оставя всичко на Айк. Къщата, колите, правата над музиката. Това, което взима, е правото да използва името Тина Търнър.

Свързано изображение

След това е ясно. Тина става световна суперзвезда, пълни стадиони на всички континенти и е боготворена в Западна Европа. С времето спира да прекарва толкова време в Америка, където е обвинявана в това, че е забравила тъмнокожите си корени и е започнала да прави „бяла“ музика, и се установява в Швейцария.

Айк Търнър никога не успява да реализира докрай потенциала си и умира от свръхдоза през 2007 година.

 

от

публикувано на: 29/11/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: