Кайли Миноуг – напук на всичко

30/05/2019

Кайли Миноуг е странен случай в поп културата. От 87-ма насам тя хем е тук, хем я няма от светлината на прожекторите. Всеки три години критиката я погребва и обявява кариерата ѝ за нещо от миналото и въпреки това тя намира начин да изплува на повърхността, напук на всички очаквания. Може би е сиблингова ревност, може би е силен инстинкт за самосъхранение, а може би просто така ѝ е писано.

Оттук се започва всичко. Кайли е на единадесет и ролята, за която е наета в популярната австралийска сапунена опера „Семейство Съливан“, предначертава следващите четиридесет години. Тя играе осиротяло момиче, загубило родителите си от немските войници, което се бори с мизерията на тежкия живот. Участието ѝ приключва в рамките на седем епизода, но пътят ѝ тепърва започва.

 

По същото време по-малката ѝ сестра е вече известна. Тя е на седем и играе в друга сапунка и публиката я обожава. Дани Миноуг е най-сладкото момиче по австралийските екрани. Две години по-късно Дани намира постоянна работа като част от актьорския състав в детско вариете шоу, за което Кайли кандидатства за участие няколко пъти, но без успех. Това слага обеца на ухото на Кайли и разбира, че няма да бъде по-сладка от сестра си, но поне може да я надработи.

 

Точно така ѝ става. В следващите няколко години Кайли жонглира между училището и малките роли, които получава в различни телевизионни проекти. Тя е уволнявана няколко пъти, защото продуцентите я намират за прекалено крехка. Повечето хора биха се отказали, но когато си на петнайсет и не познаваш нищо друго освен шоу бизнеса, това не ти минава през главата.

„Neighbours“ има всичко, от което има нужда един осемдесетарски сериал – кофти музика, смели прически, лигави момчета и Кайли Миноуг. До втория си сезон сериалът набира популярност в Англия, Ирландия и Германия, а Кайли се превръща в звездата на шоуто. Тя става разпознаваемо лице в почти цяла западна Европа, но телевизията в Австралия ѝ е тясна.

 

По време на концерт на каста на сериала Кайли прави първото си голямо музикално изпълнение пред пълен стадион с хора, които са отишли да гледат австралийски футбол. Тя изпява „I got you babe“ и това е трябвало да е единствената ѝ песен, но публиката иска още. В крайна сметка полувремето се удължава, защото Кайли пее още две парчета. Няколко дни по-късно тя подписва първия си договор със звукозаписна компания.

 

Продуцентите взимат тийнейджърската ѝ персона и я умножават по сто. Дават ѝ лека и натрапчива песен от шейсетте и снимат инфантилен клип. Това е естественото продължение на кариерата ѝ. Много преди Хана Монтана и Дрейк да направят същото, Кайли намира начин да излезе от персоната на детския актьор и да се трансформира в човек, достоен за световната сцена.

След „The locco-motion“ и огромният успех на сингъла, Кайли издава първия си албум – „Kylie“, класика. Винилът се превръща в златна мина и става златен за седмица в Австралия, Англия и Америка. И точно, когато всичко върви перфектно се сещаме, че това е Кайли Миноуг и трябва да имаме едно на ум. След втория си албум, който не жъне същия успех, американският ѝ лейбъл прекратява договора си с нея и я оставя в изходна ситуация.

 

В следващите петнадесет години сценарият се повтаря като във онези филми, в които преживяваш един и същи ден отново и отново. Кайли прави албум и е номер едно, след това прави нов албум и всички я отписват. Тя е свикнала и, въпреки че е под огромен стрес, никога не показва вътрешната си фрустрация на публиката, защото така е учена от малка.

 

На 36 Кайли Миноуг отново е отписана от критиците и започва greatest hits турне, което не би трябвало да започваш на толкова ранна възраст. Тя поема десетки концерти в Австралия и Европа, в които да изпълнява най-великите си парчета. Естествено билетите са разпродадени за няколко седмици, но това не променя факта, че става въпрос за тридесет и шест годишен изпълнител, който опира до старите си хитове.

 

През май 2005-та, след три концерта, в които Кайли не се чувства добре, тя е диагностицирана с рак на гърдата. Започва лечение и претърпява няколко операции. Година по-късно обявява, че ще довърши започнатото турне. Следват всички концерти, за които хората са си платили година по-рано. След победата над рака, Кайли се превръща в икона. Тя претърпява своя ренесанс, нещо като Тина Търнър след Айк.

Кайли Миноуг не е най-великият артист, дори не е артист в истинския смисъл на думата, но това, което е е машина за поп хитове, които се слушат и до днес. Музиката ѝ едва ли ще остане в историята и едва ли след двайсет години  някой ще каже „Хайде да си пуснем Кайли Миноуг“. Но от друга страна, много по-лоши неща са казвани за нея и тя е успявала да ги опровергае, така че никой не знае.

 

 

 

от

публикувано на: 30/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: