Хана и Барбера, които оцветиха детството ни

18/07/2019

Джоузеф Барбера и Уилям Хана са вторите ни родители. Благодарение на стотиците си персонажи и хилядите анимационни часове, те успяха да държат няколко поколения приковани пред телевизорите от най-ранна детска възраст. През тях разбрахме какво е ирония, научихме се на чувство хумор и бяхме закърмени с немислимо в момента насилие. От Том и Джери, през фантастичната четворка до Скуби Ду, Смърфовете, Семейство Флинстоун, Джони Браво и още страшно много, имената Хана-Барбера са единствените хора, които могат да се конкурират с огромната машина на Уолт Дисни.

 

Джоузеф и Уилям работят заедно близо шейсет години. Те се разбират с една дума и знаят, какво мисли другия без дори да се погледнали. За много хора те са един организъм, който не може да съществува ако един от двамата липсва. Що се отнася до работата е така. Но истината е, че Хана и Барбера са две противоположности, които са привлечени една от друга само и единствено от анимацията и разказването на истории. Въпреки това, те остават една от най-великите креативни двойки в световната поп култура и до ден днешен.

 

Свързано изображение

Хана и Барбeра пред скечове на Джери. /timesunion/

 

Уилям е роден на територията на Ню Мексико още преди тази територия да се е превърнала в щат. Той е единственият син на сирийски емигрант и има шест сестри. Баща му работи като строител на големите железопътни пътища във вече не толкова дивия запад и семейството води номадски живот като следва железницата. Това, естествено, поставя малкия Били в странна ситуация – той е обграден от жени и няма много добри приятели. Единственото му хоби е да се разхожда в природата. Прекарва часове наред сред горите, пустините и камънаците на западните части на Съединените щати и израства с дърветата и горските твари. След като семейството окончателно се установява в тогавашните покрайнини на Лос Анджелис, Бил веднага се записва в скаутската организация. Това ще стане другата част от живота му и той ще посвети не по-малко енергия в развиването и подпомагането на скаутите в Америка.

 

По същото време, докато Уилям Хана открива красотата на природата, на другото крайбрежие в „Малката Италия“ расте Джо Барбера. Той е най-малкият от трите деца на сицилиански емигранти. Още от малък се опитва да е голямата работа и работи каквото му дойде, за да изкара някой долар и да си купи нещо лъскаво. Освен това той е боксьор и се радва на махленска слава и популярност в изолираното италианско общество. Баща му държи няколко бръснарници из Бруклин и семейството живее добре. Но идва голямата депресия, която помита бизнеса на баща му, който губи всички семейни пари на комар и зарязва фамилията. Джоузеф е на петнайсет и трябва да се справя с живота. Благодарение на вродения си талант да рисува и на този да говори с хората, той си намира работа като сторибордист за малки филмови студиа. С времето става добър и решен, че Ню Йорк е тесен за таланта му, заминава за Калифорния, за да работи за „Метро-Голдуин-Майер“.

Резултат с изображение за joseph barbera as a kid

Хана и Барбера обсъждат коледния епизод на „Том и Джери“.  /warner/

 

Там двамата се срещат за първи път. Те работят на съседни бюра и не им отнема много докато разберат, че имат потенциал да направят нещо голямо. Никой не предполага, че партньорството им ще продължи шейсет години и че ще изградят едно от най-влиятелните анимационни студиа в последния век. Засега те се мъчат да пробият в големия шоу бизнес и разработват няколко къси анимации, една от които се върти около котка и мишка, и неспиращия конфликт помежду им. И докато светът навлиза в най-мрачната и унищожителна война през 39-та, Хана и Барбера рисуват Джаспър и Джинкс, които малко по-късно ще бъдат прекръстени на Том и Джери.

 

 

Първият епизод от поредицата е с дължина девет минути и осем секунди и в началото на февруари 1940-та вижда бял свят. За съжаление, Метро-Голдуин-Майер не вижда потенциал и въпреки многото разговори с двамата аниматори, не позволява да продължи с нови епизоди. Това се променя, когато „Puss gets the boot“ е номиниран за „Оскар“. В последствие „Том и Джери“ получава зелена светлина и двамата аниматори режисират четиринадесет късометражни филма, седем, от които печелят „Оскар“. Заслугата за анимациите е приписана на продуцента от компанията Фред Куимби, който няма общо с филмите. Обидени Уилям и Джоузеф напускат МГМ и да създават собствено студио. Те хвърлят монета, за да решат чия фамилия ще е първа и останалото е история.

 

×

 

 

 

от

публикувано на: 18/07/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: