Mad Professor и Lee „Scratch“ Perry в София за първи път

16/05/2019

Много е лесно да видиш двама стари, растафари на една сцена и да подминеш с лека ръка. Да кажеш, че са замръзнали някъде преди три-четири десетилетия и в момента доживяват кариерите си с надежда да изкарат някой лев. След това да си пуснеш някой трап, амбиен или пънк и да не помислиш повече за тях. Няма да ви казвам защо трябва да отидете да ги гледате на втори юни, само накратко ще разкажа за Mad Professor и Lee „Scratch“ Perry.

Резултат с изображение за dj lee scratch perry

Когато родителите ни са се раждали, Лий Пери е бил в утробата на реге музиката и е започвал да гради собствен стил, който десетилетия по-късно, се превръща в златен стандарт за всички, които поне веднъж са чували ска, реге или дъб. Той е иноватор и това, ще е първото нещо, което ще чуете от него. Той е нещо като Кание преди социалните мрежи. Лий Пери сам е махнал филтъра от устата си в много ранна възраст и не се притеснява, за какво и как говори. Това естествено може да се хване в музиката му. Лий до голяма степен е отговорен за креативната експлозия на Боб Марли, чиито ранни албуми той продуцира. Дори за около година Боб живее в дома на Пери, където пушат трева и правят музика.

 

През ръцете и ушите му са минали стотици километри магнетофонни ленти. Работил е с хора като Пол Макартни, The Clash, Beastie boys, UB40 и още много изпълнители, които са оформили музикалните вкусове на милиони хора по света. С една дума Лий „Scratch“ Пери е легенда. Сега е на 83 и е на световно турне. Може би е тревата, може би е любовта към музиката, а може би човекът е луд по цялата си глава. Без значение защо, важното е, че е тук.

Резултат с изображение за mad professor

И ако Лий е кръстникът на реге музиката, този който стои малко по-назад, но от него зависи всичко, то Нийл „Mad Professor“ е истински пионер. Роден в бедно семейство в още Британска Гвиана, той трябва да се оправя, както намери за добре. Той е изявен меломан и има усет за ритъм, но това с което си печели махленска слава е ентусиазма му към техниката. Оттам получава и прякора си. На тринадесет сам си сглобява радио от стари части и се запалва към музиката.

 

След освобождението на държавата му, той и семейството му заминават за Великобритания. Там той продължава да си мечтае за музикална кариера. На седемнадесет си прави пулт за миксиране и започва да експериментира с различни звуци и ефекти. По това време Боб Марли живее в Лондон и той е силно повлиян от него. За това започва да дъбва реге албуми без да знае, че това ще го направи известен след десет години.

 

Той е един от водачите на втората вълна в реге музиката и създава съвсем нов стил, който по-младите растафари приемат по-лесно. И като се замислим, е напълно естествено, че тези двама се събират, за да правят музика заедно. И то каква. На втори юни за първи път двамата, ще са в София и няма да е лошо да ги видите.

 

от

публикувано на: 16/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: