Енергийната интернет надпревара

17/09/2018

wind-farm-1747331_960_720

Отдавна минаха времената, в които човечеството разчиташе на класическите източници на енергия. Ерата на възобновяемата енергия неумолимо настъпи и преобрази изцяло лицето на световната енергетика.

През 2017 г. във възобновяемия бранш са работили повече от 10 милиона души, като са били открити повече от 500 000 нови работни места в световен мащаб. Това е с 5,3% повече от 2016 г.

Слънчевата фотоволтаична промишленост заема най-голям дял сред всички технологии за възобновяема енергия, осигурявайки 3,4 милиона работни места.

Експертите твърдят, че капацитетът на производството на слънчева енергия се е увеличил с 50% през миналата година, като Китай представлява почти половината от глобалната експанзия. Очаква се до 2022 г. той да нарасне с още 43%, достигайки 1 000 гигавата, което се равнява на около половината от сегашния световен капацитет за въглища.

solar-panel-array-1591359_960_720

Тази инвазия беше главната причина големите компании в интернет да се размърдат. Първи по екологични показатели излязоха “Apple”. Дори международната организация “Greenpeace” в своя доклад за 2017 г. похвали компанията защото „полага усилия да задейства онлайн платформата си с възобновяема енергия“.

Стратезите от “Apple” създадоха фонд за 300 млн. долара за чиста енергия в Китай с 10 от своите доставчици. Целта беше да насочат инвестиции към възобновяеми енергийни източници като част от стремежа да „изчистят“  веригата си за доставки.

Според четиригодишния план ще бъдат обединени финансови ресурси, възлизащи на повече от 1 гигават енергия от възобновяеми източници. Направените инвестиции ще бъдат използвани за захранване на 10-те доставчика, в които се сглобява iPhone.

pexels-photo-1038628

“Google” също не остана назад. Компанията усъвършенства захранването си с чиста енергия на нови пазари, за да поддържа бързия си растеж.

Нека припомним, че още през 2016 г. американският технологичен гигант заяви ясно, че ще купи достатъчно енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за да осигури изцяло нуждите на всички свои центрове за данни и офисите си по целия свят.

Преди седмица от централата на “Google” обявиха, че ще изкупуват всичката електроенергия от новата 81-мегаватова вятърна електроцентрала “Hedet” във Финландия. Проектът предвижда строежът на 18-те вятърни турбини на бъдещия ветроенергиен парк се очаква да започне до края на тази година.

mac-freelancer-macintosh-macbook-40185

“Чрез производството на електроенергия от възобновяеми източници на най-конкурентната цена на местно ниво, устойчиво и в голям мащаб, ние сме се превърнали в световен лидер в енергийния преход и се гордеем, че наричаме “Google” наш клиент”, заяви след подписване на сделката главният изпълнителен директор на “Neoen” –  Ксавие Барбаро.

Къде се вписват социалните мрежи в тази енергийна истерия? Разбира се, кой друг, ако не най-голямата социална мрежа в интернет – “Facebook”, ще направи рязък завой към зелената политика.

От щаба на Марк Зукърбърг заявиха ангажимента си да използват 100% възобновяема енергия и това трябва да стане факт до 2020 година. Компанията има амбицията да захранва дейностите само от вятърна и слънчева енергия.

След като си постави цел да намали драстично парниковите си емисии, особено от центровете за данни, “Facebook” вече надмина целта си за 2018 г. Тя беше да захранва 50% от своите съоръжения от възобновяеми източници до края на годината. Още през 2017 г. обаче използването на чиста енергия достигна 51%.

finger-769300_960_720

От пресцентъра на “Facebook” не скриват своята гордост: “В една рекордна година за покупките на енергия от възобновяеми източници ние сме на път да станем един от най-големите корпоративни купувачи на възобновяема енергия. Работим с производители и индустриални групи, с които споделяме опита си. По този начин въвеждаме открит и иновативен подход към намирането на решения за възобновяема енергия, които отговарят на нуждите ни и могат да засилят енергийните пазари“.

Докато има слънце и вятър ще има надпревара за възобновяема енергия. Бегачите на дълги разстояния вече са няколко обиколки пред останалите.

solar-panel-array-1591350_960_720

 Фотографии: pixabay

 

от

публикувано на: 17/09/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: