Хърватия – от футбола до плажа

13/07/2018

r

Отборът на малката по територия и население Хърватия игра сърцато и се пребори с футболния исполин Англия. И ето че балканците са на финала на Световното първенство в Русия.

Докато чакаме решаващата им среща с Франция, защо да не видим някои от природните красоти на Хърватия? Все пак е лято, а това предполага да се насочим към хърватските плажове. Те, разбира се, не са един и два, страната има над хиляда острова и брегова линия с обща дължина над 5800 км.

Една голяма част от плажовете са покрити с дребни камъчета, но има някои с фин пясък. Кристално синята и прозрачна вода, комбинирана с горите и планините до бреговата линия, правят Хърватия една от най-желаните туристически дестинации. Но да не се бавим повече, скачаме в джапанките, слагаме хавлиите и крема в чантата, и право към плажа.

Sibenik ,17.06.2012 - otovorenje gradske plaze Banj

Започваме разходката си с една от плажните перли – Златни Рат. Ще го откриете на южното крайбрежие на остров Брач, западно от приказния град Бол. Плажът е уникален с триъгълната си форма и представлява тясна, издължена ивица суша, вдадена на около 450 м. в морето. Тя е оформена от теченията на канала Хвар. От птичи поглед гледката направо спира дъха. Името му означава “Златен нос”, то идва от златистия цвят на малките камъчето с които е застлан.

Златни Рат се намира на един от най-високите острови в Адриатика. Мястото е заобиколено с величествена гора с пинии, в която могат да се открият останки от римската вила Рустика, а в далечината се вижда връх Видова. Плажната ивица е чудесно оборудвана със всякаква спортна екипировка и съоръжения. Туристите са от цял свят, често сърфисти привлечени от добрите условия за уиндсърф.

1

Омис, този плаж носи името на града, в който се намира. Плажната ивица се нарича Ривиерата на Омис. Брегът е покрит с пясък заради минаващата край него река Четина. Пейзажът е хълмист, а реката е издълбала каньони, които са вълнуваща гледка за всеки посетител.

2

Когато говорим за Хърватия, няма как да не споменем Дубровник. Той си остава една от топ дестинациите на страната главно заради многото си плажове. Бане е сред най-популярните и големи плажове в близост до Дубровник.

Брегът е обширен и покрит с пясък и камъчета. За туристите се предлагат множество забавления и условия за водни спортове. На Бане имате възможност да карате джет или водни ски. Водните колела са също предпочитани за разходки на по-далечни разстояния.

Най-голямото предимство на този плаж си остава близостта му до стария град, където освен туристическите забележителности има и множество ресторантчета предлагащи чудесна средиземноморска храна.

3

По южното крайбрежие на остров Хвар в близост до град Милна ще се натъкнете на плажа Дубовица. Плажът се намира в зелена лагуна между хълмове и се слави като най-големия плаж на острова. Покрит е с дребни камъчета като повечето хърватски плажове. Дубовица е заобиколен от исторически каменни къщички.

Водите му са кристални, това го прави привлекателен за гмуркачите. Плажът не е препълнен, защото има ограничени места за паркиране. Ресторантът в десния край на плажа ще ви изненада с апетитни местни специалитети.

4

Макарска ривиера е разположена в подножието на планината Биоково, част от областта Далмация, която се простира на 65 км. от град Макарска в близост град Сплит. Ривиерата е съставена от плаж и няколко малки градчета.

Макарска дължи своята популярност на 2-километровия си плаж, по продължението на който са разположени множеството луксозни заведения и хотели. Плажът е предпочитан и за семеен туризъм. Кипариси и палми украсяват алеите и допринасят за екзотичното усещане. Местността е с мек климат, лятото е дълго, а зимата – топла.

5

Няма как да попаднете на Крък и да не посетите селцето Стара Баска. До него е закътан плаж, до който се стига единствено по стълби или по вода с лодка. Над плажа има къмпинг, където може да отседнете. Тази дестинация е за любителите на усамотението и спокойствието. На плажа все пак има един единствен бар, който предлага множество коктейли и разхладителни напитки.

6

Ако обичате балнеолечението, Плажът на кралицата е вашето място. Намира се в град Нин, Северна Далмация. Според изследвания калта тук помага при болки в ставите, това е причината хиляди души от цяла Европа да идват, за да се лекуват. Плажът на кралицата с сред малкото пясъчни плажове в Хърватия. Дълъг е километри и представлява лагуна с много плитки места.

7

Остров Крес е известен с плажа си Свети Иван. Намира се в китното старинно селце Любенице, направено почти цялото от камък. Плажът не е лесно достъпен и, ако искате да стигнете до него, ще се наложи да повървите 45 минути пеша, а после да се спуснете по стръмна пътека. На връщане се пригответе за час и половина изкачване. Преходът определено си заслужава. Свети Иван е тих и закътан, а водата е кристално чиста.

8

В случай че имате път към полуостров Истрия, непременно се отбийте до един от най-романтичните градове в Хърватия – Ровин. Освен популярен туристически курорт Ровин е и голямо рибарско пристанище.

Любопитен факт е, че местните хора говорят на истриот – древен романски език. Заради високите температури плажът е чудесно място за почивка, не само през лятото, но и през останалите сезони. От средата на юни до септември температурата на водата е над 20°C. Плажовете край Ровин са каменисти и обградени с гъста растителност, поради това стигането до тях с кола е затруднено. Може би това е една от причините да са любими на нудистите.

9

Един от малкото пясъчни плажове в Хърватия се намира на остров Лопуд. Представлява залив с почти кръгла форма, водата е кристална и плитка. Забавления за туристите не липсват, като чадърите и шезлонгите са на съвсем прилични цени.

10

.Никой не обича да ходи по чакъл, но ако става въпрос за невероятния плаж Пунта Рата, може да си затворим очите за този недостатък. Това истинско плажно бижу се в малкия град Брела, на около 14 км. северно от Макарска, в Далмация.

Брегът е заобиколен от маслинови и смокинови дръвчета, а водата е кристално чиста. Може спокойно да се каже, че Пунта Рата е един от най-високо ценените хърватски плажове в туристическите специализирани издания. На плажа има всичко необходимо за незабравимото ви прекарване – ресторанти, барове, спортни съоръжения, променада за разходки и магазинчета за сувенири.

11

Плажът Райска до голяма степен оправдава своето име. Може би това е причината да е любим за семеен отдих. Намира се на остров Раб. Едно от качествата му е, че има много дълга плитка част. Ще се наложи да изминете няколкостотин метра преди водата да покрие ръста ви. Другото преимущество на Райска е финият, пясък с който е покрит целият плаж.

12

 

Снимки: фейсбук

от

публикувано на: 13/07/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: