Умни ли ни правят „умните домове“?

12/06/2018

Спомняте ли си филма „Модерни времена“ на Чарли Чаплин? Лентата се оказа пророческа за това какво очаква съвременния човек в зората на технологичния век. Киношедьовърът на Чаплин е създаден през 1936 г., оттогава са минали 82 години и спокойно може да кажем, че човечеството живее не в модерни, а в свръхмодерни времена.

Данни, който скоро изнесе Strategy Analytics, ни карат да се замислим за зависимостта на хората от технологиите. Пазарът на решения за „умния дом“ през миналата година е достигнал 84 млрд. долара, бележейки ръст от 16% спрямо 2016 г.

Прогнозите са през настоящата година умният дом да генерира приходи в размер на 96 млрд. долара. За близките пет години се очаква 10% средногодишен ръст, така че през 2023 г. пазарът ще възлезе на 155 млрд. долара.

Статистиката за някои може да звучи плашещо, но компаниите, търгуващи с технически нововъведения, очакват своето ново Ел Дорадо.

smart-home-3396205_960_720

В САЩ потребителите са атакувани от Amazon, Google (Nest), ADT и Samsung. В Европа пазарът си разпределят основно британската Centrica Connected Homes, холандската Enon и немските Deutsche Telekom и eQ-3. Бизнесът в Азия се държи от китайската компания Xiaomi, корейската LG и японските iTSCOM и Panasonic.

Още през 2002 г. Бил Гейтс разглежда концепцията за „умен дом“ като нещо, на което бъдещето изцяло принадлежи. Наивно или не, тогава той си представя магнити за хладилник, които отчитат спортни резултати в реално време. Мозъците на разработчиците обаче родиха много по-гениални решения.

Какво всъщност представляват т.н. smart homes (интелигентните, умни домове)? Това са сгради, в които живеем, за разлика от останалите, в тях можем да управляваме и контролираме почти всичко. Цялата автоматизация е свързана в един единен управляем модул, чрез който можем да настройваме уредите и системите според нашите желания.

smart-home-2769239_960_720

Нагледен пример за интелигентен дом дават от Shneider Electric. В него са автоматизирани всички домакинските уреди – готварски печки, бойлери, хладилници, телевизори и др. Охлаждането, вентилацията, отоплението, осветлението, както и пестенето на енергия също става с едно натискане на бутона. Дистанционно се следят и управляват системите за сигурност – заключване, камери, датчици за движение и пожароизвестяване.

Остава ли нищо неавтоматизирано и доколко човек в такъв дом не се превръща в машина? Единствено бъдещето може да отговори на тези въпроси. Търговците на „умни решения“ твърдят, че интелигентните домове целят да ни улеснят в ежедневието, да ни спестят време, енергия и разходи, както и да увеличат сигурността и комфорта ни на живот.

За чия сметка обаче ще се случи всичко това? Ако ще изгубим човешките си качества, роботизирайки се, струва ми се, че една голяма част от хората ще предпочетат да живеят в своите собствени недотам умни домове.

от

публикувано на: 12/06/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: