Код-код-доч по изборите в Унгария

11/04/2018

gettyimages-932366596-102e577b6ecede4c4ca83f248b8c8bdce048dd62-s900-c85

Къде можете да откриете на едно място пиле, горила, невидимия човек и Дядо Коледа? Не, не става дума някакъв фантастичен зоопарк на ужасите, а за избирателната бюлетина на провелия се миналата неделя парламентарен вот в Унгария. Този маскарад се случва в пословично известната партия „Двуопашатото куче“, която беше регистрирана по всички закони и взе редовно участие в изборите, достигайки избирателно доверие от цели 1.68%. Партията участва за първи път в избори, а кампанията ѝ беше повече от запомнящата.

Нека обаче да започнем с управленската платформа на „Двуопашатото куче“. Ако получат мандат, те обещават вечен живот, по два залеза всеки ден, автобусна мрежа, която не спира никъде, и не на последно място – наводняване на улиците с бира като мярка срещу трафика. Един от малкото политици в партията, които не носят костюми, нейният лидер и основател Гергели Ковач, избира Дядо Коледа за лице на предизборната кампания, защото по думите му добрият старец има много свободно време за предизборни мероприятия, след като работи само един ден в годината, а образът му е много лесен за добавяне на снимки с други знаменитости като Папата, например. Горилата и пилето пък били приети без проблеми в партията, защото в крайна сметка тя е животинска в същината си.

Március 15. - A Magyar Kétfarkú Kutya Párt békemenete

Всичките 39-ма кандидати на партията имат свои платформи. В тази на Ковач, например, е записано, че той обещава да замени 20 процента от богаташите в предградия на Будапеща с бедни хора, за да се подобри настроението им и да не се чувстват те повече потиснати от заможните си съграждани.

Горилата – Вероника Джухач от Будапеща, пък обеща да не обещава нищо на своите избиратели, освен само едно – да построи установки, от които да се изстрелват рекети, пълни с „хормона на гушкането“ окситоцин, за да се възцари световен мир, а след това може би и да посади някое и друго дърво. Всъщност Вероника определя себе си по-скоро като горила-озеленител, което често се бърка с горила-озверител. Това е първият път, когато тя влиза в изборна надпревара, въпреки че и друг път ѝ се е налагало да се надпреварва, особено с рейсовете в опит да ги хване.

Очевидната политическа сатира на Ковач и неговите колеги не е прецедент в Европа, а самият той признава, че се е вдъхновил от други подобни проекти, като например германската партия „Партията“, която дори има един представител в европейския парламент. Това според Ковач е истински успех като се има предвид, че германците изобщо нямали чувство за хумор.

880x495_cmsv2_e4cd08db-cfa2-584e-bd93-9ee205fc2cc9-3121169

Всичко започва под формата на група за улично изкуство, която пародира политическия елит с провокативни плакати и няма никакво намерение да се кандидатират за каквото и да било. Името пък идва от английския израз „щастлив като куче с две опашки“. Скоро обаче „Двуопашатото куче“ започва да засяга въпроси от национално значение и нещата стават доста по-сериозни. Сатирата става социална и започва да удря точно там, където най-много боли. Естествено най-голямо внимание предизвиква водената от правителството на Виктор Орбан кампания против емигрантите.

През 2016 г. Обран свиква референдум по отношение на европейската политика за приемане на бежанци. Вотът не успява, защото избирателната активност е под 40%, но разпалва сатиричния гняв на нетрадиционната партия. На правителствените плакати, гласящи „Знаете ли, че? Мигранти са отговорни за атаките в Париж“ и „Знаете ли, че? Брюксел иска да засели цял град с мигранти в Унгария“, „Двуопашото куче“ отговоря със свои  контра плакати, гласящи: „Знаете ли, че? Един милион унгарци са се преместили в Западна Европа“ и „Знаете ли, че? В Сирия се води война?“.

kétfarkú-kutyapárt

След референдума „Друопашото куче“ са глобени, защото подтиквали своите привърженици да гласуват с невалидни бюлетини и да ги снимат, преди да ги пуснат. Заснемането на бюлетините е забранено, но пък кампанията им имала успех, защото 6% от вота е определен за невалиден. В настоящата кампания партията пък събира достатъчна подкрепа, за да получи държавна субсидия в размер на около половин милион евро. С парите тя финансира своята инициатива, наречена „Всеобщо пилеене на държавни пари“, в рамките на която се организират различни проекти като например подвижни „клоунски клиники“ на колела, които да помагат на болните като ги разсмиват.

Каква точно е подкрепата за партията на този етап не може да се каже. Самият Ковач не е сигурен колко са членовете ѝ, защото все не му остава време да ги преброи. Независимо дали политическата сатира е по вкуса ни, или не, няма как да не признаем, че подобна крайна реакция е показателна за притеснително едностранния политически дискурс в Унгария. Въпреки отчаяната коалиция между крайно леви и десни партии, изборите отредиха пълно мнозинство на дясната, консервативна и антимигратска партия на Орбан. Политик, който, къде на шега, къде на истина, беше определен от Жан-Клод Юнкер като „диктатора“ в Европейския съюз.

https://youtu.be/TMYTIMHzKmM

Именно срещу безличността, безпринципността и крайната политическа немощ на опозицията беше насочен и гвоздеят в програмата на „Двуопашото куче“. По време на дебати по национална телевизия, отредени за опозицията, като представител на майтапчийската партия е изпратено Пилето. Записът можете да видите и сами по-горе. В продължение на 5 минути и в отговор на всеки въпрос то повтаря „код-код-кодч-доч-доч!“, което означава „кудкудяк“ на и без това неразбираемия за нас унгарски език. В края на участието му камерата хваща и листа, от който то „чете“. Не него е написано нещо с бинарен код, а в последствие се оказва, че той гласи „безплатна бира“.

Ясно е, че безплатна бира няма, както няма и безплатен обяд, но е важно и европейските общества да не губят чувството си за хумор и самоирония. Лошото е, че, ако продължим да се движим в същата посока, те ще станат редки като кучетата с по две опашки.

от

публикувано на: 11/04/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: