Ще живеем с десeтина години повече, ако?

05/04/2018

Вчера попаднах на статус „а днес британските учени нищо не са открили“. А-ха да го лайкна – и отдолу джаз-естети бяха шернали британско проучване, че ходенето на концерт засилва жизнената прогноза.

„Дори и двайсетминутен гиг дава на зрителя допълнителни 21% усещане за благополучие и 25% себеуважение, като при практикуването на йога и разходката с куче тези проценти съответно са 10 и 7“, твърди изследването. По-нататък то дава директна връзка между ходенето на концерт два пъти месечно и увеличаването на продължителността на живота в добро здраве с 9 години.

1

Все пак проучването е платено от британския мобилен оператор О2, който има доста концертни зали, включително прочутата лондонска Арена.

Екипът на лондонския Голдсмит‘с Юнивърсити под ръководството на Патрик Фейгън е провел изследванията си както чрез психометрични тестове, така и чрез тестове на сърдечния ритъм. Колегите от „Индипендънт“ напомнят и други подобни проучвания, като това във Финландия от 2013-а, доказващо по-високите степени на удовлетвореност сред деца, пеещи в училище, и друго, от Университета в Мисури, според което радостната музика има „значителен положителен ефект“ върху здравето.

Когато започвахме Джаzz+ фестивал през 2005-а бяхме изработили стикери с подобно съдържание, които пушачите да лепят върху втръсналите им зовещи надписи и да четат как музиката опива вместо „Пушенето убива“. Здравното министерство ни се закани. Но сега бихме му предложили да включи поне два концерта годишно в клиничните пътеки. Защото според горецитираното проучване има още един показател, при който увеличението е със 75%. И той е интелектуалното стимулиране.

2

от

публикувано на: 05/04/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: