Ай и човешкият поток

23/03/2018

За бежанците може да се говори по много различни начини. Световноизвестният артист от китайски произход Ай Вейвей е решил да го направи без да ни спести нищо във филма си „Човешки поток“, който беше част от София Филм Фест.

Ай е роден е в Пекин през 1957 г., завършва филмовата академия в китайската столица. В началото 80-те е част от авангардната група „Звездите“, след това се мести в САЩ, а през 1993 г. се връща отново в Китай.

maxresdefault (1)

Винаги провокативен и социално ангажиран, с творбите си Вейвей ни кара да се замислим в какъв свят живеем и как можем да го променим към добро. Последните години голямата тема, която вълнува Ай са бежанските потоци. Не само миграциите, причинени от войни, но и тези, плод на климатичните промени и липсата на препитание.

През 2015 г. художникът опакова колоните на „Концертхаус“ в Берлин с яркооранжеви спасителни жителки. Миналата година шокира обществеността, поставяйки 70-метрова лодка във въздуха в пражката Национална галерия. В нея бяха насядали 258 надуваеми хора.

Ai Weiwei exhibition - The Law of the Journey

След тази акция Вейвей прибягна към най-масовото и мощно средство, за да говори за бежанците – киното. Ай разглежда глобалната бежанска криза – най-мащабното човешко преселение след Втората световна война, в спиращо дъха епично пътешествие, наречено „Човешки поток“. Лентата веднага бива забелязана от критиката и влиза в официалната селекция на фестивала във Венеция през 2017 г.

„Има много начини да говоря за „Човешки поток“. Първо, мога да говоря за личния си опит. Малко след като съм се родил, баща ми е бил обявен за антикомунист. Цялото ни семейство беше изпратено в отдалечен район. Трябваше да се откажем от всичко, а баща ми, разбира се, беше третиран като държавен враг. Израснах, виждайки най-ужасното отношение към човешки съществa, дискриминация и страдание.

Human-Flow-5-_1024x768

Второ, мога да говоря, защото дойдох да живея в Европа и исках да разбера какво действително се случва с тази бежанска ситуация. Ходих до Лесбос, за да видя острова, на който пристигат бежанците. Беше много лично изживяване да видиш как слизат от лодките деца, жени, възрастни хора. По лицата им личеше несигурност. Бяха уплашени и нямаха никаква представа какво ще открият на тази нова земя.

Това ме мотивира да науча повече за тези хора и защо рискуват живота си, за да идват на място, което не разбират и на което никой не ги разбира. Имах толкова много въпроси“, разказва за творението си Ай Вейвей.

По думите му в днешните несигурни времена се нуждаем от повече толерантност, съчувствие и доверие помежду си, тъй като сме едно цяло. В противен случай човечеството ще се сблъска с дори по-голяма криза.

Можем да му се доверим, защото китайският артист е прекарал месеци заедно с бежанците, за да направи филма си. Именно това е една от причините той да бъде толкова въздействащ.

Human-Flow-3-_1024x576

от

публикувано на: 23/03/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: