Старите песни на младите

14/03/2018

Share

×

Какво може да събере двама от най-популярните млади български джаз музиканти, освен купона? Отговорът в случая е любовта към джаз стандартите. Павел Терзийски (вокал) и Петър Георгиев (китара) са експериментатори, които от години не спират да творят в полето на суинга и джаз-блуса.

Публиката ги познава и от многобройните им участия в столичните музикални клубове. Вечерите с тяхно участие се помнят дълго с усещането за свобода на импровизациите и положителната енергия, която излъчват и двамата.

Ето, че след толкова свирене заедно джаз инженерите решиха да ни изненадат със своя първи съвместен албум. Името, което са избрали е „Old City Songs„, а подбраните песни напълно оправдават заглавието. Сега обаче тези джаз стандарти са пречупени през свежото настроение и специфичния глас на Павел, съчетан с китарата на Петър. Амалгамата между тези два таланта прави албума не само разпознаваем, но и много радиофоничен.

The Loop Engineers

Зад сегашните умения на музикантите стои многогодишен сценичен опит. Първите изяви на Павел Терзийски са с група „Ехоо“. След това той се впуска в многобройни колаборации с едни от най-големите имена на българския джаз. Запомнящи са участията му в проекта Clavexperience, а така също и в 3UP – съвместно с Антони Дончев и Росен Захариев – Роко.

„Обичам да пътувам, но нямам възможността да го правя много често. Пътувам до местата, на които искам да отида, чрез музиката. Когато импровизирам, винаги се отпускаме и отиваме на тези места за малко, виждаме какво става, пипаме плажа, отиваме до билото на планината. Така че полет в моето съзнание е музиката.

Когато правиш нещо, трябва да е с увереността, че това е твоят начин. Сам трябва да си повярваш. Музиката е райска работа, специална, много специална“, споделя Павел.

21845790_1890619977621682_1741666378_o

Относно пътуванията Павел и Петър са на една вълна. За китариста на проекта странстванията по непознати места са начин на живот. Освен професионален музикант той е запален планинар. През пролетта на 2014 г. заснема видеото на авторското си парче “Summit fever” на връх Кала Патар (5550м.) в Хималаите. След това покорява Андите и Кавказ. Неизбежният му спътник е неговата малка туристическа китара.

“Най-често ме вдъхновяват спокойствието и красотата на природата. Когато човек излезе от комфортната зона на градската среда и ежедневните монотонни ритуали, нещата рязко се променят! Авантюристичният дух се появява със страшна сила и всичко става много динамично. Всеки открива нови черти от характера и личността си, когато е на път”, твърди Петър.

С настоящия си съвместен проект двамата музиканти ни въвличат в едно пътешествие във времето през стилове, моменти и емоции. Има ли желаещи да се присъединят към тях?

Фотографии: Боян Христов, Анжело Ангелов

 

от

публикувано на: 14/03/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: