Тигран Хамасян – в търсене на детството

21/02/2018

Share

×

Не са много съвременните джаз музиканти, които с ръка на сърцето можем да наречем гениални. Един от тях несъмнено е пианистът Тигран Хамасян. Роден през 1987 година в град Гюмри, Армения, той започва да свири на пиано на 3-годишна възраст.

Славата му на дете-чудо стремглаво расте и през 2003 г. той печели конкурса за пиано на джаз фестивала в Монтрьо. Едва 17-годишен издава дебютния си албум с авторски композиции World Passion.

Албумът получава високи оценки от музикалните критици, а младият Тигран продължава да изкачва победоносно стълбата на успеха. 2006 г. е паметна в музикалната му кариера, през нея той печели престижния Международен конкурс за джаз пиано на името на Телониъс Монк.

Tigran_Hamasyan_2

Следват албумите New Era (2007), Red Hail (2009), A Fable (2011), за който получава награда „Victoires de la Musique“ (еквивалента на награда „Грами“ във Франция). Световноизвестните джазмени го приветстват сърдечно. „Не се срамувам да кажа, че Тигран сега е мой учител“, казва Хърби Хенкок, а Трилок Гурту го нарича „новия Кийт Джарет“.

Творческите търсения на Хамасян и експериментите му с арменската народна музика продължават в албумите Shadow Theater (2013), Luys i Luso (2015) и Mockroot (2015) – запис, донесъл на Тигран наградата Echo Jazz пианист на годината.

Две години по-късно на бял свят се появява An Ancient Observer. В него Тигран се връща към арменските си корени след повече от десетилетие пребиваване в САЩ. Любовта му към фолклора и родния край намира израз и в най-новия му проект, излязал преди броени дни – EP For Gyumri.

17015923_1650640081629278_7026730413493581416_o

Гюмри е родният град на пианиста. Той е сред най-тежко засегнатите от арменското земетресение през 1988 г. Почти всички многоетажни сгради в града са разрушени и хиляди души загиват.

„Вярвам, че опитът ни в детството оформя това, в което се превръщаме като възрастни. Албумът е ода за родното ми място, градът, който подхранваше света на детството ми с чудесни преживявания, направили ме това, което съм.

Хората и техните характери, почвата, водата, хлябът, говорът, всички малки улички, архитектурата, църквите, планинският въздух и всичко друго, което градът може да предложи. Всички те формираха в мен спомени, които сега ми се струват като някогашна реалност, превърнала се в магичен сън“.

Тигран посвещава композициите на своите предци, както и на музикантите, повлияли на творчеството му – Аветик Сахакян, Армен Тигранян и Ованес Шираз. След излизането на албума Хамасян тръгва на световно турне.

Първите късметлии, който ще го чуят на живо, ще бъдат в Чикаго, Ню Йорк и Амстердам. Да се надяваме, че Тигран ще посети и България. А дотогава нека се насладим отново на едно от изпълненията му заедно с Теодосий Спасов.

 

от

публикувано на: 21/02/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: