Фолклор за мечтатели

25/01/2018

Share

×

В джаза всичко е възможно, като например да се съберат три луди глави от съвсем различни държави и култури – Аржентина, Италия и Македония и да направят свой проект. Обединителното им звено е тяхната любов към джаза с фолклорни елементи. Дават на своето начинание шеговитото заглавие “Por Ché Ne / Imaginary Folklore”.

Първият албум от съвместната работа на мулти-култи експериментаторите се ражда през 2017 г. Кои всъщност са замесените в това музикално пътуване през различни традиции? Лео Дженовезе – пиано, електроника, саксофон, перкусия и вокали, Франческо Маркоци – контрабас, перкусия и вокали, Александър Петров – барабани, тъпан и вокали.

12916948_10153455606035848_5046800129123971514_o-12

Албумът е космополитна смесица от различни музикални идиоми и форми от джаза, етиопската музика, гнауа музиката, традиционната и съвременната класическа музика, балканската и южноамериканската култури. Музикантите създават звучене, която представлява пресечна точка на континенти, култури и хора от цял свят, и намира израз в оригиналните им композиции и аранжименти.

Макар че проектът съществува само от една година, той вече има изяви в САЩ, Австрия и Македония. Групата си е изградила свой собствен звуков спектър, но търси непрекъснато нови перспективи. Не им липсва и опит за това.

Аржентинецът Лео Дженовезе е завършил Музикалния колеж в Бъркли. От 2005 г. той прави международни турнета и записва с една от звездите на съвременния джаз – Есперанса Спалдинг. Свирил е с Джак Дежонет, Уейн Шортър, Хърби Хенкок, Джо Ловано, Били Харт, Майк Стърн и мн. други.

1-Por-Che-Ne-T

Франческо Маркоци пък е роден в Пиза, Италия и от малък усвоява богатото музикално наследство на района. Той също е възпитаник на Бъркли. Записва с Дан Блейк и Франциско Мела. Последният му албум „Folklorico” е с участието на Дейв Либман като специален гост.

Македонският перкусионист и композитор Александър Петров пък може да бъде наречен своеобразен посланик на балканската музика по света. Завършва музикална консерватория в Париж, където живее и в момента. Често може да го видите и на нюйоркската джаз сцена. Негова запазена марка е тъпанът, с който не се разделя никога.

„Баце квартет“ е проектът, донесъл му световна популярност в етно джаз средите. Българската публика го познава от спектакъла “Neo Dervish”, където заедно Бурак Мелчок акомпанират при танците на Зия Азази.

Няма как да пропуснем и колаборацията му с българския тромпетист Росен Захариев – Роко, която публиката на Бинар имаше щастието да види на живо.

от

публикувано на: 25/01/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: