Дервиш – смелостта да се въртиш

16/11/2016

„Когато ученикът е готов, се появява и неговият учител“. Тази източна поговорка напълно съвпада с появата на световноизвестния танцьор и хореограф Зия Азази в София. Той идва за втори път в столицата, този път не само да покаже спектакъла си Neo Dervish, но и да предаде знанията си на своите български ученици.

След предишните му две изяви в края на юни тълпи от почитатели го чакаха на служебния вход на Народния театър. Феновете на дервишките танци се въртяха около Зия, за да му покажат, че и те могат да го правят. Той се усмихваше с онази едва доловима негова усмивка на Мона Лиза, но явно, отвъд усмивката, случилото се го е провокирало да направи уъркшоп в София няколко месеца по-късно.

15025380_10155169889385839_1535460994679815291_o

Назад в миналото

За да бъдем наясно с философията на въртенето, ще трябва да се върнем в отминалите времена. Дервишкото въртене всъщност е част от церемонията, наречена сема. Тя представлява духовен концерт, но не е само литургична служба, а и израз на спонтанната емоционална изява на участниците. Според поета философ Руми танцът с въртене около собствена ос е начин духът да се освободи от тежестта на телесното и да се устреми към божественото.

Преди и след завършването на всеки цикъл от ритуалния танц се рецитират религиозни стихове от Корана и се извършват съсредоточени молитви. Танцуващите въртящи се дервиши са облечени в специални дългополи бели дрехи. Темпът на танца отначало е бавен и постепенно се ускорява. Не се правят произволни движения, нищо не отклонява танцуващия от пределната му концентрация. Танцът се съпровожда от ритмична музика и смисълът му е да доведе танцуващите до състояние на екстаз.

Подготовката за церемонията преминава през няколко етапа. Със свалянето на черния плащ преди отдаването дервишите свалят земната личност, егото, остават по бялото одеяние на вярата (чистотата). В началото и двете ръце за кратко сочат земята – произхода, после едната се въздига през зоната на сърцето – нагоре – Пътя. Застиналото движение показва трансформацията – от земна личност през докосване в сърцето към божествени пространства. Танцът винаги е група с един Учител, който символизира Помощта и на когото дервишите се покланят.

Три фази описват сема най-добре – опознаването на Бога, съзирането на Бога и единението с Бога. В първата фаза дервишът се завърта три пъти. Във втората фаза сваля горните си дрехи, освобождавайки душата от земните грижи. В третата фаза бавно започва да се върти. Дясната ръка е вдигната нагоре, чрез нея приема волята на Бог. Лявата ръка сочи надолу, с нея раздава приетото от Бог на хората. В момента преди края на танца за кратко и двете длани са обърнати нагоре.

В днешни времена традиционната сема церемония може да бъде видяна в турския град Коня. Всяка година на 17 декември дервишите участват в този ритуал, за да почетат смъртта на Руми. Това е т.н. „Сватбена нощ“, защото поетът е наричал смъртта си „Сватба с Вечността“.

15042065_10155169890620839_7692572447545137313_o

Целият свят се върти

Зия Азази е от онези хореографи, които успешно правят мост между традициите и съвременността. Роден е през 1969 г. в Антакия, Турция. В момента живее във Виена, но не спира да пътува и да показва своите спектакли по света. От 1990 до 1994 г. създава първите си хореографски работи в Държавния театър на Истанбул. През следващите години започва все по-задълбочено да практикува и изследва (мистично и научно) танца на дервишите.

През 1999 г. се мести във Виена, където получава признанието най-добър танцьор на годината в Австрия. Създава множество проекти с артисти от цял свят. През 2012 г. участва в откриването на Олимпийските игри в Лондон.

Представял е спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд. До момента е обиколил повече от 40 държави, бил е в 230 града и е изнесъл над 450 представления. След придобитата практика през последните години той започва да изнася лекции и уъркшопове. По този начин помага на много хора да разширяват собствените си граници и да откриват все повече себе си.

15025643_10155169887220839_151221131315687808_o

Информация за смелчаците

Основните физически промени, които се преживяват от тялото по време на въртенето са интензивното дишане, по-бързата циркулацията на кръвта и промените във възприятията. Хипервентилацията причинява промени в хормоналня баланс и предизвиква необичаен електрически поток между мозъчните клетки. Освен това, благодарение на центробежната сила, чувствените възприятия се променят. Ускорената циркулация на кръвта повишава температурата на тялото и в резултат на това се увеличава нивото на активност на органите, жлезите, сухожилията и мускулите. Всичките тези промени влияят на менталните възприятията и в крайна сметка очароват човешките същества и им отварят нови физически и психически пространства.

Обикновено уъркшоповете на Зия преминават през три етапа.

Загряване – то включва разтягане и дишане с цел повишаване на концентрацията и подготовка на тялото и ума да получат сили, с помощта на които да се преборят с умствените и физически граници в тялото.

Информираност – тази стъпка съдържа работа на земята и включва упражнения за части от тялото. Има за цел да засили силата на осведомеността на сетивата и системите в тялото ни и да ги подготви за преоткриването на нови измерения чрез въртенето и срещата с неизвестното, докато танцуваме.

Въртене – тук трябва да бъде постигнато по-нататъшно развитие на физическото, емоционалното и умствено съзнание. Въртенето започва първо от вертикално ниво. След това повтарящите се движения се упражняват и в двете направления – вертикално и хоризонтално. Това помага на участниците да почувстват и да запомнят условията, в които се намират спрямо тяхното лично възприемане относно пространство и тяло.

14991280_10155169887325839_5351108345320846922_o

Между философия и практика

Според световноизвестния хореограф дервишът е човек, опиянен от Бог. По думите му въртенето е един от най-ефективните начини да се изпадне в транс и да се премине от съзнанието в подсъзнанието.

„Танцувайки, човек най-добре може да оцени съществуването си на земята и да потърси смисъла отвъд. По време на въртенето не виждаш външния свят и се обръщаш плътно навътре към себе си, ставаш интуитивен и започваш да разбираш себе си като човешко същество много по-добре“, признава Зия.

Дали участниците в софийския му уъркшоп ще опознаят по-добре себе си, никой не знае, но защо да не разберат това още днес? Предизвикателството към тях започва от 19.00 ч. в зала 4 на ФНТС – ул. „Г.С.Раковски“ №108. Оцелелите след голямото въртене ще разказват как е било.

от

публикувано на: 16/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: